Zupa krem ze szparagów

0
65989
Talerz z zupą szparagową

Nie przegap czasu na szparagi! Zupa szparagowa jest nie tylko pyszna, zdrowa ale i bardzo łatwa do zrobienia.

Mam takie szczęście, że świeże szparagi mogę kupować bezpośrednio od producenta, niemalże prosto z pola. Ale w marketach i na targach także można dostać świeże. Przed kupnem warto jest  sprawdzić, czy końcówki nie są brązowe i mocno obeschnięte – takich lepiej nie kupować, mogą nie być najświeższe.

I pojawia się odwieczne pytanie smakoszy szparagów: białe czy zielone. W moim domu większym powodzeniem cieszą się zielone – może ja trochę tę modę wypromowałam, bowiem łatwiej mi się przygotowuje z nich potrawy. Natomiast zupa najbardziej smakuje mi z białych szparagów, jest zdecydowanie bardziej “wyrazista”.

Szparagi są niskokaloryczne, więc powinny wzbudzić zainteresowanie osób będących na diecie. Oprócz tego zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, łącznie z fitoestrogenami, dzięki którym są postrzegane jako afrodyzjaki.

Więcej o szparagach i ich zaletach znajdziesz w artykule  Czy wiesz jak zdrowe i dietetyczne są szparagi

Przepis na danie: Zupa krem ze szparagów

Składniki dania: Zupa krem ze szparagów

  • 60 dag białych szparagów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub 1,5 litra wody i kopiasta łyżka koncentrat bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 % ( ewentualnie 30 %) i opcjonalnie świeże żółtko jajka
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • sok z cytryny – 2 do łyżki
  • 1 spory ziemniak
  • kopiasta łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • gałka muszkatołowa ( nie jest konieczne, ale dodaje ciekawego smaczku)
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa krem ze szparagów

  1. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać twarde końcówki, obrać łodygi i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilkę podsmażyć, mieszając – nie doprowadzić do zbrązowienia.
  5. Po chwili dodać ziemniaka i smażyć kilka minut.
  6. Dodać część pokrojonych szparagów i smażyć około 4 minut.
  7. W garnku zagotować bulion lub wodę z koncentratem bulionu warzywnego.
  8. Włożyć pozostałą część świeżych szparagów oraz przesmażoną mieszankę. Gotować kilka minut
  9. Zdjąć z pieca. Zostawić kilka główek ( około 2 cm ), resztę dokładnie zmiksować.
  10. Opcjonalnie, jeśli mimo zmiksowania zostają w zupie włókna – można zupę przecedzić przez sito.
  11. Zetrzeć gałkę muszkatołową.
  12. Żółtko bardzo dokładnie roztrzepać.
  13. Dodać sól, gałkę, pieprz i śmietanę, opcjonalnie żółtko, dokwasić cytryną. Wymieszać.
  14. Podawać z główkami szparagów.
  15. Ozdobiłam suszonymi nitkami buraczków – dodaje aromatu i koloru.
Wskazówki:
  • Koncentrat warzywny, to taka zdrowa “kostka knorra”  raz zrobisz i masz na kilkadziesiąt zup. Absolutny hit w mojej kuchni.
  • Najlepiej obiera się szparagi obieraczką do warzyw
  • Można nie smażyć szparagów, tylko całość ugotować, ale z przesmażonych zupa jest smaczniejsza.

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Szparagi kiszone

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!