Tahini – pasta z sezamu

0
115
Pasta z sezamu i warzywa

Pasta Tahini, znana również jako tahina, czyli po prostu mocno zmielony sezam, który tworzy ciężką i rozgrzewającą organizm pastę.

pasta z sezamu i warzywa
Tahini – konsystencja stała lub lekko płynna

Po raz pierwszy zetknęłam się z nią kilkanaście lat temu, gdy zaczęłam interesować się wegetariańskim jedzeniem. Na początku używałam jej tylko do przygotowania hummusu, z czasem jednak tahini zaczęła znacznie częściej gościć w moich potrawach.

Do zrobienia tahini potrzebny nam będzie dobry blender lub robot kuchenny – słabszy po prostu nie da rady zmielić ziaren. Małą pomocą, przy nieco słabszym blenderze może być dodanie do ziaren odrobiny oleju – najlepiej sezamowego, ale może też być arachidowy, rzepakowy lub słonecznikowego.

Tahini – pasta sezamowa przygotowana w domu, może być przechowywana w zamkniętym szklanym słoiczku w lodówce nawet do dwóch miesięcy i wykorzystywana jako dodatek w miarę potrzeb.

Pasta sezamowa naturalnie ma lekką goryczkę. Łagodniejsza wersja jest z łuskanych nasion sezamu.

Kiedy już poznacie i zaczniecie robić swoje tahini, to spróbujcie użyć jej jako:

  • Dodatek do pasty – hummus.
  • Sosu – kremu z bakłażan znanego pod nazwą Baba ghanoush.
  • Sosu jogurtowego. Do gęstego jogurtu naturalnego dodajemy nieco przypraw: suszonej papryki ( słodkiej i ostrej ) lub kminu rzymskiego lub czarnuszki lub innych ulubionych ziół oraz nieco tahini, mieszamy i mamy gotowy sos do maczania warzyw lub polania kawałków mięsa czy ryb. Ilość tahini uzależniamy od naszego smaku – najpierw dajemy łyżeczkę, zawsze można wzmocnić smak.
  • Pasty z ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku warzyw – seler, marchewka i pietruszka, zielona cebula, nieco musztardy i oleju oraz łyżka tahini – zmiksowane, wymieszane i gotowe. W razie potrzeby można doprawić nieco solą i pieprzem. Doskonała do pieczywa.
  • Sos tahini, który otrzymamy dolewając nieco wody i soku z cytryny do pasty tahini. Sól i pieprz – mieszamy ( lub jeszcze lepiej blendujemy ) i mamy gotowy sos do polewania gotowanych mięs lub ryb.
  • I na słodko. Dodając miód lub kakao i odrobinę cukru lub miodu do tahini, uzyskamy pastę do smarowania pieczywa, naleśników lub do  nadziewania ciasteczek.

Sezam jest bogatym źródłem białka i wapnia oraz omega-3, omega-6 i omega-9.  Zdecydowanie lepiej wchłania się w formie przetworzonej niż suchego ziarna. Według ajurwedyjskiego sposobu odżywiania sezam ma właściwości silnie rozgrzewające – jest w tej samej “grupie” co imbir.

Przepis na danie : Tahini – pasta z sezamu

Składniki dania : Tahini – pasta z sezamu

  • 1 szklanka ziaren białego sezamu
  • 1- 3 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego, rzepakowego lub słonecznikowego – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Tahini – pasta z sezamu

  1. Rozgrzej patelnię.
  2. Na patelnię wsyp sezam, praż na mocno rozgrzanej patelni około pół minuty, potrząsając patelnią, aby ziarenka równomiernie ogrzały się. Ziarenka sezamu muszą być leciutko złociste, nie mogą zbrązowieć, bo wtedy pasta zrobi się gorzka.
  3. Uprażone ziarenka przesyp do blendera lub na talerz celem ochłodzenia.
  4. Ziarenka wsyp do blendera, miksuj około 5 minut aż do czasu, gdy z ziarenek zacznie wydobywać się olej. W przypadku słabszego blendera możesz dodać olej.
  5. Zasada tahini jest prosta – im dłużej będziesz miksować, tym pasta będzie bardziej płynna i jednolita.
  6. Aby jednak uzyskać lejącą się pastę, koniecznie trzeba wlać nieco oleju.
  7. Przygotowaną pastę przełóż do wyparzonego słoika i przechowuj w lodówce.
Wskazówki
  • Ostatecznie można użyć nie prażonych nasion sezamu, jeśli masz problem z delikatnym ich przesmażeniem lub kupić nasiona sezamu podsmażone.
  • Do przygotowania tahini nie używajcie oleju z oliwek – jest zbyt intensywny i nie komponuje się dobrze z olejem sezamowym wydobywającym się z sezamu.
  • Jeśli uznacie, że tahini jest zbyt gęsta, zawsze możecie rozrzedzić ją przegotowaną wodą, blendując obydwa składniki.

Mając swoje własne tahini, koniecznie zrób krok dalej i zacznij przygotowywać humus według przepisu na humus.

 

sezam palony w torebce foliowej
Palony sezam można kupić

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!