Zupa minestrone

0
984
zupa warzywna w szklanym talerzu wokół warzywa

Najzdrowsza zupa pod słońcem, emanująca kolorami i smakami. Bomba – niekaloryczna, ale witaminowa!

Zupa minestrone, którą “poznałam” lata temu w czasie moich pierwszych wakacji we Włoszech, jest – obok pomidorowej – najczęściej gotowaną w moim domu. To taka trochę nasza “jarzynowa”, którą pamiętam z dzieciństwa. Polska jarzynowa jest gotowana na rosole lub zaprawiona śmietaną, podczas gdy w minestrone tłuszczem jest oliwa z oliwek.

Nie ma jednego przepisu na minestrone. Jako, że jest to najbardziej popularna włoska zupa, jadłam już dziesiątki jej odmian.

Przepis, który kiedyś dostałam od Carli – poznanej na warsztatach Yogi na Pasmanie – wielokrotnie modyfikowałam (zgodnie zresztą z jej zaleceniami) dodając różne warzywa. Podstawy jednak zawsze przestrzegam: przesmażona cebula z czosnkiem i pozostałe warzywa lekko podsmażone. I właśnie taki sposób przygotowania minestrone daje jej  specyficzny smak.

Latem i jesienią przygotowuję ją ze świeżych warzyw; zimą i wczesną wiosną z mrożonek.

Mój syn twierdzi, że jestem prawdziwą mistrzynią minestrone. I nieskromnie, muszę się z nim zgodzić!

Przepis na: Zupa minestrone

Składniki dania : Zupa minestrone

  • 700 gram warzyw mieszanych – na przykład ziemniaki, marchewka, seler naciowy lub zwykłe, fasolka szparagowa, groszek zielony, pomidory, papryka, cukinia, kalafior, brokuł)
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego lub kostka bulionowa – opcjonalnie, ale dodaje smaku zupie
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • skórka parmezanu – opcjonalnie
  • starty parmezan
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanych ziół świeżych lub mrożonych

Przygotowanie dania : Zupa minestrone

  1. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
  2. Warzywa pokroić na dość grubą kostkę lub cienkie plasterki.
  3. Jeśli dodajemy pomidory, koniecznie należy zdjąć z nich skórkę – w tym celu należy je sparzyć.
  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
  5. Wrzucić cebulę i czosnek – chwilę podsmażyć.
  6. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut.
  7. Powtórzyć te czynność z kolejnymi warzywami.
  8. Smażąc warzywa należy je mieszać.
  9. Do garnka wlać wodę, dodać koncentrat warzywny lub kostkę i skórkę parmezanu.
  10. Zupę doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
  11. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać wrzącej wody.
  12. Po ugotowaniu usunąć skórkę sera.
  13. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  14. Podawać zupę posypaną tartym parmezanem i ziołami.
  15. Na górę kapnąć kropelkę oliwy z oliwek.
Wskazówki:
  • Niezależnie jakie warzywa dodaję, zawsze do mojej minestrone wrzucam nieco zielonego groszku.
  • W porze zimowej mogą być pomidory z puszki.
  • Zamiast fasolki szparagowej można użyć fasolki z puszki – uprzednio opłukać ją i odsączyć.
  • Dodatkowo do zupy można dorzucić ugotowany, drobny makaron, ryż. Lub podać ją z grzankami, bruschettą lub kromką chleba po prostu.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!