Zupa barszcz ukraiński wegetariański

0
301
barszcz ukraiński na talerzu

Zupa barszcz ukraiński to potrawa, której nie może zabraknąć w kuchni w jesienno – zimowym okresie. Zawsze przygotowuję ją w wersji wegetariańskiej, ale oczywiście można dorzucić jakąś wędzonkę lub kawałek mięsa rosołowego do wywaru – gdy ktoś ma taką potrzebę.

Papryka czerwona suszona – wędzona, w niewielkiej ilości dodana do zupy, mocno ją aromatyzuje i sprawia złudzenie zupy ugotowanej na wędzonce.

Barszcz ukraiński zakwaszony wykonanym własnoręcznie zakwasem, jest zdecydowanie najlepszy. W przypadku braku takowego, można barszcz doprawić sokiem z cytryny lub octem owocowym.

Jeżeli mamy buraki z kiszonego barszczu, to przed wyrzuceniem warto wyciągnąć resztę dobra, które w nich tkwi, i także wrzucić je do gotowanego barszczu.

Zupa barszcz ukraiński wegetariański

Składniki dania: Zupa barszcz ukraiński wegetariański

  • 2 litry wody
  • 1 kg buraków
  • kilka buraków ukiszonych z zakwasu na barszcz 
  • włoszczyzna – 1 marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść poszatkowanej kapusty – może być zwykła biała, ale znacznie lepiej smakuje włoska kapusta
  • 3/4 szklanki fasolki Jaś – dla mnie koniecznie, chociaż znam entuzjastów fasolki szparagowej
  • suszone grzyby – kilka sztuk – opcjonalnie
  • zakwas na barszcz lub ocet winny lub ocet jabłkowy, ewentualnie cytryna – do zakwaszenia
  • 3 łyżki tłuszczu – masło klarowane lub olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • szczypta całego kminku
  • listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
  • zielony koperek do posypania ( świeży, mrożony lub suszony)
  • sól i pieprz do smaku
  • po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego – opcjonalnie

Przygotowani dania: Zupa barszcz ukraiński wegetariański

  1. Fasolę namoczyć na noc z odrobiną sody i następnego dnia ugotować. Jak zrobić, aby fasola była lekko strawna, przeczytasz Tutaj.
  2. Ugotować fasolę do miękkości.
  3. Grzyby suszone – jeśli chcemy dodać – namoczyć na kilka godzin, a może być nawet na całą noc. Ugotować.
  4. Połowę buraków zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w dość drobną kostkę.
  5. Drugą połowę pokroić na grube plastry lub kawałki.
  6. Warzywa także pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  7. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  8. Zagotować wodę, dodać warzywa i buraki, kminek listek laurowy, ziele angielskie, nieco soli i pieprzu. Gotować do miękkości warzyw – pod koniec gotowania dołożyć kilka kiszonych buraków ( jeśli mamy z zakwasu).
  9. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  10. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i zeszklić cebulę, aż zrobi się lekko brązowa.
  11. Wyjąć plastry buraków, dodać ugotowane grzyby, fasolę Jaś, przesmażoną cebulę, dokwasić zakwasem, octem lub cytryną. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Czosnek rozetrzeć z solą lub zmiażdżyć, dodać do zupy. Zagotować.
  13. Wyłożyć na talerze, dodać koperek i (opcjonalnie) łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

 

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!