Zupa krem z kalafiora

0
183

Kalafior, niedoceniane warzywo, może dlatego, że takie zwykłe i pospolite. Od dawna obecne na naszym stole.

Przebogaty w witaminy, posiada także substancje, które wspomagają wątrobę w neutralizacji toksycznych substancji – także tych, które zjadamy w codziennym pożywieniu.

Szczególnie powinien być ulubionym produktem dla chorych na wrzody żołądka, bowiem wykazuje silne właściwości bakteriobójcze w stosunku do pewnej bakterii o pięknie brzmiącej nazwie: Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka.

A poza tym wszystkim, jest bardzo mało kaloryczny – więc może być idealną przekąską dla dbających  o linię.

Zupa krem z kalafiora jest doskonałym daniem na letnie dni – lekka i szybka do zrobienia.

Zamiast śmietanki można kapnąć nieco dobrego oleju lub nie dodawać niczego. Szczerze mówiąc, to właśnie w tej ostatniej wersji najczęściej gości na moim stole.

Gdy dodam do niej kurkumy, otrzymuję piękną i smaczną żółtą zupę.

Podana w towarzystwie grzanek lub ugotowanych al dente różyczek kalafiora nigdy nam się nie nudzi!

Przepis na danie: Zupa krem z kalafiora

Składniki dania: Zupa krem z kalafiora

  • 600 gram kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki mleka – opcjonalnie
  • 600 ml wody*
  • łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • warzywa do przygotowania wywaru lub 1 łyżka koncentratu warzywnego
  • pieprz – najlepiej biały
  • słodka śmietanka do zupy 12 % lub 18 %
  • odrobina cytryny do doprawienia smaku
  • kurkuma – opcjonalnie – wtedy zupa zmieni kolor, ale będzie jeszcze bardziej zdrowa
  • czarnuszka, czarny sezam do posypania zupy lub jakieś inne ulubione zioło – opcjonalnie

Składniki dania: Zupa krem z kalafiora

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić na grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie cebulę, chwilę podsmażyć.
  4. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze minutkę, często mieszając.
  5. Dodać pokrojone ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.
  6. Do garnka wlać wodę lub wodę z mlekiem, zagotować.
  7. Kalafior umyć, obrać z liści, podzielić na małe cząstki.
  8. Wrzucić kalafior, gotować do miękkości.
  9. Dodać podsmażone na maśle czosnek z cebulą i ziemniakami, chwilę razem pogotować.
  10. Rozdrobnić blendrem.
  11. Dodać śmietankę.
  12. Posypać czymś zielonym, czarnuszką lub czarnym sezamem.
Wskazówki:
  • Jeśli nie dajemy mleka, wtedy dajemy nieco więcej wody. Dodatek mleka spowoduje, że zupa będzie bardziej biała, a przede wszystkim zostanie zneutralizowany zapach siarki.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!