Żurawina z sokiem z pomarańczy

0
337
słoik z żurawiną z pomarańczą

Żurawina z sokiem z pomarańczy z dodatkiem cynamonu, niech się stanie pyszną konfiturą do mięs i serów i dodatkiem do herbatki.

O właściwościach zdrowotnych żurawiny nie trzeba nikogo przekonywać. Dobroczynna dla naszego układu moczowego, sercowego, żołądka lepiej gdy jest spożywana naturalnie, a nie jako kolejna tabletka.

Ja zawsze wczesną jesienią przygotowuję zapas kilku kilogramów żurawiny z cukrem brzozowym, ale nie zapominam o przygotowaniu żurawiny do mięs i serów.

Żurawina, osłodzona sokiem z pomarańczy i cynamonem, od jakiegoś czasu gości w przynajmniej kilku słoiczkach. Nieco inna odmiana konfitury z żurawiny, dzięki egzotycznym dodatkom, wprowadza nowe smaki do naszej kuchni.

My uwielbiamy tak przygotowaną żurawiną kapnąć na dobry ser pleśniowy lub zwykły herbatnik typu  “petit beurre”. A do tego filiżanka owocowej lub czarnej herbaty z dodatkiem żurawiny z cukrem i mamy w ponury, zimny dzień doskonale rozgrzewającą, pyszną, i naturalnie zdrową przekąskę:).

Jeśli tak przygotowana żurawina będzie dla kogoś zbyt kwaśna – a należy pamiętać, że konfitura musi być nieco kwaśna – zawsze może w końcowej fazie gotowania nieco dosłodzić.

Żurawina z sokiem z pomarańczy można także zrobić później, wykorzystując w tym celu żurawinę mrożoną.

Przepis na danie: Żurawina z sokiem z pomarańczy

Składniki dania: Żurawina z sokiem z pomarańczy

  • 400 gram świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie dania: Żurawina z sokiem z pomarańczy

  1. Żurawinę umyć, wyrzucić nadpsute owoce.
  2. Wycisnąć sok z pomarańcz.
  3. Wymieszać wszystkie składniki i dodać szczyptę soli.
  4. Gotować – w garnku z grubym dnem – bez przykrycia około 1 godziny.
  5. Po ugotowaniu można zostawić konfiturę w takiej postaci lub zmiksować.
  6. Gorącą włożyć do wysterylizowanych słoi. Odwrócić do góry dnem i zostawić.
  7. Można także krótko zapasteryzować – jak tak robię.

Suszona żurawina

Kilogram żurawiny suszę w suszarce do warzyw i miksuje na drobny pył.

I mam idealny – i jak zdrowy – dodatek do potraw, które wymagają zakwaszenia. Świetnie pasuje do sosu winegret i słodkich sałatek owocowych.

Jak wiele dobrego robi żurawina dla Ciebie i Twojego ciała, przekonasz się, gdy klikniesz Zdrowie zawarte w żurawinie.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!