Ćwikła na Wielkanoc – jak zrobić chrzan z buraczkami
Chrzan z burakami na Wielkanoc. W tytule celowo użyłam podwójnej nazwy, bowiem „ćwikła” to nic innego, jak czerwone buraczki w postaci surówki. Na wiele sposobów można przyrządzić ćwikłę, udoskonalając jej smak czerwonym winem, kminkiem, zielonymi ziołami.
W czasie wielkanocnego śniadanie najlepiej smakuje w najprostszej postaci: z chrzanem i odrobiną jabłka.
Tak zrobiona ćwikła to doskonały dodatek do mięsa czy jajek.
Radzę przygotować nieco więcej – nawet gdyby tak się zdarzyło, że nie zostanie zjedzona w czasie Świąt – w co raczej nie wierzę 🙂 – to w może być przechowana w zakręconym słoiku w lodówce przez kilkanaście dni.
Wielkanocny chrzan z buraczkami: przepis
Wielkanocny chrzan z buraczkami: składniki
- 500 gram buraków – ze skórką
- 100 -150 gram chrzanu świeżego lub 200 gram ze słoiczka
- szczypta cukru lub odrobina miodu
- 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego do zakwaszenia
- 1 jabłko
- łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc: przygotowanie krok po kroku
- Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Używając chrzanu ze słoika trzeba go dobrze odcisnąć – powinny pozostać suche wiórki.
- Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 – 60 minut. Sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak. Wystudzić.
- Ugotowane buraki obrać ze skórki.
- Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
- Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zblendować.
- Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
- Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem. Można użyć w tym celu blendera.
- Dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub dokwasić.
- Przełożyć do słoika, zakręcić.
- Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Wskazówki
- Zdarza się czasem, że buraki po starciu mają sporo soku – dobrze jest go odsączyć – wypić dla zdrowia lub wlać do barszczu – żeby potrawa nie była zbyt płynna.
- Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy „ze słoika” – w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
- Jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to koniecznie bez dodatków – najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
- Namoczony chrzan łatwiej się trze – jest bardziej “sprężysty” i działa mniej drażniąco.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Koniecznie sprawdź też tradycyjne przepisy na wigilię.
Ćwikła gotowa? Pora przygotować pozostałe tradycyjne wielkanocne dania według prostych przepisów:
Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku
Ogórki babci Grażyny – marynowana pychota
Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis
Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku
Wielkanocny stół nie może się objeść bez tradycyjnej ćwikły
Jak już w staniesz od stołu zostaw w komentarzu swoją opinie. Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Pyszny! Az się dziwię, że sama wcześniej na to nie wpadłam. Grażyna
Dziękuję za komentarz. pozdrawiam dana