Zupa z fasoli czerwonej

0
406
zupa fasolowa na talerzu, wokół rozsypana fasola i liście laurowe
Potrawy - zupa fasolowa

Czerwona fasola jest prawdziwym magazynem dobrze przyswajalnego białka, cynku i witamin z grupy B, wapnia i potasu. Cóż, po prostu samo zdrowie!

Czerwona jest chyba w polskiej kuchni najmniej popularna – a szkoda. Bo dzięki jej specyficznemu smaczkowi dodaje potrawom niezwykłego smaku. Zawsze uwielbiałam zupę fasolową podaną z potłuczonymi ziemniakami. Często spotyka się zupę fasolową z wkładką z wędzonego boczku, albo zrobioną na wywarze z wędzonego boczku. Mnie akurat ten smak nie odpowiada, bo wędzone przebija aromat fasoli. Fasolę trzeba koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić na noc (ilość wody co najmniej dwa razy taka jak fasoli), na 12 godzin.

I teraz możemy wybrać jeden z dwóch sposobów gotowania:

  1. Mocząc fasolę, wymieniamy kilka razy wodę i gotujemy fasolę w nowej wodzie – dzięki temu będzie lepiej strawna, ale straci sporo składników mineralnych i witaminy B.
  2. Moczymy fasolę i gotujemy ja w tej samej wodzie – zachowujemy wszystkie jej skarby zdrowotne.

Niezależnie która metodę wybierzemy – zawsze gotujemy bez przykrycia (ulatniają się szkodliwe związki) i solimy po ugotowaniu ( w przeciwnym razie fasola nie zmięknie).

Przepis na danie: Zupa z czerwonej fasoli

Składniki dania: Zupa z czerwonej fasoli

  • 200 g fasoli czerwonej suszonej
  • 200 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/ mięsnego/2 solidne łyżki tłuszczu z pieczenia gęsi – do wyboru
  • kawałek boczku wędzonego  (niekoniecznie)
  • listek laurowy
  • spora łyżka majeranku
  • lubczyk albo magi włoskie 2 gałązki – wskazane, ale niekonieczne
  • sól
  • szczypta kminku

Przygotowanie dania: Zupa z czerwonej fasoli

  1. Fasolę namoczyć na noc – 200 gram fasoli w 400 gramach wody.
  2. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając listek laurowy i kminek.
  3. Jeśli gotujemy na wędzonce – dodać boczek i gotować z boczkiem.
  4. Dodać 2 szklanki bulionu/ rosołu/tłuszcz z gęsi – na jaki dodatek się zdecydujemy.
  5. Osobno ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i potłuc – zrobić puree ziemniaczane.
  7. Odłożyć 1/4 ugotowanej fasoli, dodać do niej łyżkę mąki i zmiksować.
  8. Zmiksowaną fasolę z mąką dodać do garnka z zupę. Dodać majeranek, popieprzyć, posolić. Przegotować.
Wskazówki
  • zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy już po ugotowaniu roztarty w palcach majeranek.
  • pięknie komponuje się smakowo i zdrowotnie wspomniany wyżej jako alternatywny  dodatek Gęsi tłuszcz

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!