Pasta z kurkumy, czyli jak używać kurkumy na zdrowie

11
41719
kurkuma w proszku, korzeń i woda z kurkumą
Jej wysokość kurkuma

Kurkuma – piękna, żółta przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwrakowym i działającym oczyszczająco na krew.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Co to jest kurkuma

Kurkuma na stale zagościła w mojej kuchni po wyprawie do Indii, gdzie jadłam ją w prawie każdym daniu. Kurkuma jest jednym ze składników bardzo popularnej przyprawy, pomocnej w trawieniu i działającej tonizująco na ciało curry.

Kurkuma jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, bowiem stymuluje ich trawienie i przeciwdziała tworzeniu się toksyn. Dobrze działa na wzdęcia i zapalenia, wspomaga również pracę wątroby.

Kurkuma sprzedawana jest jako przyprawa w formie korzenia lub proszku. Natomiast w aptekach znajdziemy sporo tabletek o nazwie kurkuma lub kurkumina.

Po co jednak kupować preparaty ( które i tak nie są tak dobrze wchłanialne jak pasta z kurkumy), skoro łatwo można zrobić samemu dobrze przyswajalny lek.

Jako, że kurkumina lubi także towarzystwo tłuszczu, dobrze „kapnąć ” jej nieco do zupy doprawionej masłem klarowanym lub olejem.

Kurkuma, a kurkumina

Magicznym „uzdrawiaczem” kurkumy jest kurkumina: naturalny związek pochodzący z kurkumy.

Kurkuma właściwości

Kurkuma stosowana jest od wieków w kuchni hinduskiej i chińskiej, w celach zarówno leczniczych jak i przyprawowych. We współczesnych badaniach naukowych potwierdzane są  silne działania pro – zdrowotne:  przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe. Kurkuma obniża ciśnienie krwi i zapobiega udarom mózgu.

Przez lekarzy medycyny ajurwedyjskiej, kurkuma jest określana jako najpotężniejszy naturalny przeciwnowotworowy składnik odżywczy jaki znają.

Kurkuma jest nieoceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W czasie podróży do Indii, w Kerala lekarz medycyny ajuwerdyjskiej wprowadził mnie w tajniki pro – zdrowotne kurkumy.

Ajurweda jest indyjskim systemem leczenia, stosowanym już od starożytności. Charakteryzuje się holistycznym podejściem do człowieka, w którym ciało, umysł, emocje i dusza stanowią jedność. Lecząc chorą osobę, bierze się pod uwagę wszystkie te czynniki. Ajurweda wykorzystuje ziołolecznictwo, odpowiednio przystosowaną dietę oraz zabiegi na ciało oczyszczające je z toksyn zarówno fizycznych jak i mentalnych.

Pasta z kurkumy

W trakcie wizyty dowiedziałam się, że najlepsze działanie ma kurkuma przygotowana w formie pasty. Lekarz powiedział mi, jak w prosty sposób mogę wzmocnić swoją odporność. Pamiętać muszę o trzech bardzo ważnych zasadach, aby wydobyć wszystko co najlepsze z kurkumy:

  1. Gotować kurkumę co najmniej 8 minut.
  2. Połączyć kurkumę z czarnym pieprzem – piperyna, która znajduje się w  pieprzu kilkakrotnie wzmacnia działanie kurkuminy.
  3. Przed użyciem dodać kilka kropli tłuszczu.

Przygotowuję pastę z kurkumy według jego wskazań i przechowuję ją w szklanym słoiku w lodówce.

Tak zrobioną pastę możemy używać 2 do 3 tygodni.

Kurkuma jak stosować profilaktycznie

Profilaktycznie można spożywać 1 łyżeczkę kurkumy dziennie.

W przypadku kłopotów ze snem należy rozpuścić pół łyżeczki pasty z kurkumy w szklance wody i wypić pół godziny przed snem.

Kurkumę dodajemy do różnych potraw – czasem tylko szczyptę, ze względu na jej lekko goryczkowy smak i kolor zmieniający zabarwienie dań. I właśnie ze względu na specyficzny smak, należy dodawać jej z umiarem.

Z kolei jasny, złocisto – żółty kolor kurkumy nadaje daniom ciekawej barwy i sprawia, że potrawy wyglądają atrakcyjniej, co jest szczególnie ważne w daniach warzywnych. Często gotuję kalafior z dodatkiem kurkumy. 

