Czy wiesz jak zdrowe i dietetyczne są szparagi? Jak je ugotować?

0
313
białe szparagi
szparagi

Szparagi będące zwiastunem nadchodzącego lata – zbierane w okresie od końca kwietnia do 24 czerwca –  są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i …od lat znanym naturalnym afrodyzjakiem.

szparag
Zielony szparag, a właściwie jeszcze fioletowy

Lat temu – dzieści na jakimś straganie kupiłam szparagi i ugotowałam je. Po czym wyrzuciłam. Niejadalne. Nie wiem, czy były stare, czy po prostu nie umiałam ich przyrządzić.

Od paru lat późną wiosną zajadamy się z rodziną i przyjaciółmi szparagami i jestem wielce zdziwiona, jeśli ktoś twierdzi, że szparagi są niedobre.

W zasadzie “szparagowa moda” przyszła do nas z krajów zachodnich – i bardzo dobrze – i coraz bardziej się  nas panoszy:). Podróżując wiosną do Niemiec, nie sposób przejść obojętnie obok targowiska czy tablic zachęcających do wejścia do restauracji.

szparagi na niemieckim targu
Targowisko

W Polsce uprawiane są głównie w Wielkopolsce i na Opolszczyźnie. Takie, kupione bezpośrednio z plantacji, są oczywiście najlepsze ( szparag powinien być spożyty do 3 – 4 dni od zerwania, bo później drewnieje). Na końcu artykuły znajdziesz informację, gdzie kupić rewelacyjne szparagi na Opolszczyźnie – ja się tam zaopatruję od kilku lat.

zielone szparagi
Zielone szparagi gotowe do zbioru

Szparag – cenne dla zdrowia warzywa

Szparag jest ceniony nie tylko za swoje rewelacyjne walory smakowe, ale i za “przypadłość”, że jest lekkostrawny – w 100 g jest tylko 18 kcal.

Szparagi, niezależnie od koloru ( białe, zielone lub fioletowe) oferują wiele witamin i minerałów, dzięki czemu mają działanie lecznicze:

  • Obniżają ciśnienie krwi (dzięki poprawnemu stosunkowi jonów potasu do sodu) i poziom cholesterolu.
  • Działają moczopędnie – o tym “szczególe” szczegółowo napiszę za chwilę
  • wzmacniają organizm, ułatwiają koncentrację i uczenie się dzięki asparaginie.
  • Są pomocne w okresie menopauzalnym – zawierają naturalne fitoestrogeny.
  • Dostarczają organizmowi witamin E i C.
  • Przygotowują w naturalny sposób skórę do ekspozycji na słońce w czym pomaga beta – karoten  stąd moja wzmianka na wstępie artykuł, że są zwiastunem nadchodzącego lata.
  • Spowalniają proces starzenia i pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek, a także wspomagają także pracę układu krążenia dzięki zawartości kwasu foliowego.
  • Według medycyny ludowej oraz wzmianek w literaturze pięknej bywają uważane za afrodyzjak 🙂 – nie tylko za sprawą składników, ale i kształtu.

Szparagi działają moczopędnie, ale też nadają moczowi specyficzny zapach. Zapach “zawdzięczamy” rozkładowi związków – znajoma chemiczka wytłumaczyła mi co i jak się rozpada, ale przyznam się szczerze, że już pod koniec jej wywodu niewiele z tego zapamiętałam. Zapach jest “skutkiem ubocznym” spożycia szparagów, jednak jak najbardziej prawidłowym i nieszkodliwym.

Gdzieś kiedyś wyczytałam, żeby zamienić ten niemiły zapach w woń fiołków, wystarczy dolać do nocnika kilka kropel terpentyny. Chyba za sprawą “nocnika” ta informacja tak mi się utrwaliła:).

Komu nie służą

Szparagi nie są wskazane dla osób cierpiących na choroby nerek: kamienie nerkowe i  na dnę moczanową. Może się także zdarzać, że u osób o wrażliwszym układzie trawiennym, będą powodowały wzdęcia.

Rodzaje szparagów

Szparagi białe i zielone w zasadzie są tym samym warzywem. Jedynie różni je sposób uprawy: szparagi białe rosną w kopcach przysypane całkowicie ziemię, bez dostępu słońca, natomiast zielone wystawiają główki i całą swoją postać ponad ziemię. Są jeszcze fioletowe – te z kolei tylko na chwilkę wyścibiają główki z  ziemi – należy je zerwać zanim zzielenieją:).

  • Zielone szparagi –  o delikatnym smaku, można je spożywać bez gotowania, przygotowując z nich surówki. Nie trzeba ich obierać ze skórki, wystarczy nieco odłamać końcówkę. Dzięki temu, że zjadamy je ze skórką, nie pozbywamy się całego dobra w niej drzemiącego.
  • Białe szparagi – bardziej wyraziste w smaku, o specyficznej goryczce. Przed przygotowaniem koniecznie należy obrać je ze skórki – skórkę ściągamy od góry szparaga, pomijając główkę  – i odłamać końcówkę.
  • Fioletowe – najbardziej delikatne, a zarazem najdroższe. Jadłam je kiedyś na wakacjach we Francji – tam sporo widuje się ich na straganach – u nas nie są zbyt popularne.

