Zupa krem z grzybów

0
207
zupa krem z grzybów

Zupa krem z grzybów jest jednym z dań kojarzących się z piękną, polską jesienią. Takę, kiedy słońce jeszcze daje nieco ciepła i stwarza dobre warunki dla rosnących grzybów.

Zupa krem z grzybów, której przepis zamieszczam poniżej, jest chyba najprostszą zupą jaką można sobie wyobrazić.

Dawno temu, oglądałyśmy z mamusią  program z Robertem Makłowiczem, który powiedział, że grzybowa … musi pachnieć i smakować grzybami. Żadnych rosołów, ani aromatów warzyw.

Nie zapamiętałyśmy co prawda przepisu, ale zgodnie z jego intencją zaczęłyśmy gotować zupę grzybową nieco inaczej.

Zupę krem z grzybów najczęściej gotuję jesienią, ale nie tylko. Ponieważ staram się zamrozić na zimę nieco grzybów – obgotowawszy je uprzednio – zupa pojawia się na stole, gdy wokół szaro i deszczowo lub zimno i biało, a cały las śpi.

Oczywiście mrożone grzyby można także kupić po prostu w sklepie.

Zupa grzybowa w tym wydaniu najbardziej smakuje ugotowana z użyciem masła klarowanego, ale można także użyć oleju o delikatnym smaku. Zdecydowanie nie polecam oliwy z oliwek, chociaż do innych zup lubię jej nieco kapnąć.

I jeszcze jedna ważna uwaga do tego przepisu. Podają ją w trzech wersjach: każda inna, każda pyszna. Bez śmietany, z kwaśną śmietaną – tak po polski, i ze słodką śmietaną – jak robią Austriaczki.

Przepis na danie: Zupa krem z grzybów

Składniki dania: Zupa krem z grzybów

  • 0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych
  • 700 ml wody
  • 2 spore cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia o delikatnym aromacie
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka – można dodać
  • śmietana do zupy – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Zupa krem z grzybów

  1. Świeże grzyby obrać, odrzucić wszystkie uszkodzone i robaczywe..
  2. Opłukać i pokroić na kawałki.
  3. Zagotować nieco wody, wrzucić do niej grzyby, gotować około 15 minut.
  4. Cebule obrać, posiekać na kawałki.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i smażyć, aż cebula lekko się zbrązowi.
  6. Cebulę dodać do grzybów, wlać pozostałą ilość wody – wrzącej – i zagotować.
  7. Gotować kilka minut, po czym zmiksować.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Dodać śmietanę – jeśli chcemy mieć białą zupę grzybową. Pamiętać  tylko trzeba, aby zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
  10. Podawać mocno ciepłą.
  11. Można posypać drobno posiekaną pietruszką.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!