Zupa krem z cukinii wegetariańska

0
796
zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii – pyszna, prosta i szybka zupa, którą można udoskonalić wieloma dodatkami.

Moja podróż do Prowansji – kilka lat temu – obfitowała nie tylko w doznania estetyczne wynikające z uroku krainy, ale i smakowe. Każdy wieczór moich wakacji to była nowa miejscowość i odkrywanie smaków w kolejnych, przypadkowo zresztą wybieranych restauracjach. I tak się jakoś działo, że prawie za każdym razem w menu była zupa crème de courgette (krem z cukinii). Zauroczyłam się jej smakiem od pierwszej łyżki i tak już pozostało – niemal codziennie zamawiałam ją do posiłku. Zawsze dobra, ale za każdym razem inna. Podawana w wersji wegetariańskiej, lub nie, z dodatkami, lub bez.

Jednak najwspanialsza była w restauracji w Fontaine-de-Vaucluse, gdzie podano ją w dużej wazie, otoczonej miseczkami z różnymi dodatkami do wyboru. Czego tam nie było: czarnuszka, grzanki – kosteczki pieczone na maśle, grzanki – paski z ostrym serem, ser o smaku sera feta, gęsta śmietana i kilka rodzajów świeżych ziół. A także niesamowicie aromatyczna suszona mięta!

I tak zupa krem z cukinii zagościła i w mojej kuchni. Z dodatkami lub bez, ale zawsze w wersji bezmięsnej – niech smak warzyw w niej króluje. I tym samym dołączyła do mojej ulubionej  zupy pomidorowej, którą podaję w podobnej konfiguracji dodatków smakowych.

Do zrobienia o każdej porze roku, zarówno ze świeżej jak i mrożonej cukinii.

Zupa na moim zdjęciu jest posypana ziarnami czarnuszki.

Przepis na danie: Zupa krem z cukinii

Składniki dania: Zupa krem z cukinii

  • 600 gram cukinii
  • 1 – 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego lub 4 łyżki dobrej oliwy
  • warzywa do przygotowania wywaru (marchew, pietruszka, seler) lub 1 łyżka koncentratu warzywnego
  • sól
  • pieprz – najlepiej biały
  • 1 duży serek do smarowania o smaku kremowym

Przygotowanie dania: Zupa krem z cukinii

  1. Ugotować wywar z warzyw w 1 litrze wody.
  2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W garnku, w którym będziemy gotować z zupę rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Pod koniec smażenie dodać na chwilkę czosnek.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Cukinię pokroić w plastry.
  6. Do garnka z przesmażoną cebulą z czosnkiem dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć.
  7. Dodać pokrojoną cukinię, smażyć jeszcze chwilę.
  8. Warzywa zalać gorącym bulionem warzywnym lub wrzątkiem i dodać 1 łyżkę koncentratu warzywnego.
  9. Gotować do miękkości warzyw.
  10. Dodać serek topiony, chwilkę pogotować i zmiksować.
  11. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Podawać z ulubionymi dodatkami lub solo.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!