Moc antyoksydantów – gdzie je znaleźć i dlaczego są tak ważne?
Coraz więcej ludzi zaczyna świadomie jeść, dostarczając do organizmu jak najwięcej produktów bogatych w cenne wartości odżywcze. Jednymi z nich są antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, których głównym zadaniem jest ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo pomagają wydalać toksyczne substancje oraz hamują proces starzenia się. Dlaczego powinniśmy wprowadzić do codziennej diety żywność bogatą w antyutleniacze i które produkty są najlepszym źródłem antyoksydantów? Podpowiadamy!
Czym są i jakie znaczenie dla organizmu mają antyoksydanty?
Tajemniczo brzmiące antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, to bardzo ważne dla ludzkiego organizmu związki chemiczne. Ich podstawowym zadaniem jest zwalczanie i ochrona przeciw działaniu wolnych rodników. Przyczyniają się również do:
- zniwelowania stresu oksydacyjnego, który jest przyczyną powstawania wielu chorób (na przykład cukrzycy, choroby Parkinsona i Alzheimera, miażdżycy, udaru, zawału, osteoporozy, zapalenia stawów czy chorób nowotworowych);
- regeneracji uszkodzonych komórek w organizmie;
- podnoszenia odporności organizmu;
- zmniejszenia ryzyka powstawania chorób cywilizacyjnych (takich jak otyłość, depresja);
- wzmocnienia przeciwzapalnego i przeciwmutagennego organizmu.
Wolne rodniki – co to jest?
Wolne rodniki są reaktywnymi formami tlenu, które powstają w wyniku procesu utleniania. Ich działanie powoduje uszkodzenie wszystkich elementów komórki, przede wszystkim błon komórkowych, białka, mitochondrium, lipidów i DNA organizmu, co prowadzi do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania narządów, powstawania chorób i ogólnego spadku formy. Na powstawanie destrukcyjnych wolnych rodników wpływa przede wszystkim:
- promieniowanie UV;
- smog i zanieczyszczenie środowiska;
- palenie tytoniu;
- duży i przewlekły stres;
- zaburzenia snu, brak odpowiedniej regeneracji;
- stany zapalne organizmu.
Jakie są najlepsze źródła antyoksydantów w żywności?
Największe działanie antyoksydacyjne wykazują substancje takie jak:
- witamina C – obecna przede wszystkim w cytrusach, a także papryce, kiwi czy kalafiorze;
- witamina E – znajdziemy ją w olejach roślinnych, a także nasionach i orzechach;
- kwas foliowy, którego bogatym źródłem jest na przykład szpinak, sałata czy soczewica;
- selen – zawierają go w dużej ilości pożywne i zdrowe orzechy brazylijskie do kupienia w sklepie Promienie Słońca, a także drób, jaja i morskie ryby;
- beta-karoten – zawierają go marchewki, ziemniaki czy morele;
- flawonoidy – ich źródłem są maliny, truskawki, borówki, a także czosnek i cebula;
- kwasy tłuszczowe omega-3, ALA i DHA – ich bogactwem są nasiona chia, olej lniany oraz tłuste morskie ryby.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze z biologicznego punktu widzenia możemy podzielić na polifenole (naturalne antyoksydanty występujące w roślinach) oraz karotenoidy (naturalne związki rozpuszczalne w tłuszczach). Znajdziemy je w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w owocach i warzywach, orzechach, herbacie, ziarnach kakaowca, przyprawach i ziołach.
Owoce i warzywa
Są to produkty najbardziej bogate w antyoksydanty. Najwięcej znajdziemy ich w owocach takich jak żurawina, maliny, truskawki, borówki, jeżyny, cytrusy (pomarańcze i grejpfruty), śliwki, jabłka i winogrona oraz warzywach takich jak marchew, bataty, dynia, fasola, buraki, czerwona kapusta, brukselka, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, cebula i czosnek. Produkty te będą źródłem przeciwutleniaczy zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej czy suszonej.
Orzechy i migdały
Jedzenie orzechów i migdałów ma wiele zalet. Są one nie tylko cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, ale również wspomagają układ odpornościowy, poprawiają pamięć i wzmacniają koncentrację. Najwięcej wartościowych antyoksydantów zawierają orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe oraz pekan.
Czekolada i kakao
Kakao to produkt bogaty w polifenole. Oznacza to, że wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwdziała rozprzestrzenianiu się szkodliwych wolnych rodników. Czekolada dodatkowo poprawia nastrój i dodaje potrzebnej energii. Najzdrowsza jest ta naturalnie gorzka, z jak największą ilością ziaren kakaowca – wynoszącą ponad 70%. Idealnym połączeniem są pożywne i bogate w błonnik pokarmowy owoce w czekoladzie dostępne w sklepie online Promienie Słońca lub występujące w takiej samej formie zdrowe orzechy.
Herbata zielona
Antyoksydanty – i to w dużej ilości – są również obecne w zielonej herbacie. Ponadto, picie tego napoju pomaga w utracie wagi, wspiera układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, usprawnia funkcjonowanie mózgu oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Przyprawy i zioła
Przeciwutleniacze są także obecne w przyprawach, szczególnie w kurkumie, imbirze, cynamonie czy curry, a także ziołach takich jak bazylia, oregano, tymianek czy mielone goździki. Te produkty nie tylko wzmocnią więc smak potraw i będą doskonałym dodatkiem do dań z warzywami, ale przyczynią się do poprawy funkcjonowania organizmu i usuną z niego niepotrzebne toksyny.
Artykuł przygotowany we współpracy z partnerem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!