Podrzucam Ci osiem przepisów na tradycyjne, wielkanocne potrawy

0
8380
wielkanoc
Wielkanoc

Wielkanoc od zawsze kojarzy nam się z wiosną, rozkwitającą przyrodą i śniadaniem wielkanocnym. Różniącym się w zależności od regionu, ale połączonym paroma wspólnymi produktami, jak – oczywiście – jajka, chrzan podany w różnej postaci, żurek.

wystrój święta wielkanocne
Kolorowe jaja – obowiązkowe

Przed napisaniem tego artykułu skontaktowałam się z koleżankami “rozsianymi” po całej Polsce i zrobiłam mały wywiad na temat ich potraw i tradycji wielkanocnych. Byłam ciekawa, jak to jest w ich domowych tradycjach. Okazało się, że prawie wszystkie przygotowują takie same potrawy.

Jednak zanim przejdę do potraw, chciałabym wspomnieć o nowej tradycji, które pojawiła się w ostatnich latach.

Stroiki, wieńce, drzewka z zawieszonymi jajami będące do niedawna synonimem Świąt Bożego Narodzenia, przeniknęły do wiosennej, świątecznej stylizacji. Zapewne są zwolennicy i przeciwnicy takiego “przemieszania tradycji”, ale każdy przyzna, że bożonarodzeniowe trendy znakomicie odnajdują się w nowej, wiosennej odsłonie.

Tak więc tradycyjne potrawy w otoczeniu nie tylko wiosennych kwiatów ( żonkili, narcyzów, bazi), zajączków, jajek ale także świec znanych z zimowych aranżacji oraz wieńców przybranych wiosennych atrybutami.

Wracając do potraw. Chciałabym zainspirować Was kilkoma przepisami. Zapewne większość z tych potraw przygotowujecie, ale być może w nieco inny sposób. Wiadomo – “co kraj to obyczaj”. 

Moje propozycje zaczynają się od absolutnej podstawy: zakwasu na żurek, a kończą na ciastach.

Zapraszam do czytania i inspiracji. Smacznego!

1. Zakwas na żurek wielkanocny

Smak świątecznego żurku w największej części jest uzależniony od dobrego zakwasu. I tutaj mamy dwa, a właściwie trzy możliwości.

  1. Najprostszy i niekłopotliwy: kupić zakwas w tzw. sprawdzonym miejscu
  2. Zrobić zakwas od podstaw.
  3. Zrobić zakwas na pozostawionym zaczynie lub użyć odrobiny zakupionego w sklepie do wyprodukowania swojego zakwasu.

Zdecydowanie zachęcam do drugiej lub trzeciej wersji. Nie wymaga zbyt dużo pracy i czasu, a odwdzięczy nam się w Święta niezapomnianym smakiem.

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny przekonasz się, gdy klikniesz  Zakwas na żurek

Zakwas na żurek w słoiku
Zakwas na żurek

2. Żurek Wielkanocny 

W mojej propozycji są dwa rodzaje. Jeden – na bardzo delikatnym wywarze warzywnym – delikatnym, bo używam dosłownie symbolicznej ilości warzyw, zaś drugi wzbogacony mięsnym wywarem. Obydwa połączone dodatkami: drobno pokrojoną szynką, jajkiem, koperkiem i – przede wszystkim – świeżo startym chrzanem.

Niezależnie w jaki sposób przygotowujecie żurek wielkanocny, polecam wrzucić do niego nieco świeżo startego chrzanu. Żurek zyska zupełnie inny, nowy i głęboki aromat.

Żurek na wywarze warzywnym

Żurek na wywarze mięsnym lub wędzonce

żurek wielkanocny z dodatkami
Żurek wielkanocny

3. Chrzan świeżo starty

Zdecydowanie najlepszy jest utarty ze świeżego korzenia. Nie zastąpi go  – nawet najlepszy – sprzedawany w słoiku. Polecam kilka trików, jak złagodzić nieco skutki uboczne – w postaci potoku łez – tarcia chrzanu. Pomocne info znajdziesz w poniższym przepisie:

Chrzan – starty z świeżego korzenia

start chrzan na łyżeczce
Chrzan domowy

4. Wielkanocny chrzan z jajkiem

Nieodzowny dodatek do jaj, szynek i mięs. Jak w kilka minut zrobić pyszny sos znajdziesz, gdy klikniesz Polecam się – chrzan!

chrzan z jajkiem wielkanocny
chrzan z jajkiem

5. Chrzan z buraczkami – ćwikła

Nadal chrzan w roli głównej, ale zdecydowanie złagodzony poprzez dodatki: buraczków i jabłka.

Gdy klikniesz  chrzan z buraczkami dowiesz się jak go przygotować

ćwikła Wielkanocna
ćwikła Wielkanocna

6. Surówka wiosenna wielkanocna

Przepis, który dostałam od mojej koleżanki. Wypróbowałam – surówka znakomita! Co prawda do zrobienia w ciągu całego roku, ale dzięki dodaniu – znowu On w dominującej roli – chrzanu, świetnie wkomponowująca się w świąteczne menu.

Cudownie zielona, wiosenna surówka czeka Tutaj

surówka wielkanocna
surówka wielkanocna

7. Sos tatarski

Powiedziałbym, że wręcz nieodzowny dodatek do świątecznych jaj. W wersji, którą podałam przygotowany z ogórków w occie, ale dla zwolenników bardzie naturalnej i łagodniejszej postaci postaci polecam zastąpić je ogórkami kiszonymi.

Przepis na sos tatarski

sos tatarski
Sos tatarski

8. Baby dwie

Pora na słodkości. Te produkty, jak wszystkie propozycje deserów na moim blogu, są łatwe do wykonania i opisane bardzo szczegółowo, bowiem – jak już nieraz wspominałam – pieczenie nie jest moją domeną. Zatem – najprościej i najpyszniej:).
Do przepisów na pyszne mazurki i inne równie wysublimowane ciasta zapraszam na blogi typowo kulinarne.
Pierwsza propozycja to babka drożdżowa z bakaliami. Na słodko zatem, chociaż pamiętam, że moja babcia piekła babę drożdżową bardziej wytrawną, którą serwowała do pieczonej szynki.
Znakomita, puszysta babka drożdżowa 

ciasto drożdzowe
Babka drożdżowa

Druga babka – to najbardziej popularna, piaskowa. Z dzieciństwa pamiętam, że mówiło się na nią: “babka z dziadkiem”

Babka biało – czarna

babka biało - czarna
babka biało – czarna

A także…

Pasztety różnego rodzaju, biała kiełbasa pieczona lub gotowana, mięsiwa na ciepło i zimno… dobra wszelakie.

Moje propozycje dań niech staną się uzupełnieniem powyższych. Smacznego :).

A jakie potrawy pojawiają się na Waszym stole? Podziel się  Twoimi świątecznymi smakami w komentarzu pod artykułem.

Wielkanoc
Wielkanoc

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!