Zupa krem z zielonego groszku

4
346
zupa z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku to pełen głębokiej zieleni pro-zdrowotny i sycący talerz.

A,B,C i E … to nie jest moja pomyka “wyliczanki” alfabetu, ale dobro, które “siedzi” w małym, zielonym ziarenku. Sporo błonnika, żelaza i dobrze przyswajalnego białka – to dalsza wyliczanka doskonałości zielonego groszku. W mojej kuchni groszek zielony obowiązkowo “ląduje” w zupie minestrone. Za purée z groszku – przyznam się szczerze – nie przepadam i nie przygotowuję go w domu, ale zupa krem z zielonego groszku to już zupełnie inna bajka.

Zielony groszek jest o wiele lepiej strawny, niż bardziej znana jego wysuszona wersja, suchego grochu.

Zupa krem z groszku dobrze smakuje podana z groszkiem ptysiowym.

Przepis na danie: Zupa krem z zielonego groszku

Składniki dania: Zupa krem z zielonego groszku

  • o,5 kg zielonego groszku – świeży lub mrożony
  • 1,5 l wody
  • na warzywny wywar: 2 małe marchewki,1/4 selera,pietruszka lub 2 łyżki koncentratu warzywnego
  • zielona część  pora
  • 2 łyżki masła klarowanego lub dobrej oliwy
  • 1 cebula dymka z zieloną częścią lub zwykła cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy wersja I ziołowa: bazylia, mięta lub szczypiorek,
  • przyprawy wersja II egzotyczna: szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
  • kapka śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Zupa krem z zielonego groszku

  1. Zielony groszek: jeśli świeży – należy go opłukać, jeśli mrożony – rozmrozić.
  2. Ugotować bulion z warzyw lub dodać do wrzątku bulion warzywny.
  3. Por pokroić w plasterki, dymkę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać masło lub olej. Wrzucić cebulę (jeśli mamy zielony szczypior to wraz z nim) i por – smażyć kilka minut, często mieszając.
  5. Do smażonej cebuli i pora dodać zielony groszek. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Czosnek rozgnieść za pomocą praski lub zmiażdżyć nożem.
  7. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek.
  8. Przesmażony groszek dodać do wywaru warzywnego, pogotować jeszcze kilka minut.
  9. Doprawić solą, pieprzem i cytryną.
  10. Kilka groszków zostawić do dekoracji.
  11. Zupę zmiksować na krem.
  12. Posypać przyprawami według wybranej wersji: albo drobno posiekanymi ziołami, albo przyprawami z imbirem na czele.
  13. Ozdobić ziołami, dodać kapkę śmietany lub jogurtu.
strączki zielonego groszku
Dla przypomnienia, jak rośnie:)

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułRadosne kalendarium roślin – żyworódka
Następny artykułDieta owocowo-warzywna: oczyść organizm i schudnij, jedząc owoce i warzywa

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaLojalPatWagabunda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
LojalPat
Gość

mniam ,mniam:)

Wagabunda
Gość

Pyszna i zielona – moja ulubiona zimową porą ( z mrożonki) i wczesnym latem ( wyłuskana ze strąków ). Czekam wiosny:). dana

LojalPat
Gość

mniam ,mniam:)

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.