Zaparz kawę i walcz z cellulitem

0
52
kawa w filiżance, kawa ziarnista

Dla smakoszy kawy ważny jest nie tylko moment delektowania się czarnym napojem, ale moment, gdy ze świeżo mielonej kawy wydobywają się olejki eteryczne.

kawa w ziarnach

Przewaga kawy w ziarnach

Uwielbiam kawę. Tym bardziej ciekawe było dla mnie spotkanie z baristą, którą wprowadził nas – mnie i pozostałe uczestniczki imieninowego spotkania – w niemal tajemną wiedzą o ziarnach kawy i sposobach jej parzenia.

Od tego czasu nie tylko wybieram rodzaje kaw z większym znawstwem, ale także potrafię lepiej przyrządzić kawę. Pijam kawę zaparzoną w ekspresie, włoskim zaparzaczu, czasem po turecku.

Kawa zmielona po kilkunastu minutach traci więcej niż połowę swoich właściwości zapachowych i smakowych.

Niezależnie od tego jak zaparzam kawę – czy w ekspresie z młynkiem, czy w włoskiej kawiarce, zawsze używam świeżo mielonych ziaren kawy.

W ekspresie wiadomo – naciskam odpowiedni guzik i praktycznie kawa robi się sama.

Natomiast przygotowując kawę w kawiarce, używam młynka żarnowego. Tylko i wyłącznie – kawa musi zostać zmiażdżona przez żarna, a nie poszatkowana przez ostrza młynów. Protoplastem elektrycznego młynka żarnowego jest ręczny młynek do kawy – jeśli mam nieco więcej czasu i ochotę powdychać aromat kawy – chętnie używam takiego właśnie modelu.

kawa w ziarnach i młynek do kawy

Zarówno w młynku żarnowym jak i ręcznym ( o tzw. elektrycznym młynku do kawy lepiej nawet nie myśleć – po prostu szkoda do niego dobrej kawy), ustawiamy żądaną grubość mielenia. Ogólna zasada otrzymania pysznego, czarnego naparu mówi, iż im drobniej zmielona kawa, tym krócej powinna być zaparzana.

Kawa zmielona bardzo drobno, niemal na pył, jest idealna do zalewania wrzątkiem  – kawa parzona, kiedyś najbardziej popularna w naszym kraju – oraz parzenia w tygielku po turecku/grecku.

Kawa zmielona grubo doskonale parzy się w ekspresach przelewowych.  Natomiast do ekspresów ciśnieniowych zazwyczaj stosuje się średnio zmieloną kawę.

Kawa po turecku

Kawa po włosku

Nieposiadanie w domu drogiego ekspresu do kawy nie pozbawi Cię możliwości przyrządzenia dobrej kawy.

Kawiarka (zaparzacz do kawy) w której często przygotowują kawę na południu Europy, nie kosztuje zbyt wiele, a można z niej “wycisnąć” znakomity i aromatyczny napój.

Kupując koniecznie należy zwrócić uwagę, na jaki rodzaj pieca jest przeznaczona.

W sprzedaży są również nieco droższe kawiarki elektryczne.

Jeśli nie znacie tego “urządzenia” zachęcam do zerknięcia na poniższą instrukcję, który wyczerpująco objaśnia zasady parzenia.

kawiarka i kawa w ziarnach
Kawiarka

Najprościej w punktach:

  • Napełnij dolny zbiornik do poziomu zaworu.
  • Włóż filtr (metalowa część z dziurkami) i wypełnij go mieloną kawą. Kawa musi być średniej grubości – mniej więcej jak drobna sól kuchenna. Nie ubijaj – kawa musi pozostać luźna! Gatunek i ilość kawy w zależności od upodobań, ale zakłada się, że dwie łyżeczki kawy na filiżankę.
  • Umieść górną część na zbiorniku dolnym i dokręć.
  • Postaw na kuchence, pamiętając, aby rączka kawiarki znajdowała się  poza źródłem ciepła.
  • Para wodna przechodząc przez kawę skrapla się w górnej części i po kilku minutach otrzymujemy pyszne, aromatyczne i mocne !! espresso.
  • Zdjąć kawiarkę z kuchenki w momencie gdy ustanie “bulgotanie”. Ja dolewam nieco gorącej wody i robię moje ulubione – nieco delikatniejsze – americano.

Uważa się, że americano narodziło się we Włoszech w trakcie II wojny światowej. Amerykańscy żołnierze prosili wówczas o dolewanie do espresso wody, tak aby otrzymać kawę podobną do tej, jaką pili w domu.

Odpad z mielonej kawy ratunkiem dla skóry

Świetnym pomysłem na wykorzystanie fusów po zaparzonej kawie jest zrobienie pilingu kawowego.

Nie zrobimy go co prawda po wizycie w kawiarni, ale w zaciszu domowym jak najbardziej. Wystarczy tylko chwila – nawet tuż przed wzięciem prysznica.

zmielone ziarna kawy w słoiku obok ziarna całe kawy
Peeling kawowy

Składniki:

  • fusy z kawy lub zaparzona w tym celu kawa: 3-4 łyżki
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy
  • sól lub cukier
  • mielony cynamon lub olejki eteryczne – opcjonalnie

Ucieraj kawę z oliwą aż powstanie gęsta papka.Na koniec dodaj jeszcze łyżkę cukru z dużymi kryształami lub grubą sól. Szczypta cynamonu lub kropla olejków doda aromatu, a cynamon dodatkowo wspomoże walkę z cellulitem.

Masuj całe ciało lub tylko części objęte cellulitem. Kawowy piling złuszcza, wygładza skórę, poprawia krążenie i ułatwia wchłanianie składników aktywnych z balsamów.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!