lampa różowego wina

Lifestyle

Dlaczego wino różowe stało się bardzo popularne?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 22 marca 2021

Jakie wino najbardziej kojarzy się z orzeźwiającym trunkiem pitym letnimi, ciepłymi wieczorami? Oczywiście różowe wino z lodem! Każdy jego łyk przywołuje najpiękniejsze wspomnienia. Czy to właśnie dlatego staje się coraz popularniejsze?

Nie da się ukryć, że pokochaliśmy różowe wina. Z tygodnia na tydzień zyskują coraz większą popularność, ale warto wiedzieć, że nie zawsze tak było.

Niechlubna historia wina różowego

Pierwsze różowe wino to mniej więcej 600 rok p.n.e. To właśnie wtedy Grecy „wymyślili” wino różowe, czyli słabiej zabarwione, o dużo delikatniejszym smaku. Z początku było ono niezwykle popularne. Do momentu, gdy nie zaczęto go podrabiać. Prawdopodobnie z uwagi na cięcie kosztów i szybszą produkcję, zaczęto kolorować wino białe za pomocą soku z czarnego bzu. Kolor się zgadzał, ale smak i jakość już zdecydowanie nie taka. Z tego powodu wino różowe przestało być tak lubiane i zyskało złą sławę jako mieszanka wina białego z winem czerwonym lub innym dodatkiem nadającym mu odpowiedni kolor.

Jak powstaje wino różowe?

Powszechne przeświadczenie o tym, że wino różowe powstaje przez zmieszanie wina czerwonego z białym, to MIT. Wino typu rosé uzyskuje się dzięki połączeniu technik stosowanych w produkcji obu tych win. Źródłem czerwonego koloru wina są bowiem skórki czerwonych szczepów winogron pozostawione w moszczu (bazie do fermentacji wina). Jeśli chcemy uzyskać wino różowe, skórki wyciągamy po kilku lub kilkunastu godzinach, aby wino nie zdążyło nabrać intensywnie czerwonego koloru. Po przecedzeniu moszczu wino fermentujemy dalej tak jak wino białe.

Wino różowe. Znowu popularne!

W ostatnich latach daje się zauważyć wyraźny wzrost popularności wina różowego. Wiele jego odmian znajdziemy zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i na stronach takich jak rafa-wino.pl, gdzie alkohol kupimy online z dostawą do domu. Skąd bierze się taka popularność win typu rosé?

  1. Wina różowe nie są tak intensywne w smaku jak wina czerwone, a przy tym mają nieco bardziej wyrazisty smak niż wina białe.
  2. To trunki bardzo kobiece, eleganckie i prezentujące się niezwykle pięknie, dzięki delikatnie różowemu zabarwieniu.
  3. Dobre wino różowe sprawdzi się zarówno jako orzeźwiający trunek na lato, lekki aperitif przed posiłkiem, jak i wino idealne do toastu.

Do czego pasuje różowego wino?

Jeśli tylko wybierzemy dobre wino różowe, z pewnością zakochamy się w jego smaku i aromacie. Trzeba tylko wiedzieć, po której butelki sięgnąć i z czym je komponować.

Hiszpańskie różowe wino półsłodkie Diamante Rosado najlepiej komponuje się lekkimi przekąskami, ale można pić je też solo. Za to polskie wino półwytrawne Rose z Winnicy Turnau można podać nie tylko do przystawek, ale też sałat, białego mięsa, ryb i makaronów – jego owocowe akcenty z lekko cytrusową nutą perfekcyjnie podkreślą smak tych potraw. To jednak nie wszystko.

Najwięcej jest win różowych wytrawnych – po najlepsze warto zajrzeć na wina wytrawne – rafa-wino.pl. Do czego je podawać? Włoskie wino różowe musujące Bardolino Chiaretto jest doskonałe jako aperitif, ale można bez obaw podać je też do klasycznych dań kuchni włoskiej, wędlin długodojrzewającym, ryb czy warzyw. Z kolei austriackie wino różowe wytrawne Umathum Rosa serwowane może być także do owoców morza oraz serów.

Artykuł przygotowany we współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments