Zupa krem z pomidorów

0
199
zupa pomidorowa w talerzu

Zupa krem z pomidorów – najprostszy i najszybszy sposób przygotowania zupy pomidorowej.

Często to, co jest najprostsze jest najlepsze. I tak jest w tym przypadku. Zupa krem jest jedną z odmian zup pomidorowych, które goszczą na moim stole. Ugotowanie jej zajmuje kilka minut

Do jej przyrządzenia wykorzystuję bulion warzywny i przecier pomidorowy, które zwykle “posiadam na stanie”. Przecier pomidorowy robię pod koniec lata, gdy pomidory są najbardziej nagrzane słońcem, a bulion warzywny przygotowuję na bieżąco.

Ale oczywiście można użyć gotowej kostki bulionu warzywnego lub ugotować wywar warzywny. To samo dotyczy pomidorów: można ugotować świeże i przetrzeć, lub kupić gotowy przecier pomidorowy w kartoniku lub w puszce.

Można doprawić do smaku – jeśli uznamy, że smak jest za mało intensywny – odrobiną koncentratu pomidorowego.

Podaję przepis na wersję najprostszą i najszybszą do zrobienia. Tak przygotowaną zupę można jeść z różnymi dodatkami: ciecierzyca, makaron, ryż, ser feta.

Ale wręcz znakomicie smakuje jako gorący kubek. I w takiej wersji chyba najczęściej pojawia się w moim domu. Szczególnie cudnie smakuje w ponure jesienne wieczory, gdy człowiek wraca zmarznięty do domu, a tu taka kolorowa odmiana.

Przepis na: Zupa krem z pomidorów

Składniki dania : Zupa krem z pomidorów

  • 1 litr wody
  • 1 spora łyżka bulionu warzywnego 
  •  800 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru w kartoniku lub puszce
  • szczypta suszonego czosnku – opcjonalnie
  • łyżka dobrego koncentratu pomidorowego – opcjonalnie
  • ulubione zioła do wyboru: bazylia, pietruszka, koperek – 1 łyżeczka. Świeże, mrożone lub suszone*
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Zupa krem z pomidorów

  1. Zagotować wodę.
  2. Dodać przecier pomidorowy i łyżkę bulionu warzywnego
  3. Zagotować.
  4. Do gorącej zupy dodać pozostałe 4 łyżki oliwy.
  5. Popieprzyć i posolić do smaku.
  6. Wlać do wazy lub na talerz i podawać z wybranymi dodatkami.

Wskazówka:

  • Dodając zioła suszone, należy pamiętać, że są one o wiele bardziej intensywne niż świeże. Lepiej jest zatem dać mniej, spróbować i ewentualnie doprawić.
  • Zupę można doprawić słodką (wzorem Austriaczek) śmietaną, jogurtem lub kwaśną śmietaną. Pamiętać tylko należy, aby przed dodaniem zahartować ją . W tym celu  śmietanę wlać do małego naczynia i dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy. Następnie całość wlać do garnka z zupą.
  • Śmietana/jogurt może być podana z olejem – wtedy oleju dajemy 2 łyżki – lub zamiast oleju.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!