Smak zupy z zielonej sałaty przywiozłam z miejsca, które raczej kojarzy mi się z innym rodzajem jedzenia, a mianowicie z Beskidów.
Parę lat temu, będąc z Anią w ośrodku Bielendy w Ustroniu, zasmakowałyśmy w podawanej tam zupie z zielonej sałaty. Niewielką podpowiedź o sposobie przyrządzenia dostałam, reszta to już moja praktyka.
Latem staram się ja kilka razy przygotować. Może nie jest zbyt dietetyczna, bo i masło i śmietana, ale od czasu do czasu…
Z reguły podaję ją z grzankami z czosnkiem lub z grzankami z chleba z kminkiem. Ale świetnie smakuje “solo” ewentualnie posypana – oprócz pasków sałaty – ulubionym zielonym ziołem, na przykład szczypiorkiem.
Przepis na danie: Zupa krem z zielonej sałaty
Składniki dania: Zupa krem z zielonej sałaty
- 2 mniejsze główki sałaty zielonej lub 1 bardzo duża – najlepiej sprawdza się masłowa
- 1, 5 litra bulionu warzywnego lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
- 4 łyżki słodkiej śmietany do zupy – 12% lub 18%
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzy cayenne
- plasterek świeżego imbiru lub szczypta mielonego imbiru
- łyżka soku z cytryny opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 kromki pieczywa – opcjonalnie
- ząbek czosnku do grzanek
- 2 łyżki masła do grzanek
Przygotowanie dania: Zupa krem z zielonej sałaty
- Ziemniaki umyć – jeśli są bardzo młode – wyszorować szczoteczką, pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Nie rumienić.
- Dodać ziemniaki i smażyć kilka minut.
- Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Kilka zostawić do dekoracji.
- Zagotować wywar warzywny. Dodać sałatę i przesmażone warzywa.
- Gotować około 15 minut.
- Zblendować wszystko razem.
- Dodać śmietanę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.
- Zupę udekorować pociętą w paseczki zieloną sałatą i posypać grzankami.
Przygotowanie grzanek z czosnkiem
- Masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pokrojone w drobną kostkę kromki chleba.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do podsmażonych grzanek dodać czosnek, wymieszać.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!