Najpopularniejsze danie na świecie – ciekawostki o pizzy

0
0
pizza
Ciekawostki o pizzy

Pizza to danie uwielbiane na całym świecie, szczególnie zaś w USA. Co sekundę zjadanych jest w tym kraju 350 kawałków pizzy, co daje 21 000 kawałków pizzy co minutę!

W perspektywie światowej sprzedaje się co roku 5,5 miliarda sztuk tego placka. Poznaj ciekawostki na temat pizzy i historię tej popularnej potrawy.

Ciekawa historia pizzy

Wedle powszechnego mniemania pizza wywodzi się z Włoch. Rzeczywiście, prosty placek drożdżowy, serwowany początkowo tylko z ziołami i oliwą, znany był już w X wieku. Spożywała go biedota i był sprzedawany w ubogich dzielnicach Neapolu. To właśnie we Włoszech po raz pierwszy pojawiła się nazwa pizza, wywodząca się od słowa piza. Ale podobne do pizzy placki znano już wcześniej, w  innych krajach. W starożytnej Grecji smakołykiem było planguts, czyli cienki placek z różnymi dodatkami. Z kolei Etruskowie mieli focaccie, dziś znaną jako spód pizzy, a Turcy zajadali się chlebkiem pita, dziś popularnym też w Grecji.

W Neapolu w roku 1830 powstała pierwsza pizzeria. Pizza przestała być pożywieniem kojarzonym jedynie z biedotą, gdy miasto odwiedzała królowa Margerita, Małgorzata Sabaudzka. Podano jej wtedy lokalny przysmak, który tak jej zasmakował, że tę wersję pizzy nazywa się od tamtej pory margherita, na jej część. Ten jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy ma raptem trzy, ale wysokiej jakości składniki – mozzarellę, sos pomidorowy oraz bazylię. Dzięki aprobacie królowej pizza dostąpiła nobilitacji i zaczęła być popularna także poza biednymi dzielnicami miasta.

Margherita, czy też inaczej neapolitana, nie była wtedy jedynym znanym rodzajem pizzy. Zajadano się także marinarą z dodatkiem pomidorów, suszonego oregano i świeżego czosnku. Swoją nazwę zawdzięczała marynarzom, który zajadali się tym przysmakiem w porcie, po zejściu ze statków – był tani i szybki w przygotowaniu. Ci, których było na to stać, dodawali do pizzy rybę. Dziś może mało rozpowszechniony dodatek, w dawnych czasach w Neapolu był dość popularny.

Jak pizza zaczęła swoją światową karierę? Dzięki żołnierzom amerykańskim. Na wiosnę 1943 roku, w czasie II wojny światowej, siły alianckie Wielkiej Brytanii, Francji i USA znajdowały się na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Udało się im wyprzeć wojska niemieckie i włoskie z Afryki. Chcieli przedostać się do Europy, by pomóc okupowanym krajom, ale mieli po drodze do przejścia całe Włochy. Inwazja na ten kraj zaczęła się we wrześniu 1943, okazała się jednak trudniejsza niż przypuszczali Alianci. Problemem było dzielenie pożywienia, bo racje żywieniowe wojsko miało skromne. Na pomoc przyszli mieszkańcy wyzwalanych spod władzy faszystów i nazistów wiosek, którzy częstowali żołnierzy tym, co mieli. A mieli najczęściej składniki niezbędne do zrobienia pizzy, bo były tanie i łatwo dostępne. Dzięki temu żołnierze amerykańscy poznali pizzę i zabrali jej smak ze sobą do domu. W ten sposób po II wojnie światowej zaczęło powstawać wiele pizzerii w Chicago i Nowym Jorku – były to również miasta, do tych masowo emigrowali po wojnie Włosi. Z tych regionów po roku 1956 pizza zaczęła się rozprzestrzeniać na cały kraj, wraz z rozwojem sieci autostrad.

Pizza na królewskim stole

Jedną z polskich ciekawostek o pizzy jest historia związana z królową Boną. Bona pochodziła z Włoszech i według podań to właśnie ona sprowadziła pizzę do Polski. Miano ją podawać na przyjęciu weselnym jej i Zygmunta Starego, zatem w wieku XVI! Oznacza to, że Polska była jednym z pierwszych krajów, do których „wyemigrowała” pizza.

Największa pizza na świecie

Czy powstała kiedyś największa pizza na świecie? Oczywiście! W grudniu 2011 roku pobito rekord na największą pizzę świata. Zrobiono ją nie gdzie indziej, tylko w Rzymie. Nazywała się  Ottavia, mierzyła 37 metrów średnicy i była bezglutenowa. Zrobienie największej pizzy to z pewnością wielki wyczyn, ale ciekawe są też konkursy na najszybciej robioną pizzę. W zabawie Domino w roku 2016 pizzermen Denis Tran przygotował trzy duże placki w jedynie 34,26 sekund, co daje 11 sekund na pizzę! Na co dzień ogromnym tempem pracy cechuje się mistrz pizzy, Andreo Mandinella, który robi jeden placek w cztery minuty.

Najdroższa pizza na świecie

Najdroższa pizza na świecie zawiera bardzo ekskluzywne składniki. Samo ciasto jest bardzo tanie do przyrządzenia, zatem by uzyskać najdroższą pizzę, trzeba dodać bardzo kosztowne składniki. Obecnie najdroższa pizza świata to Ludwik XIII, opracowana przez włoskiego szefa kuchni Renato Vidę. Kosztuje 8300 euro, a do jej składników należą mozzarella, trzy rodzaje kawioru, homar, krewetki, różowa australijska sól.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Chcecie wiedzieć więcej o pizzy? Ciekawostki o tym daniu często pojawiają się w mediach w dniu jej święta, czyli 9 lutego. Wtedy obchodzony jest międzynarodowy dzień pizzy! Warto świętować ten dzień, ale też jeść pizzę każdego innego dnia ze względu na jej różnorodność i bogactwo smaków!

Sprawdź, jakie rodzaje pizzy serwuje Domino‘s Pizza: https://dominospizza.pl/menu/pizza.

Artykuł przygotowany we współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!