Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

0
295
zupa z pomidorów i papryki na talerzu

Zupa pomidorowa w zupełnie nowej odsłonie. Smak i przepis przyjechał ze mną ze wakacji na Sardynii i tak już pozostał w mojej kuchni. 

Nieco bardziej gęsta i o innym smaku, niż tradycyjna pomidorowa i także trochę dłużej trzeba ja przygotowywać. Ale warto! Doskonałe połączenie smaku smaku pieczonych pomidorów i papryki składa się na mocno aromatyczną, gęstą zupę.

Najlepiej smakuje późnym latem, gdy mamy świeże zarówno pomidory jak i paprykę  Ale zimą i jesienią, gdy wykorzystamy do niej przygotowane na zimę przeciery z pomidorów lub gotowe, kupione w sklepie i paprykę, która nawet zimą ma “paprykowy” smak także ugotujemy sobie dobre, czarodziejsko – czerwone danie. Najbardziej lubią ją w wydaniu: posypana zieloną kolendra – nawet zimą, wtedy mrożoną.

Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

Przepis na danie: Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

  • 1 kg pomidorów
  • 1, 5 litra bulionu warzywnego lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – niekoniecznie jednak
  • 2 czerwone papryki
  • 2 kromki białego chleba
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan – opcjonalnie
  • zielone “do posypania” pietruszka lub kolendra

Składniki dania: Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

  1. Piekarnik rozgrzać do temp temperatury 220 °C.
  2. Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć na niej pomidory i piec około 15 minut – do czasu, aż skórka na pomidorach zacznie się łuszczyć.
  3. Pomidory wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
  4. w piekarniku upiec także paprykę. Można piec w tym samym czasie co pomidory.
  5. Paprykę piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości), mniej więcej w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
  6. Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
  7. Upieczoną paprykę szczelnie otulić folią lub przykryć naczyniem ( na przykład szklaną misą) i zostawić na kilka minut. Można po prostu włożyć do woreczka foliowego.
  8. Z wystudzonej papryki bez problemu ściągniemy cieniutką skórkę, podważając jej brzegi czubkiem noża – można ją zdjąć nawet palcami.
  9. Paprykę pokroić, usunąć nasiona. Krojąc paprykę trzeba uważać, bo w środku na pewno będzie gorący płyn.
  10. Gorący płyn z papryki wykorzystujemy, wlewając go do przygotowywanej zupy.
  11. Z pomidorów i papryki zdjąć skórki i pokroić je w dość grubą kostkę.
  12. W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażyć do miękkości – około 5 minut.
  13. Wsypać kmin i podgrzewać 1 minutę, aby smaki dobrze się połączyły.
  14. Dodać pomidory i paprykę, chwilę podsmażyć.
  15. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  16. Dodać rozdrobniony chleb, ocet balsamiczny.
  17. Doprawić solą i pieprzem.
  18. Zupę można podać posypaną parmezanem i zieloną pietruszką, a jeszcze lepiej kolendrą.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!