Wielkanocny chrzan z buraczkami – ćwikła

2
1080
ćwikła Wielkanocna
ćwikła Wielkanocna

W tytule celowo użyłam podwójnej nazwy, bowiem “ćwikła” to nic innego, jak czerwone buraczki w postaci surówki. Na wiele sposobów można przyrządzić ćwikłę, udoskonalając jej smak czerwonym winem, kminkiem, zielonymi ziołami.

W czasie wielkanocnego śniadanie najlepiej smakuje w najprostszej postaci: z chrzanem i odrobiną jabłka. Znakomity dodatek do mięsa czy jajek. Radzę przygotować nieco więcej – nawet gdyby tak się zdarzyło, że nie zostanie zjedzony w czasie Świąt – w co raczej nie wierzę 🙂 – to w może być przechowany w zakręconym słoiku w lodówce przez kilkanaście dni.

Przepis na: Wielkanocny chrzan z buraczkami

Składniki dania: Wielkanocny chrzan z buraczkami

  • 500 gram buraków – ze skórką
  • 100 -150  gram chrzanu świeżego lub 200 gram ze słoiczka
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego do zakwaszenia
  • 1 jabłko
  • łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie dania: Wielkanocny chrzan z buraczkami

  1. Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Używając chrzanu ze słoika trzeba go dobrze odcisnąć – powinny pozostać suche wiórki.
  3. Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 – 60 minut. Sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak. Wystudzić.
  4. Ugotowane buraki obrać ze skórki.
  5. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  6. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zblendować.
  7. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  8. Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem. Można użyć w tym celu blendera.
  9. Dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku solą, pieprzem i/lub dokwasić.
  10. Przełożyć do słoika, zakręcić.
  11. Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Wskazówki
  •  Zdarza się czasem, że buraki po starciu mają sporo soku – dobrze jest go odsączyć – wypić dla zdrowia lub wlać do barszczu – żeby potrawa nie była zbyt płynna.
  • Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy “ze słoika” – w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
  •  Jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to koniecznie bez dodatków – najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
  • Namoczony chrzan łatwiej się trze – jest bardziej “sprężysty” i działa mniej drażniąco.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!