Szarlotka na spodzie z płatków owsianych

0
1641
Szarlotka na spodzie z płatków owsianych

Szarlotka na spodzie z płatków owsianych jest przepyszną odmianą powszechnie znanej szarlotki. Smakuje znakomicie, chociaż nie znajdziesz w niej mąki ani cukru.

Jest to kolejny deser z rodzaju tych, które zawsze i każdemu “udają się”. Zamiast ciasta, na spodzie spoczywają napuchnięte od wody płatki owsiane. Najlepiej, jeśli ich smak wzbogacimy bakaliami, ale nie jest to konieczne.

Jadłam kiedyś ten deser na którymś z yogowych wyjazdów, i od tej pory wszedł na stałe do domowego menu. Tym bardziej jest znakomity, że służy nie tylko jako deser, ale znakomicie sprawdza się w roli śniadania czy drugiego śniadania.

Płatki koniecznie trzeba namoczyć – i właściwie, tylko o tym trzeba pamiętać, żeby zalać płatki odpowiednio wcześniej.

Jabłek nie słodzimy, ale za to odrobinkę solimy. Dosłownie szczyptę. Dzięki temu i pieczeniu przez długi czas w niskiej temperaturze, z jabłek wydobędzie się naturalna słodycz.

Podana ilość jest wkładem do naczynia ceramicznego o 26 cm.

Przepis na danie: Szarlotka na spodzie z płatków owsianych

Składniki danie : Szarlotka na spodzie z płatków owsianych

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść bakalii typu: orzechy włoskie, płatki migdałów, słonecznik, kokos
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki oleju: słonecznikowego lub rzepakowego lub masła klarowanego
  • trochę rodzynek
  • 2 – 4 łyżeczek cynamonu mielonego
  • szczypta soli
  • dodać aromat, wrzucając do jabłek listek z anginki, geranium (opcjonalnie)

Przygotowanie danie : Szarlotka na spodzie z płatków owsianych

  1. Płatki wymieszać z bakaliami, wsypać do miski i zalać gorącą wodą – tak, żeby woda wystawała nieco ponad płatki.
  2. Zostawić na godzinę lub dwie, a jeszcze lepiej na całą noc lub kilka godzin. W tym czasie woda wchłonie się do płatków.
  3. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Do jabłek dodać rodzynki, cynamon, olej lub masło i szczyptę soli. Jeśli dajemy masło, należy je najpierw rozpuścić. Wymieszać.
  5. Naczynie do zapiekania posmarować olejem lub masłem – ale nie jest to konieczne.
  6. Na spód położyć płatki owsiane, na górę jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 °C.
  8. Włożyć naczynie z szarlotką i piec w temperaturze 140 °C przez 1.40 minut. Bez termoobiegu, w dolnej części.
  9. Podawać z łyżką miodu – jeśli dla kogoś jest za mało słodkie, z gałką lodów lub po prostu solo.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!