Końcówkę szparaga należy koniecznie oderwać, bo zawsze jest nieco zdrewniała. Regułą jest, że im szparag starszy, tym dłuższa jest jego zdrewniała końcówka – na ogół to 1/3 do 1/4 długości całego szparaga. Właściwie wystarczy nacisnąć na szparag, a końcówka sama odrywa się powyżej zdrewnienia.

Odłamanych końcówek nie wyrzucam ( bo po prostu szkoda!), tylko dodaję je do wywaru do zupy, a po ugotowaniu przecieram przez sito, żeby pozbyć się włókien.

uprawa białych szparagów
Uprawa białych szparagów
uprawa zielonych szparagów
Uprawa zielonych szparagów

Kupujemy

Najlepiej gdy kupimy szparagi bezpośrednio na plantacji – to wiadomo – ale nie każdy ma taką możliwość.

Kupując w sklepie lub na straganie, zwróć uwagę, żeby główki nie były zbyt rozkwitnięte, a końcówki przesuszone i mocno zdrewniałe – to świadczy, że szparagi nie są zbyt świeże. I nie kupuj szparagów zawiniętych w folię! – a zdarzyło mi się takie widzieć na straganie.

Świeże szparagi zawiń w ściereczkę bawełnianą i przechowuj w lodówce przez 2 – 3 dni.

Gotujemy

Gotuję szparagi w specjalnym garnku. Zainwestowałam kilka lat temu w  garnek do gotowania szparagów ( foto na dole strony) w sklepie Ikea. Na spód garnka wlewam trochę wody, do której dodaję szczyptę soli i cukru.Tak robią znajome Niemki, a wiadomo, że znają się na gotowaniu szparagów –  czas gdy są “Spargel” są w sprzedaży, to święta kulinarne w Niemczech.

Szparagi wkładam do sitka, główkami do góry i wstawiam do gotującej się wody, z odrobiną soli i cukru – ale dosłownie szczyptą. Zielone szparagi gotuję około 8 minut, białe   10 – 14 minut. Trudno podać dokładny czas, bowiem wszystko zależy od grubości i twardości szparaga. Najlepiej po kilku minutach sprawdzić miękkość wbijając w nie widelec. Powinny być lekko twarde, posiadać wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Gotując szparagi do sałatki, wyjmuję je nieco wcześniej, gdy są lekko “al dente”.

Nie posiadając specjalnego, wysokiego garnka do szparagów, zagotuj wodę z odrobiną cukru i soli w jak najwyższym garnku, jaki posiadasz. Po czym zwiąż szparagi nitką kuchenną i wstaw je do wrzącej wody, w taki sposób, aby główki wystawały nad powierzchnię.

Taką bardziej naoczną metodą sprawdzenia, czy szparagi są gotowe, jest moment, gdy ich główki nieco się pochylają.

Generalnie, szparagi lepiej nie dogotować, niż rozgotować, tworząc z nich miękką papkę:)

Oczywiście, możesz je także ugotować, kładąc na płasko w garnku, ale wtedy główki mocno rozgotują się.

Szparagi najlepiej smakują podawane ciepłe, jednak na zimno dodane do sałatek niczego nie tracą ze swoich właściwości.

Garnek do gotowania szparagów i szparagi zapakowane w ściereczkę
Garnek do gotowania szparagów

Zapas na zimę

Krótki okres bytności szparagów nie znaczy, że nie możemy cieszyć się nimi przez cały rok. Wystarczy, że przygotujemy przetwory i zapas na pozostałe roku będzie jak znalazł.

  • Zamrozić – białe uprzednio obrać – po uprzednim krótkim zblanszowaniu. Pamiętać o oderwaniu końcówek. Tak przygotowane mogą być dodatkiem do sałatek i surówek.
  • Ugotować, przetrzeć i zamrozić lub zapasteryzować – otrzymamy gotową podstawę zupy – kremu ze szparagów. Warto zostawić kilka całych końcówek szparagów – będą znakomitą ozdobą zupy – kremu.
  • Zakisić jak inne kiszonki – robię na bieżące zużycie, dopiero w tym roku spróbuję jako “zapas na zimę”.
  • Przygotować z nich marynatę – czyli marynowane szparagi.
  • Zapasteryzować w słoju z odrobiną soli i szczyptą cukru.

Najczęściej przygotowuję bazę zupy, którą zamrażam oraz wkładam całe szparag do słojów i pasteryzuję.  

Przepisy, jak przyrządzić szparagi, znajdziesz, gdy klikniesz:

⇒ Szparagi – sześć łatwych przepisów na pyszne i zdrowe danie

Zupa – krem ze szparagów

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Tutaj kupisz znakomite szparagi

szparagi

Dane kontaktowe:

info (@) szpargrol.pl
tel: 515 859 414
ul. Pawłowska 20, Radziejów powiat Kędzierzyn-Koźle

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!