Żurawina do mięsa

0
516
żurawina do mięsa w słoiku

Żurawina do mięsa jest znakomitym dodatkiem także do pleśniowych lub białych serów lub do herbaty czy wody z imbirem.

Znakomicie sprawdza się także jako … lekko kwaskowate smarowidło na kanapkę.

Żurawinę przygotowuję w ilości kilku kilogramów z cukrem brzozowym, ale przy okazji zawsze robię kilka słoiczków żurawiny z jabłkami i żurawiny z sokiem z pomarańczy.

Przzetwory te są co prawda przeznaczone jako dodatek do potraw, ale nieraz lądują w herbacie lub w ciepłej wodzie z imbirem. I smakują równie wybornie.

A że zdrowa, to zapewne wiesz! Najlepsza ochrona dla Twojego układu moczowego, i nie tylko, o czym więcej przeczytasz Tutaj.

Koniec września i początek października jest pora, kiedy żurawina jest gotowa do zbioru. Ale żurawinę do mięsa można przyrządzić nawet zimą, bowiem doskonale smakuje zrobiona z mrożonek.

Przepis na: Żurawina do mięsa

Składniki: Żurawina do mięsa

  • 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 2 jabłko lub  2 gruszki
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 – 200 gram cukru
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie: Żurawina do mięsa

  1. Żurawinę umyć, wyrzucić nadpsute owoce.
  2. Jabłko/gruszkę obrać i zetrzeć na grubiej tarce.
  3. Garść żurawiny zmiksować.
  4. Rozgrzać garnek lub patelnię z grubym dnem.
  5. Na patelnię dać jabłka lub gruszkę, żurawinę i szczyptę soli.
  6. Smażyć na wolnym ogniu około 1 godziny, aż żurawina popęka, a konfitura stanie się szklista i gęsta, a sok z owoców odparuje.
  7. Dodać cukier i miód. Najpierw połowę z podanej porcji, chwilę pogotować i spróbować. Żurawina do mięs musi być lekko kwaskowata.
  8. Gorącą włożyć do wysterylizowanych słoi.Odwrócić do góry dnem i zostawić.
  9. Można także krótko zapasteryzować – jak tak robię.

Z podanej porcji wychodzą dwa słoiki (takie z ketchupu) żurawiny do mięsa.

Suszona żurawina

Kilogram żurawiny suszę w suszarce do warzyw i miksuje na drobny pył.

I mam idealny – i jak zdrowy – dodatek do potraw, które wymagają zakwaszenia. Świetnie pasuje do sosu winegret.


Uwaga: żurawina nie jest polecana dla osób z istniejącymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą, oraz zażywających leki rozrzedzające krew.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!