Zupa krem z zielonej sałaty

0
137

Smak zupy z zielonej sałaty przywiozłam z miejsca, które raczej kojarzy mi się z innym rodzajem jedzenia, a mianowicie z Beskidów.

Parę lat temu, będąc z Anią w ośrodku Bielendy w Ustroniu, zasmakowałyśmy w podawanej tam zupie z zielonej sałaty. Niewielką podpowiedź o sposobie przyrządzenia dostałam, reszta to już moja praktyka.

Latem staram się ja kilka razy przygotować. Może nie jest zbyt dietetyczna, bo i masło i śmietana, ale od czasu do czasu…

Z reguły podaję ją z grzankami z czosnkiem lub z grzankami z chleba z kminkiem. Ale świetnie smakuje “solo” ewentualnie posypana – oprócz pasków sałaty – ulubionym zielonym ziołem, na przykład szczypiorkiem.

Przepis na danie: Zupa krem z zielonej sałaty

Składniki dania: Zupa krem z zielonej sałaty

  • 2 mniejsze główki sałaty zielonej lub 1 bardzo duża – najlepiej sprawdza się masłowa
  • 1, 5 litra bulionu warzywnego lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 4 łyżki słodkiej śmietany do zupy – 12% lub 18%
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzy cayenne
  • plasterek świeżego imbiru lub szczypta mielonego imbiru
  • łyżka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 kromki pieczywa – opcjonalnie
  • ząbek czosnku do grzanek
  • 2 łyżki masła do grzanek

Przygotowanie dania: Zupa krem z zielonej sałaty

  1. Ziemniaki umyć – jeśli są bardzo młode – wyszorować szczoteczką, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło.
  4. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Nie rumienić.
  5. Dodać ziemniaki i smażyć kilka minut.
  6. Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Kilka zostawić do dekoracji.
  7. Zagotować wywar warzywny. Dodać sałatę i przesmażone warzywa.
  8. Gotować około 15 minut.
  9. Zblendować wszystko razem.
  10. Dodać śmietanę.
  11. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.
  12. Zupę udekorować pociętą w paseczki zieloną sałatą i posypać grzankami.

Przygotowanie grzanek z czosnkiem

  1. Masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pokrojone w drobną kostkę kromki chleba.
  2. Czosnek obrać i  przecisnąć przez praskę.
  3. Do podsmażonych grzanek dodać czosnek, wymieszać.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!