Buraczki z chrzanem w miseczce na stole. Wielkanocny dodatek do potraw.

Dodatki Przepisy

Ćwikła na Wielkanoc – jak zrobić chrzan z buraczkami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 marca 2018

Chrzan z burakami na Wielkanoc. W tytule celowo użyłam podwójnej nazwy, bowiem „ćwikła” to nic innego, jak czerwone buraczki w postaci surówki. Na wiele sposobów można przyrządzić ćwikłę, udoskonalając jej smak czerwonym winem, kminkiem, zielonymi ziołami.

W czasie wielkanocnego śniadanie najlepiej smakuje w najprostszej postaci: z chrzanem i odrobiną jabłka.

Tak zrobiona ćwikła to doskonały dodatek do mięsa czy jajek.

Radzę przygotować nieco więcej – nawet gdyby tak się zdarzyło, że nie zostanie zjedzona w czasie Świąt – w co raczej nie wierzę 🙂 – to w może być przechowana w zakręconym słoiku w lodówce przez kilkanaście dni.

Wielkanocny chrzan z buraczkami: przepis

Wielkanocny chrzan z buraczkami: składniki

  • 500 gram buraków – ze skórką
  • 100 -150  gram chrzanu świeżego lub 200 gram ze słoiczka
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego do zakwaszenia
  • 1 jabłko
  • łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc: przygotowanie krok po kroku

  1. Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Używając chrzanu ze słoika trzeba go dobrze odcisnąć – powinny pozostać suche wiórki.
  3. Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 – 60 minut. Sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak. Wystudzić.
  4. Ugotowane buraki obrać ze skórki.
  5. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  6. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zblendować.
  7. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  8. Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem. Można użyć w tym celu blendera.
  9. Dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub dokwasić.
  10. Przełożyć do słoika, zakręcić.
  11. Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Wskazówki
  •  Zdarza się czasem, że buraki po starciu mają sporo soku – dobrze jest go odsączyć – wypić dla zdrowia lub wlać do barszczu – żeby potrawa nie była zbyt płynna.
  • Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy „ze słoika” – w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
  • Jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to koniecznie bez dodatków – najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
  • Namoczony chrzan łatwiej się trze – jest bardziej “sprężysty” i działa mniej drażniąco.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Koniecznie sprawdź też tradycyjne przepisy na wigilię.

Ćwikła gotowa? Pora przygotować pozostałe tradycyjne wielkanocne dania według prostych przepisów:

Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku

Ogórki babci Grażyny – marynowana pychota

Napoje

Wielkanocny sos tatarski z grzybkami – prosty przepis

Zupy

Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku

Wielkanocny stół nie może się objeść bez tradycyjnej ćwikły

Jak już w staniesz od stołu zostaw w komentarzu swoją opinie. Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowało 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 4.4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Grażyna
Grażyna
5 lat temu

Pyszny! Az się dziwię, że sama wcześniej na to nie wpadłam. Grażyna