Jak oczyścić kurki z piasku? Porady krok po kroku
Kurki… niepowtarzalny smak i znakomity dodatek do wielu potraw. Mają jednak jeden mankament – czyszczenie.
Dlatego wiele osób nie kupuje ich. Jednak jest na to sposób.
Można oczywiście czyścić nożem, wyciągając piasek z wszystkich zakamarków, ale jest to pracochłonne i nie do końca skuteczne: często drobinki piasku zostają i „zgrzytają pomiędzy” zębami w potrawie.
Kiedyś stosowałam metodę „na mąkę” – co prawda piasek nieco wychodził, ale pozostawało czyszczenie kurek z mąki i resztek piasku.
Z kolei płukanie pod strumieniem wody, nie dość, że nie jest w pełni skuteczne, to jeszcze kurki wręcz nasączają się wodą.
Jak oczyścić kurki z piasku?
Czyszczenie kurek składniki
- świeże kurki
- sól – musi być miałka, nie gruboziarnista – raczej sporo
- gorąca woda
Czyszczenie kurek krok po kroku
- Kurki oczyścić z liści i igieł.
- Oczyszczone kurki wrzucić do miski i mocno posolić. Wymieszać, żeby kurki były „otoczone solą”.
- Zagotować wodę i wrzącą wodą zalać kurki, tak żeby woda całkowicie je przykryła.
- Po kilku sekundach kurki delikatnie wymieszać.
- Zaczekać chwilkę, aż piasek z kurek opadnie na dno i wyjąć kurki – najlepiej łyżką cedzakową.
- Z reguły wystarczy jednokrotne czyszczenie, ale jeśli widać, ze kurki są niedoczyszczone, operację należy powtórzyć – raz lub dwa razy jeśli jest taka potrzeba.
- I wyczyszczone kurki używamy do potraw – według potrzeby.
Taki sposób czyszczenia absolutnie nie szkodzi kurkom – zachowują one smak i jędrność, a w zębach nie zgrzyta piasek!
Jak przyrządzić kurki? Do czego dodać kurki?
Najprostszy i najbardziej popularny sposób przygotowania potrawy z kurkami to jajecznica lub omlet. Przysmażone na maśle są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju farszu. Pięknie komponują się z ryżem, którym faszeruję dynię.
Wrzucone, ot tak, jakby od niechcenia do delikatnego rosołku lub przygotowane na masełku z odrobinką czosnku i ze sporą ilością pietruszki. Możliwości naprawdę jest mnóstwo.
A na zimowe „smakowanie” dobrze jest co nieco zamrozić ( oczyszczone oczywiście) lub zamarynować w własnoręcznie zrobionym occie jabłkowym.
Lubisz kurki?
Masz jakieś ulubione przepisy z kurkami? Podziel się nim w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!