Żurek wielkanocny wegetariański

0
467
żurek wegetariański w misce

Żurek wielkanocny nieodmiennie kojarzy nam się z towarzystwem  jajek. Przygotowany na wywarze warzywnym, wzbogacony  smakiem  świeżo tartego chrzanu, który czyni go żurkiem niezwykłym!

Najlepszy będzie na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, ale jeśli takiego nie posiadamy, to  – kupując gotowy zakwas – zwróćmy uwagę, aby składał się tylko z mąki, wody i czosnku – bez żadnych chemicznych dodatków. Dobrze byłoby, żeby był w szklanym naczyniu – plastik do kiszonek nie jest zbyt dobry.

Żurek wielkanocny wegetariański zawsze gotuję z zakwasu żytniego – taki najbardziej lubimy. Zamieniając zakwas żytni na pszenny, żurek zyska bardziej delikatny smak.

Przepis na: Żurek wielkanocny wegetariański

Składniki na danie: Żurek wielkanocny wegetariański

  • 2 litry wody
  • porcja włoszczyzny z niewielką ilością marchewki
  • 2 cebule
  • 3 spore łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki zakwasu na żur  Zakwas na żurek wielkanocny
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
  • pół łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny
  • dodatki: jajka, świeżo starty chrzan (opcjonalnie ze słoika) – kilka łyżek, zielony koperek.
  • śmietana 18 % lub więcej

Przygotowanie dania : Żurek wielkanocny wegetariański

  1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć szklance letniej wody – zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu pokroić w drobne paseczki.
  2. Włoszczyznę umyć, zalać dwoma litrami wody, zagotować. Dodać przyprawy: ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, lubczyk, kminek i gotować około 40 minut.
  3. Po ugotowaniu wywar warzywny przecedzić. Dodać pokrojone grzyby – wraz z wodą w której się gotowały i zagotować.
  4. Dodać zakwas w ilości “do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanki zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
  5. Cebulę obrać i posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać masło – wrzucić cebulę i podsmażyć, aż do lekkiego zbrązowienia.
  7. Podsmażoną cebulę wrzucić do zupy.
  8. Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
  9. Dodać śmietanę. Pamiętać  tylko trzeba, aby zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlać do garnka.
  10. Podawać na talerzu, w towarzystwie miseczek z: drobno startym chrzanem, koperkiem zielonym drobno poszatkowanym, jajkiem pokrojonym na połówki. Niech każdy sobie dobiera składniki.
Wskazówki:
  • Zakwasu można użyć na dwa sposoby:
  1. Zakwas bardzo dobrze mieszamy i wlewamy do zupy wraz z gęstą częścią (ukiszoną mąką) – wtedy żurek będzie gęsty, taki jakby nieco kleisty
  2. Zakwas mieszamy i odcedzamy przez drobno sitko lub nawet gazę – wlewamy tylko samą wodę, bez mąki. Żurek będzie bardziej przeźroczysty i płynny, ale – moim zdaniem – mniej smaczny.
  • Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
  • Ziemniaki – jeśli koniecznie musisz je mieć w żurku wielkanocnym, to pokrój je na kawałki, ugotuj osobno w osolonej i wrzuć do ugotowanego żurku.
  • Można doprawić przyprawą typu “maggi”, jeśli nie mamy lubczyku.

Jeśli masz ochotę na żurek bardziej mięsny, przepis znajdziesz, gdy klikniesz link Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce

żurek wielkanocny z dodatkami
żurek wielkanocny

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!