Zupa pomidorowa z serem feta

0
339
zupa pomidorowa z serem feta

Zupa pomidorowa z serem feta – to “pomidorówka” w nieco innej odsłonie, bo mocno zaprzyjaźniona z serem feta.

Zupa, która sama w sobie jest bombą witaminowa, dzięki cennym właściwościom pomidorów, które uwalniają się właśnie w formie przetworzonej.

Przepis na zupę pomidorową z serem feta stworzyłam po wakacjach na greckiej wyspie Milos.Tam bowiem, w prawie każdej knajpce, pomidorową podawano w takiej właśnie formie. Zupa krem i do tego feta. Doskonałe połączenie słodkości pomidorów z ostrym serem, bazylią i czosnkiem.

Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup. Już od dawna przygotowuję ją także w wersji bez dodatku wywaru mięsnego, z różnymi dodatkami. Pyszna, zdrowa Zupa pomidorowa w kilku odsłonach .

Chociaż smak takiej prawdziwej, z mięsnym aromatem, gotowanej w poniedziałek na niedzielnym rosole ( tak było w moim rodzinnym domu od zawsze) i podanej z makaronem także uwielbiam i nadal przyrządzam.

Smak pomidorowej można czasem wzmocnić łyżką koncentratu pomidorowego. Zdarza się czasem, że gdy przygotowujemy zupę pomidorową ze świeżych pomidorów o łagodniejszym smaku, potrzebujemy dodać jej nieco “pomidorowej wyrazistości”.

Przepis na danie: Zupa pomidorowa z serem feta

Składniki dania : Zupa pomidorowa z serem feta

  • 1 litr wody
  • 1 spora łyżka bulionu warzywnego lub kostka bulionowa lub wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula lub por)
  • świeże pomidory 1 kg lub 700 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego z pomidorami lub sam przecier *
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół opakowania (100 g) sera feta*
  • bazylia suszona 2 spore łyżeczki lub pęczek świeżej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie dania : Zupa pomidorowa z serem feta

  1. Pomidory pokroić na kawałki,dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
  2. Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
  3. Ugotować wywar warzywny lub do wrzątku dodać koncentrat lub kostkę bulionową.
  4. Czosnek obrać – usunąć środek, odpowiedzialny za brzydki zapach – przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.
  5. Wywar połączyć z przetartymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.
  6. Gotować razem kilka minut.
  7. Zmiksować – nawet, jeśli pomidory były przetarte – dla połączenia czosnku z przecierem.
  8. Do gorącej zupy dodać bazylię i oliwę.
  9. Popieprzyć i posolić do smaku.
  10. Ser feta pokroić na małe kawałki.
  11. Zupę wlać na talerz. Posypać pokrojonym serem feta.
  12. Zupę można przyozdobić gałązka bazylii.
Wskazówki:
  • Najlepszy jest oryginalny ser feta – ze względu na to, że jest mocno twardy i nie rozpływa się w zupie. Ale oczywiście, można użyć sera à la feta.
  • Podałam ilość 100 gram do tej porcji zupy, ale spokojnie można zużyć całe opakowanie – dla korzyści smaku zupy.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!