Zupa pomidorowa na rosole

0
423
talerz z zupą pomidorową

Zupa pomidorowa na rosole jest najbardziej tradycyjną “pomidorówką” gotowaną w – prawie – każdej polskiej rodzinie.

W czasach mojego dzieciństwa, zarówno w moim rodzinnym domu, jak i i cioć, babci czy w domach koleżanek, w poniedziałek z reguły była zupa pomidorowa na niedzielnym rosole. Pamiętam, że myślałam, że tak właśnie musi być!

Zakładając własną rodzinę, kontynuowałam tę swoistą tradycję. Zresztą dla mojego męża nie było w tym nic dziwnego – u nich było tak samo.

Różnie jednak przyrządzano zupę pomidorową na rosole. W moim domu najczęściej gotowało się ją z przygotowanego wcześniej przecieru pomidorowego lub pomidorów w przecierze pomidorowym.

Czasem wzmacniana była koncentratem pomidorowym, a bywało, że jedynym pomidorowym składnikiem był koncentrat pomidorowy.

Z biegiem lat, kiedy sprzedaży pojawiły się różnego rodzaju gotowe przetwory pomidorowe i one stały się składnikiem zupy.

Jako dodatek u mnie zawsze był makaron – najczęściej, też z niedzieli – taki cienko krojony. Czasem pojawiał się makaron “gwiazdki”, “kolanka” lub “muszelki”. Ale ze zwykłym najbardziej mi smakował – i tak jest do dzisiaj.

W innych domach podawano również zupę pomidorową na rosole, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Co kto lubi.

Tak więc dzisiaj możliwości przygotowania tej zupy mamy naprawdę wiele. Nie gotuję już co prawda pomidorowej w każdy poniedziałek, ale nadal uwielbiam jej smak. A co tam! Dodatkowo wzmocniona jest jak niegdyś śmietaną!

Znacznie częściej jednak przygotowuję zupę pomidorową w innym wydaniu: wegetariańską z oliwą lub zupę pomidorową z serem feta.

Przepis na: Zupa pomidorowa na rosole

Składniki dania : Zupa pomidorowa na rosole

  • świeże pomidory 1 kg lub 700 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego lub koncentrat pomidorowy – małe opakowanie*
  • 1 l rosołu z – nie może być z kostki, ma być taki prawdziwy, na mięsie
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku

Przygotowanie dania : Zupa pomidorowa na rosole

  1. Pomidory pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
  2. Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
  3. Ugotowany wcześniej rosół podgrzać, ewentualnie dolać nieco gorącej wody – jeśli rosołu jest za mało, lub jest zbyt tłusty.
  4. Do gorącego rosołu dodać przetarte pomidory lub przecier lub koncentrat i mieszać, aż do połączenia się składników. Zagotować.
  5. Śmietanę dać do małego naczynia. Dodać mąkę i dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek.
  6. Dolać kilka łyżek gorącej zupy  (aby śmietanę zahartować), wymieszać i wlać do garnka z zupą.
  7. Zagotować.
  8. Zupę doprawić solą i pieprzem.
  9. Świetnie smakuje posypana poszatkowaną zieloną pietruszką.
  10. Podawać można według upodobań: z ryżem lub makaronem. Lub solo – jako gorący kubek!
Wskazówki:
  1. Zupy pomidorowej nie trzeba zaprawiać śmietaną – może być tylko sam rosół.
  2. Zamiast śmietany można użyć jogurtu.
  3. Nie trzeba zagęszczać zupy mąką – w tym wypadku należy śmietanę/jogurt zahartować i wlać do zupy.
  4. Ilość pomidorów lub przecieru trzeba dobrać do swojego smaku. Ja lubię bardzo esencjonalna pomidorową, więc czasem – gdy pomidory nie mają zbyt intensywnego smaku – dodaję więcej niż jest w przepisie.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!