Tzatziki

0
264
sos tzatziki ogórki zielone, czosnek

Sos z gęstego jogurtu i ogórków – Tzatziki –  klasyczna grecka sałatka z ogórka, jogurtu, bazylii lub mięty i czosnku.

Ten popularny dip grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych.

Smak tzatzików znam od dawna, ale najbardziej smakuje mi w swojej “kolebce” czyli w Grecji. Zawsze z greckich wakacji przywożę suszone składniki sosu: niby nic specjalnego, bo czosnek z bazylią ( zawsze wybieram składniki bez soli), ale szczypta dodana do sosu wzbogaca jego smak.

Uwielbiam smaczek sosu połączonego z aromatem świeżych ogórków. Tzatziki podaję do pieczonych lub grillowanych mięs – cudnie komponują się z szaszłykami. Ale także niezłym pomysłem – podpatrzonym zresztą na wakacjach na wyspie Milos – jest podanie sosu Tzatziki z pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami: ogórkami zielonymi, marchewką, selerem naciowym czy rzodkiewką. Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.

Przepis na danie: sos jogurtowy Tzatziki

Składniki dania: sos jogurtowy Tzatziki

  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej mięty lub
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu *
  • przyprawa grecka suszone zioła Tzatziki – opcjonalnie

Przygotowanie dania: sos jogurtowy Tzatziki

  1. Ogórek obrać ze skórki.*
  2. Przekroić na pół, usunąć pestki. Zetrzeć na tarce. Posolić.
  3. Zostawić na 20 minut, ogórki odcisnąć, a i odlać słony sos.
  4. Do salaterki włożyć posiekany drobno czosnek, miętę ( lub bazylię ) i jogurt. Wymieszać.Nie solić.
  5. Jeśli mamy gotowy zestaw suszonych ziół do Tzatzików – można dodać szczyptę.
  6. Odciśnięte ogórki włożyć do salaterki z sosem jogurtowym, wymieszać.
  7. Spróbować – jeśli jest zbyt mało słone – dosolić.
  8. Sos sos jogurtowy Tzatziki dobrze jest przygotować nieco wcześniej, aby składniki miały czas “przegryźć się”
Wskazówka:
  • Obierając zwykły ogórek – nie wężowy – trzeba zaczynać obieranie od jasnego końca, żeby ogórek nie był gorzki.
  • Jeżeli przygotowuje się sos w pośpiechu, to lepiej nie solić ogórków, tylko od razu po poszatkowaniu wymieszać z sosem jogurtowym.   I wtedy trzeba posolić.
  • * koniecznie musi być gęsty jogurt naturalny – w sprzedaży jest wiel jogurtów oznaczonych jako ” grecki” – ten kupujemy.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!