Dynia faszerowana ryżem i kurkami

2
593
dynia faszerowana czarnym ryżem

Danie z dyni! Brzmi dobrze! I tak też smakuje! Koniecznie trzeba wykorzystać okres późnego lata i wczesnej jesieni, aby rozsmakować się w tym niedocenianym w polskiej kuchni warzywie.

Kiedy pierwszy raz przygotowałam to danie, sama byłam zaskoczona – pozytywnie – smakiem i aromatem. Użyłam czarnego ryżu jaśminowego, który dzięki naturalnemu orzechowemu aromatowi, podnosi smak potrawy.

Ważne przy tej potrawie jest, aby podawać ją na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na danie: Dynia faszerowana ryżem i kurkami

Składniki dania: Dynia faszerowana ryżem i kurkami

  • dynia piżmowa lub dynia hokkaido*
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego*
  • 3/4 szklanki ryżu dowolnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kurek*
  • pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej pietruszki
  • pestki dyni do posypania  ( lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Dynia faszerowana ryżem i kurkami

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 °C.
  3. Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
  4. Piec z piekarniku w temperaturze  180 °C przez 30 minut.
  5. Ryż ugotować do miękkości w bulionie warzywnym.
  6. Kurki oczyścić – jak to zrobić zerknij TUTAJ .
  7. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  8. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego (kokosowego), podsmażyć na nim cebulę, czosnek i kurki.
  9. Do podsmażonych kurek dodać ugotowany ryż, część zielonej (suszonej) pietruszki i wymieszać.
  10. Gotowym farszem napełnić połówki upieczonych dyni.
  11. Dynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 °C.
  12. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami dyni, zieloną pietruszką i skropić olejem z pestek dyni.
Wskazówki
  • Piżmowa dynia jest dedykowana do zapiekania, ale hokkaido także nieźle sobie radzi w tej roli. Nie polecam zwykłej dyni, bowiem ma za dużo wody i danie robi się takie „rozmemłane”.Więcej o rodzajach dyni przeczytasz TUTAJ.
  • Można ugotować bulion warzywny,dać kostkę warzywną do wrzątku, ale szybciej i prościej będzie użyć własnoręcznie przygotowanego koncentratu bulionu warzywnego.
  • Kurek można użyć zarówno świeżych jak i suszonych.
  • Skropienie potrawy olejem z pestek dyni, znakomicie podkreśli smak.
  • Z reguły używam do tej potrawy ryżu czarnego jaśminowego – powstaje wtedy dobra kompozycja smakowa i kolorystyczna. Ale można użyć dowolnego białego.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDynia rodzaje i właściwości
Następny artykułOlej z pestek dyni – czarne złoto
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
anna
anna
1 rok temu

Dziwnie wygląda – ale skusiłam się i zrobiłam. Bardzo dobre.

Dana
1 rok temu
Reply to  anna

Fakt – wygląd ma nieci zaskakujący, ale cieszę się, że smakowało. pozdrawiam dana

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.