bób w drewnianej miscw

Dania główne Przepisy Przystawki

Bób z masłem i pietruszką. Proste przepisy z bobu

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 21 lipca 2021

Bób to środek lata. Tak mi się zawsze kojarzy lato. Zrób bób według tego prostego przepisu, a w pełni docenisz jego smak.

Jak długo gotować bób? Generalnie około 15 minut. Jednak świeży bób, taki zupełnie młodziutki, może ugotować się szybciej, podczas gdy nieco straszy będzie potrzebował kilka minut dłużej. I jeszcze istotny jest gatunek bobu.

Trzeba próbować bób po kilkunastu minutach gotowania. Skórka musi być miękka, ale ziarno bobu nie powinno się rozpadać, tylko być „sprężyste” – wtedy lepiej smakuje.

Ja bób – podobnie jak fasolkę szparagową – zawsze gotuję na parze.

A poza sezonem letnim? Wykorzystajmy bób mrożony lub bób w puszce. Mrożony bób musisz ugotować – według instrukcji na opakowaniu – natomiast bób w puszce jest gotowy do spożycia. Ja preferuję mrożony bób. Generalnie nie jestem zwolennikiem warzyw w puszkach.

Bób jak jeść

Nie tylko bób na maśle jest pyszny. Wystarczy ugotowany bób lekko posolić i masz gotowe danie. Albo polać ugotowany bób sosem winegret. Lub miód z masłem posypać miętą. Dla zwolenników mięsa polecam stopić drobno pokrojony wędzony boczek i zaserwować bób z boczkiem.

Jednak najbardziej popularne danie, czyli bób z czosnkiem i masłem lub bób z masłem – moim zdaniem – najlepiej smakuje.

W przepisie podałam czosnek i pietruszkę lub koperek. Ale jeśli nie lubisz aromatu czosnku i nie masz akurat pietruszki czy koperku, po prostu skrop roztopionym masłem bób, posól nieco i też będzie pyszny.

Jaki bób kupić?

Kupując świeży bób zwróć uwagę, żeby ziarenka były zielone, bez brązowych plam.

Przepis na danie: Bób z masłem i pietruszką

Składniki dania: Bób z masłem i pietruszką

  • 250 gram świeżego bobu
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki lub zielony koperek
  • sól

Jak zrobić bób z masłem i pietruszką

  1. Opłukany bób ugotuj na parze lub wrzucając go do wrzącej wody. Czas gotowania bobu – około 15 minut, na parze zwykle nieco dłużej. Zupełnie młody bób wystarczy gotować około 8 minut. Po kilku minutach sprawdzaj czy jest dobry.
  2. Obierz czosnek i poszatkuj go nożem bardzo drobno. Posól czosnek i zostaw na chwilę, po czym rozetrzyj na miazgę.
  3. Opłukana i osuszoną natkę zielonej pietruszki drobno posiekaj.
  4. Na patelni lub w garnku rozgrzej masło, dodaj czosnek i zostaw na ogniu dosłownie na kilka sekund.
  5. Ugotowany, gorący bób polej masłem z czosnkiem, posyp natką pietruszki, posól troszkę. Dokładnie wymieszaj i zaraz podawaj.

Bób gotowany ze skórką czy bez?

Bób ze skórką czy bez? Sa dwa sposoby serwowania bobu. Moim zdaniem świeży, młody bób zawsze ze skórką, bowiem w skórce znajduje się błonnik, więc szkoda go wyrzucać. Jeśli jednak skórka jest już twarda lub po prostu skórka z bobu jest dla Ciebie zbyt twarda to jedz bób bez skórki.

Z czym podawać bób?

Moim zdaniem w taki sposób ugotowany bób najlepiej smakuje solo. Jeśli łączę bób z masłem z innymi daniami, to najczęściej z plackami z cukinii i zieloną sałata z sosem winegret.

A wiesz, że we Włoszech na wiosnę podaje się strąki bobu do jedzenia? Dodatek do burgerów, kanapek, przekąsek wszelakich. W takim bobie zasmakowałam podczas mojego wiosennego pobytu na wyspie Ischia.

A ty jak najbardziej lubisz podawać bób do jedzenia?

Podziel się w komentarzu pod artykułem swoim ulubionym przepisem na bób.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments