Wady i zalety gotowania na płycie indukcyjnej

0
3
Jak gotować na płycie indukcyjnej?
Jakie są wady i zalety gotowania na płycie indukcyjnej?

Zastosowanie płyty indukcyjnej w kuchniach często było powodowane tym, że do mieszkania lub domu nie został doprowadzony gaz, przez co nie dało się podłączyć płyty gazowej. Obecnie się to jednak zmienia i coraz więcej osób decyduje się na to rozwiązanie nie przez brak innych opcji, ale dla wyższej wygody codziennego gotowania. Jakie wady i zalety posiadają płyty indukcyjne?

Jak działa płyta indukcyjna?

Już sama nazwa nakierowuje nas na zasady działania tego urządzenia – wykorzystuje ono indukcję elektromagnetyczną.

Co to jednak oznacza? Na płycie indukcyjnej należy położyć ferromagnetyczny garnek, aby pomiędzy tymi dwiema płaszczyznami wytworzyło się pole magnetyczne. Dzięki temu powstają prądy wirowe w dnie naczynia, a materiał, z którego jest ono wykonane, nagrzewa się – energia elektryczna przekształcana jest na cieplną.

Garnek natomiast przekazuje ciepło potrawie, która się w nim znajduje. Tak pokrótce można opisać działanie płyty indukcyjnej. Choć zaawansowana technologia może zadziwiać, wiele osób ciągle zastanawia się, czy takie rozwiązanie ma więcej zalet, czy też wad?

Jakie są zalety gotowania na płycie indukcyjnej?
Gotowanie na płycie indukcyjnej jest bardzo bezpieczne – sama płyta nie nagrzewa się podczas gotowania.

Zalety płyt indukcyjnych

Zacznijmy od zalet gotowania na płycie indukcyjnej:

  • oszczędność energii – tę wartość możemy porównać jedynie z tradycyjnymi płytami elektrycznymi, w stosunku do których nowoczesne płyty indukcyjne zużywają o ok. 25% energii mniej,

  • czas gotowania – w tym przypadku płyta indukcyjna wygrywa zarówno z płytami gazowymi, jak i elektrycznymi, a czas zaoszczędzony w czasie gotowania może wynosić nawet 30%,

  • bezpieczeństwo – korzystając z płyty indukcyjnej, nie ryzykujemy poparzeniem się w czasie gotowania. Powierzchnia płyty się nie nagrzewa, dzięki czemu również utrzymanie jej w czystości jest o wiele łatwiejsze,

  • efektowny wygląd – płyty indykcyjne są płaskie, pozbawione zakamarków, a przez to niezwykle nowoczesne.

Ponadto większość nowoczesnych płyt indukcyjnych posiada także dodatkowe funkcje, które znacząco ułatwiają i usprawniają codzienne gotowanie:

  • Smart Boiling – wyjątkowo przydatne w przypadku gotowania wody, np. na ryż lub jajka. Początkowo pole grzejne jest ustawione na maksymalną wartość, a po zagotowaniu się wody lub potrawy automatycznie zmniejsza pracę grzania,

  • Booster – działa podobnie, jednak zwiększa moc pola grzejnego na ok. 10 minut, skracając tym samym czas gotowania,

  • blokada panelu – nie musimy obawiać się, że przypadkowo włączymy płytę podczas jej czyszczenia – możemy ją zablokować w dowolnym momencie,

  • zapamiętywanie ustawień – to szczególnie przydatne, jeśli często przygotowujemy swoje ulubione potrawy.

Płytę indukcyjną bardzo łatwo wyczyścić.
Niewątpliwą zaletą płyty indukcyjnej jest jej łatwe utrzymanie w czystości.

Wady płyt indukcyjnych

Jak każde urządzenie, płyta indukcyjna posiada również wady:

  • specjalne garnki – aby używać płyty indukcyjnej, konieczne jest zaopatrzenie się w specjalne garnki ferromagnetyczne. Inne niestety nie nadają się do gotowania na tym sprzęcie,

  • cena – niestety płyty indukcyjne są też sporo droższe niż pozostałe modele, warto jednak pamiętać o oszczędności czasu i energii elektrycznej, jakie zapewnia ta technologia,

  • pole elektromagnetyczne – niektórych martwi to, że pole elektromagnetyczne może mieć wpływ na zdrowie. Tak naprawdę nie powoduje ono negatywnych skutków dla człowieka, ale może np. rozmagnesować kartę kredytową.

Artykuł przygotowany przez partnera bloga 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!