Zupa pomidorowa na rosole jest najbardziej tradycyjną “pomidorówką” gotowaną w – prawie – każdej polskiej rodzinie.
W czasach mojego dzieciństwa, zarówno w moim rodzinnym domu, jak i i cioć, babci czy w domach koleżanek, w poniedziałek z reguły była zupa pomidorowa na niedzielnym rosole. Pamiętam, że myślałam, że tak właśnie musi być!
Zakładając własną rodzinę, kontynuowałam tę swoistą tradycję. Zresztą dla mojego męża nie było w tym nic dziwnego – u nich było tak samo.
Różnie jednak przyrządzano zupę pomidorową na rosole. W moim domu najczęściej gotowało się ją z przygotowanego wcześniej przecieru pomidorowego lub pomidorów w przecierze pomidorowym.
Czasem wzmacniana była koncentratem pomidorowym, a bywało, że jedynym pomidorowym składnikiem był koncentrat pomidorowy.
Z biegiem lat, kiedy sprzedaży pojawiły się różnego rodzaju gotowe przetwory pomidorowe i one stały się składnikiem zupy.
Jako dodatek u mnie zawsze był makaron – najczęściej, też z niedzieli – taki cienko krojony. Czasem pojawiał się makaron “gwiazdki”, “kolanka” lub “muszelki”. Ale ze zwykłym najbardziej mi smakował – i tak jest do dzisiaj.
W innych domach podawano również zupę pomidorową na rosole, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Co kto lubi.
Tak więc dzisiaj możliwości przygotowania tej zupy mamy naprawdę wiele. Nie gotuję już co prawda pomidorowej w każdy poniedziałek, ale nadal uwielbiam jej smak. A co tam! Dodatkowo wzmocniona jest jak niegdyś śmietaną!
Znacznie częściej jednak przygotowuję zupę pomidorową w innym wydaniu: wegetariańską z oliwą lub zupę pomidorową z serem feta.
Przepis na: Zupa pomidorowa na rosole
Składniki dania : Zupa pomidorowa na rosole
- świeże pomidory 1 kg lub 700 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego lub koncentrat pomidorowy – małe opakowanie*
- 1 l rosołu z – nie może być z kostki, ma być taki prawdziwy, na mięsie
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól
- czarny pieprz mielony do smaku
Przygotowanie dania : Zupa pomidorowa na rosole
- Pomidory pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
- Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
- Ugotowany wcześniej rosół podgrzać, ewentualnie dolać nieco gorącej wody – jeśli rosołu jest za mało, lub jest zbyt tłusty.
- Do gorącego rosołu dodać przetarte pomidory lub przecier lub koncentrat i mieszać, aż do połączenia się składników. Zagotować.
- Śmietanę dać do małego naczynia. Dodać mąkę i dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek.
- Dolać kilka łyżek gorącej zupy (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
- Zagotować.
- Zupę doprawić solą i pieprzem.
- Świetnie smakuje posypana poszatkowaną zieloną pietruszką.
- Podawać można według upodobań: z ryżem lub makaronem. Lub solo – jako gorący kubek!
Wskazówki:
- Zupy pomidorowej nie trzeba zaprawiać śmietaną – może być tylko sam rosół.
- Zamiast śmietany można użyć jogurtu.
- Nie trzeba zagęszczać zupy mąką – w tym wypadku należy śmietanę/jogurt zahartować i wlać do zupy.
- Ilość pomidorów lub przecieru trzeba dobrać do swojego smaku. Ja lubię bardzo esencjonalna pomidorową, więc czasem – gdy pomidory nie mają zbyt intensywnego smaku – dodaję więcej niż jest w przepisie.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!