Wielkanocny chrzan – starty korzeń

0
496
korzen chrzanu
chrzan wielkanocny

Chrzan przygotowany ze świeżego korzenia posiada taki aromat i ostrość, że żaden – nawet najlepszy – kupiony w słoiku nie jest w stanie się z nim równać.

Przed Świętami Wielkanocnymi w moim domu zawsze tarło się chrzan, płacząc przy tym rzewnymi łzami – jako skutek uboczny dla zdrowia zatok :).

Żeby nieco złagodzić piekące właściwości, mogą pomóc dwie “sztuczki”:

  1. Chrzan namoczyć w zimnej – nawet z kostkami lodu – wodzie.
  2. Trzeć na świeżym powietrzu.

To rada dla tych, którzy nadal korzystają z tarki, w tym także dla mnie, bo gotując zupę chrzanową w taki sposób przygotowuję chrzan – lubię w zupie czuć wiórki chrzanu.

Do pozostałych przepisów chrzan ścieram w blenderze – ostry zapach panoszy się w całym domu, ale to tylko dla zdrowia. I w dodatku mamy znakomity chrzan bez octu i różnych przedziwnych składników. Zdrowy i smaczny – zamknięty w szczelnie zakręconym słoiku, może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni.

Świeżo starty chrzan jest często tak ostry, że nie sposób jeść go bez złagodzenia. Dodając nieco kwaśnej śmietany, łagodzimy jego smak i wtedy stanie się znakomitym dodatkiem do mięs i pieczeni. Natomiast używając go jako dodatku do Żurku Wielkanocnego nie łagodzimy jego smaku.

Przepis na: Wielkanocny chrzan – starty korzeń

Składniki dania: Wielkanocny chrzan – starty korzeń

  • kawałek lub dwa chrzanu
  • zimna woda i kostki lodu – opcjonalnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru – może być brzozowy lub zwykły
  • sól
  • kwaśna śmietana i/lub jabłko do złagodzenia ostrości

Przygotowanie dania: Wielkanocny chrzan – starty korzeń

  1. Korzenie cienko obrać i zamoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na jedną godzinę.
  2. Chrzan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zetrzeć w blenderze.
  3. Starty chrzan natychmiast skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie ściemnieniu chrzanu.
  4. Posolić, dodać szczyptę cukru – bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Przygotowany chrzan włożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
  6. Przed podaniem złagodzić nieco jego smak, dodając kwaśnej śmietany ilość według upodobań co do “ostrości” chrzanu.
  7. Drugim sposobem złagodzenia ostrości, a jednocześnie dodania innego smaku, jest dodanie drobno startego jabłka.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!