Zupa z zielonych ogórków

0
413
zupa z zielonych ogórków w przeźroczystym pojemniku

Od pewnego czasu ogórki zielone w mojej kuchni są nie tylko składnikiem mizerii i dodatkiem do sałatek, ale i głównym “królem” dania.

Przygotowana z nich zupa – latem, gdy ogórki smakują najlepiej – jest pyszną alternatywą dla goszczących na naszych stołach rosołów, zupy pomidorowej lub zupy z kiszonych ogórków.

Wzorem Austriaczek, jeśli już dodaję śmietanę, to słodką 12 % – taką w kartoniku,  a nie kwaśną, jak dodawałam kiedyś. I stwierdzam, że zupa wtedy jest jest znacznie lepsza.Do zupy dodaję też czasem groszek ptysiowy – fajnie się komponuje. Ale nie bezpośrednio na zupę, tylko w miseczce obok – dodawany na bieżąco po kilka sztuk, zachowuje chrupkość.

Przepis na danie: Zupa z zielonych ogórków

Składniki dania: Zupa z zielonych ogórków

  • 1,5 litra wody
  • 4 duże ogórki zielone
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego domowej roboty*
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • plasterek imbiru (ewentualnie łyżeczka mielonego)
  • kopiasta łyżka masła klarowanego
  • małe opakowanie śmietanki do zupy
  • 1 serek typu śmietankowy (100 gram)**
  • duży pęczek zielonego koperku

Przygotowanie dania: Zupa z zielonych ogórków

  1. Ugotować wywar:do wrzącej wody dodać kurkumę, imbir, koncentrat warzywny ( ostatecznie kostki rosołowe).
  2. Ogórki umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
  3. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  4. Masło rozgrzać na patelni.
  5. Na rozgrzane masło dać czosnek i cebulę, lekko zeszklić.
  6. Dodać pokrojone w plastry ogórki – poddusić kilka minut.
  7. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  8. Do wywaru dodać zeszklone warzywa i pokrojone ziemniaki gotować do miękkości ziemniaków.
  9. Wyjąć plasterek imbiru, dodać serek i jeszcze chwile pogotować.
  10. Zmiksować.
  11. Dodać śmietanę i pokrojony drobno zielony koperek.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki:
  • Zanim zaczęłam przygotowywać “koncentrat warzywny” czasem używałam gotowych kostek rosołowych.Teraz zupełnie zniknęły z mojej kuchni, a do produkcji swojego własnego koncentratu każdego zachęcam. Zrobienie go nie zajmuje dużo czasu, a włożony do lodówki może być przechowywany nawet kilka tygodni.
  • Najchętniej używam serka tylżyckiego z tyskiej mleczarni…Być może regionalny patriotyzm, ale mi najbardziej pasuje do tego dania.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!