
Kawior kojarzy się luksusem i ekstrawaganckim jedzeniem. Warto poznać w jaki sposób serwować kawior, aby móc rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem.
Najbardziej klasyczny, znany i najdroższy jest kawior z jesiotra, uchodzący za symbol luksusu. Czy smaczny? Czy warto zachwycać się nim? Przekonaj się osobiście.
Znalazłam na stronie Produkty ze wschodu różne rodzaje kawioru i poniżej podaję kilka sposobów na jego podanie.
Musisz znać kilka zasad, aby rozkoszować się w pełni smakiem kawioru.
Po pierwsze, najważniejsze, kawioru nie wolno rozsmarowywać! Tylko całe ziarenka oddają jego smak i aromat.
Doskonale wyostrza smak kawioru towarzystwo cytryn i zwykły tost, na który nakłada się po kilka ziarenek kawioru. Dobrze jeśli kawior jest schłodzony. W tym celu można go umieścić na pokruszonym lodzie i obłożyć posiekanymi kawałkami cytryny.
Najbardziej popularnym produktem z którym podaje się kawior, są: jajko na twardo i bliny.
Jajko na twardo z kawiorem
Kawior sam się broni pysznym smakiem. Są zwolennicy podawania go w towarzystwie gęstej śmietany (ok, może być) i (o zgrozo- moim zdaniem) majonezu. Co kto woli, ale proponuję najprostszą wersję, dzięki której poczujemy w pełni rozwijający się smaczek.
- Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół
- Na każdą połówkę jajka kładziemy kilka kulek kawioru
- Jeśli chcemy, można na kilka jajek położyć kapkę bardzo gęstej śmietany i przyozdobić ją kuleczkami kawioru
Bliny z kawiorem
Potrzebujemy do zrobienia blinów:
- 10 dag mąki gryczanej
- 10 dag mąki pszennej
- 0,25 litra tłustego mleka
- 15 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- łyżka masła
- odrobina soli
- olej do smażenia
Jak zrobić bliny?
- Drożdże utrzeć z cukrem, dodać odrobinę połowę ciepłego mleka i łyżkę pszennej mąki. Rozetrzeć dobrze, aż znikną grudki zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż zaczyn podwoi swoją objętość, co zwykle trwa około 30 minut.
- Do zaczynu dodać: utarte żółtka, stopione masło, sól i ucierając dodać pozostałą mąką pszenną, mąkę gryczaną i resztę ciepłego mleka.
- Ciasto dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu, przykrywając miskę z ciastem bawełnianą ściereczką) na dwie godziny.
- Ubić pianę z białek i dodać do wyrośniętego ciasta i odstawić jeszcze na klika minut.
- Smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
- Na każdy placek położyć kleks z gęstej, kwaśnej śmietany i kilka ziarenek kawioru.
Bliny z żółtkiem i kawiorem
Jeszcze innym sposobem na podanie kawioru jest połączenie powyższych przepisów. Czyli na upieczone -najlepiej zrobić do tej potrawy małe- bliny kładziemy posiekane, ugotowane żółtka jaj i dekorujemy je kuleczkami kawioru.
Rodzaje kawioru
Jeśli na szklanym półmisku -bo przyjęło się, że kawior najlepiej właśnie na takim się prezentuje- obok blinów czy jajek podamy jeszcze plastry wędzonego jesiotra potrawa zyska na atrakcyjności.
To wersja najdroższa, bo z kawioru z jesiotra. Niekonicznie jednak musimy kupować (szczególnie na początek naszej przygody z tym przysmakiem) najdroższy kawior. Znakomity jest również kawior z pstrąga lub kawior z łososia czerwonego, które podajemy w ten sam sposób.
Do czarnego kawioru serwuje się kieliszek wódki lub szampana, a do czerwonego kieliszek białego, wytrawnego wina.
Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!