Zupa ogórkowa na rosole

0
305
zupa ogórkowa ze śmietaną

Zupa ogórkowa na rosole będzie pyszna, jeśli poznamy i zastosujemy się do kolejności dodawania poszczególnych składników.

Smak takiej prawdziwej zupy ogórkowej na rosole, czasem jeszcze dodatkowo doprawionej śmietaną! Niezapomniany! Wiem, że nie jest zbyt dietetyczna, ale czasem przydaje się taka odmiana.

Gotując zupę ogórkowa, bezwzględnie należy przestrzegać kolejności dodawania składników. Najpierw muszą być ugotowane warzywa, a dopiero później można dodać ogórki kiszone. W przeciwnym razie warzywa nie ugotują się, cały czas będą twardawe.

Oczywiście, najlepiej jeśli do domowej zupy ogórkowej wykorzystamy ogórki zakiszone późnym latem i przechowywane w spiżarce. Lub – jak to jest u mnie – w lodówce. Ale nie dysponując własnymi zapasami także możemy pokusić się o przygotowanie ogórkowej, kupując kiszone ogórki w słoju, na wagę lub po prostu gotowy przecier ogórkowy.

Dla fanów ogórkowej, nie lubiących mięsnych wywarów, polecam inną moją Ogórkową na maśle lub oleju

Gotując zupę ogórkową, proponuję nie solić jej na początku, a dopiero pod koniec gotowania, kiedy wypłynie sól zawarta w ogórkach kiszonych.

U mnie obowiązkowo zupa ogórkowa musi być wzbogacona aromatem majeranku, ale jeśli ktoś nie lubi, nie trzeba go dodawać.

Przepis na danie : Zupa ogórkowa na rosole

Składniki dania : Zupa ogórkowa na rosole

  • wywar mięsny rosół 1,5 litra
  • 100 gram selera
  • 100 gram korzenia pietruszki
  • 200 gram marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 400 gram kiszonych ogórków lub przecieru z ogórków kiszonych
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka sztuk kminku
  • zielona pietruszka
  • 3 łyżki śmietany 12 lub 18 % – opcjonalnie
  • woda z kiszonych ogórków – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Zupa pomidorowa na rosole

  1. Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
  3. Ugotowany wcześniej rosół podgrzać, ewentualnie dolać nieco gorącej wody – jeśli rosołu jest za mało, lub jest zbyt tłusty.
  4. Do gotującego się rosołu wrzucić poszatkowane warzywa, ziemniaki, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, ząbek czosnku. Ugotować do miękkości warzyw.
  5. Dodać starte ogórki kiszone, ugotować do miękkości ogórków.
  6. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  7. Spróbować. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna, można doprawić wodą z ogórków kiszonych. Zagotować.
  8. Jeżeli chcemy użyć śmietany, to robimy to po ugotowaniu zupy.
  9. Śmietanę należy wlać dać do małego naczynia i dolać kilka łyżek gorącej zupy (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
  10. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  11. Świetnie smakuje posypana poszatkowaną, zieloną pietruszką.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!