Jak oczyścić kurki z piasku

0
1218
kurki sposób czyszczenia z piasku

Kurki… niepowtarzalny smak i znakomity dodatek do wielu potraw. Mają jednak jeden mankament – czyszczenie.

Dlatego wiele osób nie kupuje ich. Jednak jest na to sposób.

Można oczywiście czyścić nożem, wyciągając piasek z wszystkich zakamarków, ale jest to pracochłonne i nie do końca skuteczne: często drobinki piasku zostają i „zgrzytają pomiędzy” zębami w potrawie.

Kiedyś stosowałam metodę „na mąkę” – co prawda piasek nieco wychodził, ale pozostawało czyszczenie kurek z mąki i resztek piasku. Z kolei płukanie pod strumieniem wody, nie dość, że nie jest w pełni skuteczne, to jeszcze kurki wręcz nasączają się wodą.

A skoro mamy oczyszczone, to do czego dodajemy?

Najprostszy i najbardziej popularny sposób przygotowania potrawy z kurkami to jajecznica lub omlet. Przysmażone na maśle są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju farszu. Pięknie komponuje się z ryżem, którym faszeruję dynię. 

Wrzucone, ot tak, jakby od niechcenia do delikatnego rosołku lub przygotowane na masełku z odrobinką czosnku i ze sporą ilością pietruszki. Możliwości naprawdę jest mnóstwo.

A na zimowe „smakowanie” dobrze jest co nieco zamrozić ( oczyszczone oczywiście) lub zamarynować w własnoręcznie zrobionym occie jabłkowym.

Przepis na: czyszczenie kurek 

Składniki: Czyszczenie kurek

  • świeże kurki
  • sól – musi być miałka, nie gruboziarnista – raczej sporo
  • gorąca woda

Przygotowanie: Czyszczenie kurek

  1. Kurki oczyścić z liści i igieł.
  2. Oczyszczone kurki wrzucić do miski i mocno posolić. Wymieszać, żeby kurki były „otoczone solą”.
  3. Zagotować wodę i wrzącą wodą zalać kurki, tak żeby woda całkowicie je przykryła.
  4. Po kilku sekundach kurki delikatnie wymieszać.
  5. Zaczekać chwilkę, aż piasek z kurek opadnie na dno i wyjąć kurki – najlepiej łyżką cedzakową.
  6. Z reguły wystarczy jednokrotne czyszczenie, ale jeśli widać, ze kurki są niedoczyszczone, operację należy powtórzyć – raz lub dwa razy jeśli jest taka potrzeba.
  7. I wyczyszczone kurki używamy do potraw – według potrzeby.
Informacje dodatkowe, a niezwykle ważne!

Taki sposób czyszczenia absolutnie nie szkodzi kurkom – zachowują one smak i jędrność, a w zębach nie zgrzyta piasek!

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułDżem z dyni i moreli bez dodatku cukru
Następny artykułDynia faszerowana serem i warzywami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.