Zupa ogórkowa na maśle lub oleju

0
301
zupa ogórkowa w talerzu

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju najbardziej smakuje jesienią i zimą. Pyszne, zielone danie, bo dodatkowo – dla smaku i koloru – posypana pietruszką lub koperkiem. 

Zupę ogórkową najbardziej lubię z warzywami i ziemniakami. Czasem zdarza mi się wsypać nieco ugotowanego osobno ryżu. Natomiast ogórkowa z makaronem to absolutnie nie jest mój smak.

Wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Jeśli lubicie zupę ogórkową z ryżem lub makaronem, to dodajcie wtedy nieco mniej warzyw lub więcej ogórków, żeby nie wyszła Wam taka gęsta “bryja”.

Ryż i makaron oczywiście ugotowany osobno, i dodany do już ugotowanej zupy.

Wiadomo, najlepiej smakuje z ogórków własnoręcznie ukiszonych, ale jeśli takimi nie dysponujecie, to po prostu trzeba zakupić słój z kiszonymi ogórkami lub kiszone na wagę. Ewentualnie przecier ogórkowy. Ale testowałam kilka przecierów, i jakoś nie udało mi się trafić na zbyt dobry.

Gotując zupę ogórkową, proponuję nie solić jej na początku, a dopiero pod koniec gotowania, kiedy wypłynie sól zawarta w ogórkach kiszonych.

U mnie obowiązkowo zupa ogórkowa musi być wzbogacona aromatem majeranku, ale jeśli ktoś nie lubi, nie trzeba go dodawać

Przepis na: Zupa ogórkowa na maśle lub oleju

Składniki dania : Zupa ogórkowa na maśle lub oleju

  • 1,5 litra wody
  • 100 gram selera
  • 100 gram korzenia pietruszki
  • 200 gram marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gram kiszonych ogórków lub przecieru z ogórków kiszonych*
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku – opcjonalnie
  • zielony koper lub zielona pietruszka

Przygotowanie dania : Zupa ogórkowa na maśle lub oleju

  1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła/oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażyć.
  3. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w blenderze.
  4. Ogórki dodać do przesmażonej cebuli i czosnku i smażyć kilka minut.
  5. Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
  7. Zagotować wodę.
  8. Do gotującej się wody wrzucić poszatkowane warzywa, ziemniaki, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek. Ugotować do miękkości warzyw.
  9. Dodać przesmażone ogórki kiszone, gotować jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  10. Spróbować. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można doprawić wodą z ogórków kiszonych. Zagotować.
  11. Do gotowej zupy dodać 2 łyżki masła/oleju. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Świetnie smakuje z drobno poszatkowanym zielonym koperkiem lub pietruszką.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!