Dietetyczny jabłecznik na spodzie z płatków owsianych – bez cukru i mąki
Dietetyczna szarlotka na spodzie z płatków owsianych, jest przepyszną odmianą powszechnie znanej szarlotki. Smakuje znakomicie, chociaż nie znajdziesz w niej mąki ani cukru.
Jest to kolejny deser z rodzaju tych, które zawsze i każdemu „udają się”. Zamiast ciasta, na spodzie spoczywają napuchnięte od wody płatki owsiane. Najlepiej, jeśli ich smak wzbogacimy bakaliami, ale nie jest to konieczne.
Jadłam kiedyś ten deser na którymś z yogowych wyjazdów, i od tej pory wszedł na stałe do domowego menu. Tym bardziej jest znakomity, że służy nie tylko jako deser, ale znakomicie sprawdza się w roli śniadania czy drugiego śniadania.
Płatki koniecznie trzeba namoczyć. I właściwie tylko o tym trzeba pamiętać, żeby zalać płatki odpowiednio wcześniej.
Jabłek nie słodzimy, ale za to odrobinkę solimy. Dosłownie szczyptę. Dzięki temu i pieczeniu przez długi czas w niskiej temperaturze, z jabłek wydobędzie się naturalna słodycz.
Podana ilość jest wkładem do naczynia ceramicznego o 26 cm.
Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: przepis
Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- garść bakalii typu: orzechy włoskie, płatki migdałów, słonecznik, kokos
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki oleju: słonecznikowego lub rzepakowego lub masła klarowanego
- trochę rodzynek
- 2 – 4 łyżeczek cynamonu mielonego
- szczypta soli
- dodać aromat, wrzucając do jabłek listek z anginki geranium (opcjonalnie)
Szarlotka na spodzie z płatków owsianych: przygotowanie krok po kroku
- Płatki wymieszać z bakaliami, wsypać do miski i zalać gorącą wodą – tak, żeby woda wystawała nieco ponad płatki.
- Zostawić na godzinę lub dwie, a jeszcze lepiej na całą noc lub kilka godzin. W tym czasie woda wchłonie się do płatków.
- Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Do jabłek dodać rodzynki, cynamon, olej lub masło i szczyptę soli. Jeśli dajemy masło, należy je najpierw rozpuścić. Wymieszać.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem lub masłem – ale nie jest to konieczne.
- Na spód położyć płatki owsiane, na górę jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 140 °C.
- Włożyć naczynie z szarlotką i piec w temperaturze 140 °C przez 1 godzinę i 40 minut. Bez termoobiegu, w dolnej części.
- Podawać z łyżką miodu – jeśli dla kogoś jest za mało słodkie, z gałką lodów lub po prostu solo.
Potrzebujesz więcej ciast? Sprawdź pozostałe przepisy na ciasta i inne desery:
Żurawina z sokiem z pomarańczy
Słodkie przetwory bez dodatku cukru
Nutella ze śliwek i czekolady – domowa słodycz
Nie zapomnij zostawić komentarza jak Tobie smakowała FIT szarlotka!
Jestem bardzo Ciekawa jak tobie przypadał do gustu szarlotka bez cukru.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Po upieczeniu wygląda pięknie, ale wybaczcie… Ciasto jest okropne, niesmaczne.
Spód z płatków jest mokry, piekłam jak w przepisie 1h40min + kolejne 20min w 170st by uratować sytuację. Nie udało się.
Szkoda prądu, bo przyjemność z jedzenia żadna. ?
Witaj Aniu, smak tego jabłecznika jest zdecydowanie inny niż tego, który znamy, więc faktycznie nie każdemu może odpowiadać. My w domu go uwielbiamy :).Szkoda, że Ci nie przypasował. pozdrawiam dana
Pyszne i zdrowe. Co więcej można modyfikować 🙂