Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

0
144
zupa żółta z dyni
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, o mocnym aromacie imbiru i gałki muszkatołowej smakuje znakomicie. 

Prosta i szybka do wykonania. Jedynym mankamentem zupy z dyni jest … tarcie gałki muszkatołowej. Zawsze mam obawę, żeby przy okazji nie zetrzeć paznokci.

Wiem, że są takie specjalne “urządzenie: do tarcia gałki, a że od jakiegoś czasu dość często gości w mojej kuchni, to muszę poszperać w internecie na ten temat.

A póki co… do dzieła!

Przepis na danie: Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 

Składniki dania: Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 

  • 1 kg obranej dyni*
  • 1 – 1,2 litra wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki łagodnego oleju (ryżowego, kokosowego, rzepakowego lub masła klarowanego)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 spory ziemniak
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni (opcjonalnie)*
  • pestki dyni*
  • sól, biały pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

  1. Dynię, obrać, wydrążyć i  pokroić w kostkę (hohhaido nie trzeba obierać).
  2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni lub w garnku.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną dodać dynię.
  5. Podsmażyć, po czym wlać trochę wody, imbir i gotować około pół godziny.
  6. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową, kurkumę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem, jednocześnie dodając mleko kokosowe.
  8. Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
  9. Przed podaniem dodać olej z pestek dyni.
  10. Podawać posypane pestkami dyni.
Wskazówka
  • Może być dynia Hokkaido – dostępna późnym latem i jesienią w wielu sklepach. Jej plusem jest skórka  – miękka, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli  korzystamy z “normalnej” dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy w zimowe wieczory. Dla zdrowia. Bardziej odpowiada mi smak “normalnej” dyni  – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
  • Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrową żywnością.  Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!
  • Pestki dyni dobrze jest podsmażyć chwilkę na rozgrzanej patelni.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!