Kawałek jabłecznika bez cukru i mąki. Ciasto przygotowane na spodzie z płatków owsianych.

Desery Dodatki Przepisy

Dietetyczny jabłecznik na spodzie z płatków owsianych – bez cukru i mąki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 14 października 2017

Dietetyczna szarlotka na spodzie z płatków owsianych, jest przepyszną odmianą powszechnie znanej szarlotki. Smakuje znakomicie, chociaż nie znajdziesz w niej mąki ani cukru.

Jest to kolejny deser z rodzaju tych, które zawsze i każdemu „udają się”. Zamiast ciasta, na spodzie spoczywają napuchnięte od wody płatki owsiane. Najlepiej, jeśli ich smak wzbogacimy bakaliami, ale nie jest to konieczne.

Jadłam kiedyś ten deser na którymś z yogowych wyjazdów, i od tej pory wszedł na stałe do domowego menu. Tym bardziej jest znakomity, że służy nie tylko jako deser, ale znakomicie sprawdza się w roli śniadania czy drugiego śniadania.

Płatki koniecznie trzeba namoczyć. I właściwie tylko o tym trzeba pamiętać, żeby zalać płatki odpowiednio wcześniej.

Jabłek nie słodzimy, ale za to odrobinkę solimy. Dosłownie szczyptę. Dzięki temu i pieczeniu przez długi czas w niskiej temperaturze, z jabłek wydobędzie się naturalna słodycz.

Podana ilość jest wkładem do naczynia ceramicznego o 26 cm.

Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: przepis

Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść bakalii typu: orzechy włoskie, płatki migdałów, słonecznik, kokos
  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki oleju: słonecznikowego lub rzepakowego lub masła klarowanego
  • trochę rodzynek
  • 2 – 4 łyżeczek cynamonu mielonego
  • szczypta soli
  • dodać aromat, wrzucając do jabłek listek z anginki geranium (opcjonalnie)

Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: przygotowanie krok po kroku

  1. Płatki wymieszać z bakaliami, wsypać do miski i zalać gorącą wodą – tak, żeby woda wystawała nieco ponad płatki.
  2. Zostawić na godzinę lub dwie, a jeszcze lepiej na całą noc lub kilka godzin. W tym czasie woda wchłonie się do płatków.
  3. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Do jabłek dodać rodzynki, cynamon, olej lub masło i szczyptę soli. Jeśli dajemy masło, należy je najpierw rozpuścić. Wymieszać.
  5. Naczynie do zapiekania posmarować olejem lub masłem – ale nie jest to konieczne.
  6. Na spód położyć płatki owsiane, na górę jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 °C.
  8. Włożyć naczynie z szarlotką i piec w temperaturze 140 °C przez 1 godzinę i 40 minut. Bez termoobiegu, w dolnej części.
  9. Podawać z łyżką miodu – jeśli dla kogoś jest za mało słodkie, z gałką lodów lub po prostu solo.

Potrzebujesz więcej ciast? Sprawdź pozostałe przepisy na ciasta  i inne desery: 

Moczka na wigilię

Żurawina z sokiem z pomarańczy

Słodkie przetwory bez dodatku cukru

Nutella ze śliwek i czekolady – domowa słodycz

Desery

Nie zapomnij zostawić komentarza jak Tobie smakowała FIT szarlotka!

Jestem bardzo Ciekawa jak tobie przypadał do gustu szarlotka bez cukru.

Oceń artykuł
[Głosów: 48 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
2 lat temu

Po upieczeniu wygląda pięknie, ale wybaczcie… Ciasto jest okropne, niesmaczne.
Spód z płatków jest mokry, piekłam jak w przepisie 1h40min + kolejne 20min w 170st by uratować sytuację. Nie udało się.
Szkoda prądu, bo przyjemność z jedzenia żadna. ?

Beata
Beata
1 rok temu

Pyszne i zdrowe. Co więcej można modyfikować 🙂