Kurkumę dodaję nie tylko do gotowanego kalafiora. Kurkuma świetnie podnosi smak i wygląd ryżu, duszonych warzyw, zup, potraw z drobiu i owoców morza. Dodana do marynat nadaje im nieco innego, egzotycznego smaczku.

Jako, że nie zawsze mamy ochotę spożywać każdą potrawę w kolorze żółtym, to rozcieńczamy pastę z kurkumy wodą i pijemy.

Łyżeczka pasty z kurkumy rozpuszczona w szklance letniej wody i gotowe. Kurkuma jest najlepiej przyswajalna, gdy jest wypijana w małych dawkach w ciągu dnia. W tym celu należy rozrobić porcję kurkumy, dodać pieprz oraz olej i wypijać po parę łyków do posiłków.

Jeszcze lepiej wypić kurkumę w formie „złotego mleka”. Wtedy pastę z kurkumy należy rozpuścić w krowim mleku, ( ale takim „od krowy”, a nie z kartonu), kozim, ryżowym, kokosowym, daktylowym, owsianym.

Kurkuma jak stosować w leczeniu

W razie przeziębienia pić 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozpuszczonej w szklance wody.

Zdrowy E 100

Kupując produkty, w których jednym ze składników jest E 100 możemy być spokojni – to po prostu kurkumina.

Przepis na: Pasta z kurkumy i „złote mleko”

Składniki: Pasta z kurkumy

  • 3 łyżki kurkumy w proszku ( świeżo otwarte opakowanie)
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu

Przygotowanie: Pasta z kurkumy

  1. Zagotować wodę.
  2. Do wrzątku wsypać kurkumę.
  3. Gotować – często mieszając – co najmniej 8 minut, aż powstanie gęsta pasta.
  4. Pod koniec gotowania dodać pieprz.

Przygotowanie: „Złote mleko”

  1. Do pół szklanki ciepłego mleka (krowiego, koziego lub roślinnego) dodać 1 łyżeczkę pasty z kurkumy. Wymieszać i wypić.

Wskazówki

  • Najlepsza jakościowo kurkuma jest ze Sri Lanki. Kurkumy z Chin starajmy się raczej nie kupować. Najlepiej kupić w sklepie, gdzie na opakowaniu kurkumy podany jest kraj pochodzenia – na przykład w sklepie z Bio żywnością.
  • Kurkumę warto przywieść z wakacji, jako super zdrowy prezent.
  • Kurkumę należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
  • Kurkuma nosi także miano „szafran indyjski”.
  • Kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ przyprawa pobudza pracę macicy.
  • Z przyjmowaniem kurkumy w dużych dawkach (leczniczych) muszą zachować ostrożność osoby biorące leki na obniżenie ciśnienia krwi, przeciw wysokiemu cholesterolowi i rozrzedzające krew.

Źródło:

dr Vasant Lad ” Ayurveda: The Science of Self – Healing

F. Karacha „Medycyna ajurwedyjska w odniesieniu do współczesnego świata”

 M.Kania, J. Baraniak „Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego” – „Postępy Fitoterapii” 2015.

Uwaga! Powyższe wskazania medyczne są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

Oceń artykuł
[Głosów: 10 Średnia: 4.5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułGliczarów Górny – agroturystyka z najpiękniejszym widokiem na Tatry
Następny artykułWłoska wyspa Ischia kusi setką gorących źródeł
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bogna
bogna
1 rok temu

już od dawna stosuje kurkumę na zdrowie. ostatnio strażnikiem mojego zdrowia są kapsułki …. biorę jedną dziennie i mam pewność, że doskonale dbam o moje zdrowie.

Marianna
Marianna
1 rok temu

Już dawno stosuję kurkumę i piję tz złote mleko jest super

Marianna
Marianna
1 rok temu

Już dawno używam kurkumę i piję tz złote mleko

Wojtek
Wojtek
10 miesięcy temu

Kurkuma to jedyny „złoty ryż” który moje dzieci jedzą 😉🙂. Pozdrawiam Wojtek

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Jak to miło, że mam w sieci takie miejsce gdzie co chcę to wpisuję i jest. Intetesuje mnie obecnie kurkumina więc wchodze sobie tu i proszę mam odpowiedź. Mam jeszcze pytanie. Obecnie bez specjalnych trudności mozna kupić świeżą kurkumę czy można ją w jakiś sposób tak wykorzystać by miała właściwości prozdrowotne? I jak? Jeśli masz na ten temat wiedzę bardzo proszę podziel się z nami. Pozdrawiam
Anka

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.