Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami

0
1236
zupa z brokuła

Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami, niby taka pospolita, a jednak dzięki dodaniu estragonu i migdałów robi się całkiem fajną odmianą zwykłej brokułowej.

Praktycznie do przygotowania przez cały rok, ale najlepiej smakuje późnym latem i wczesną jesienią, gdy brokułu są najlepsze.

Gotuję ją ze świeżych brokułów, a zimą i na wiosnę z mrożonek. Co prawda, brokuły można już kupić przez cały rok, ale ja staram się unikać pakowanych do folii warzyw, więc wybieram inną, dostępną wersję.

Jeśli mam ( a zwykle tak jest) gotowy koncentrat warzywny, to przygotowanie zupy zajmuje kilkanaście minut. Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami jest także jedną z moich ulubionych zup na śniadanie – miseczka zielonego ( bo rzadko dodaję rozbielającej kolor i nieco zmieniającej smak śmietany), gęstego i aromatycznego kremu – daje dobry początek dnia.

Przepis na danie: Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami

Składniki dania: Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami

  • 1 duży brokuł – świeży lub mrożony
  • wywar warzywny lub 1 łyżka koncentratu warzywnego 
  • 4 łyżki oliwy – najlepiej z oliwek lub innej dobrej
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 łyżki śmietany lub 2 łyżki jogurtu naturalnego – alternatywnie
  • kilka łyżek płatków migdałów
  • sól i pieprz ( najlepiej biały, ale niekoniecznie) do smaku

Przygotowanie dania: Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami

  1. Ugotować wywar warzywny lub rozpuścić łyżkę koncentratu w gorącej wodzie.
  2. Brokuł umyć, odciąć zdrewniałą część.
  3. Podzielonego na części brokuła wrzucić do wody i gotować do miękkości.
  4. Po ugotowaniu zupę zmiksować na gładki krem. Opcjonalnie można wyjąć kilka kawałków brokuła i dodać je w całości do kremu.
  5. Zmiksowaną zupę doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę i estragon.
  6. Jeśli chcemy zupę zabielić – dodać jogurt lub śmietanę, zamieszać. Pamiętać  tylko trzeba, aby zahartować je kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
  7. Na suchej patelni usmażyć płatki migdałów – na delikatnym ogniu, często mieszając, do lekkiego zezłocenia się migdałów.
  8. Gorąca zupę wlać do miseczek, udekorować kawałkami brokuła ( jeśli zostawiliśmy ), posypać uprażonymi migdałami.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!