Ziemniaki pieczone z rozmarynem

0
341
ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ziemniaki pieczone z rozmarynem lub z innymi ulubionymi ziołami, są doskonałą alternatywą dla gotowanych ziemniaków.

Przyrządzone w piekarniku z chrupiącą skórką, są nie tylko dodatkiem do mięs, ale znakomicie bronią się jako samodzielne danie z surówkami lub (latem) z kwaśnym mlekiem lub maślanką!

Przepis na danie: Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki dania: Ziemniaki pieczone z rozmarynem
  • kilka ziemniaków
  • 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu – 2 długie gałązki lub łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Ziemniaki pieczone z rozmarynem

  1. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.
  4. Najlepiej smakują, gdy skórka jest lekko chrupiąca, a środek upieczony.
Wskazówka:
  • Zamiast rozmarynu lub suszonych ziół, można ziemniaki posypać suszonymi paprykami: słodką i ostrą.

 

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!