Kawior. Produkt ze wschodu, który warto poznać

0
0
kawior czarny i kawior czerwony
Kawior czarny i kawior czerwony

Kawior kojarzy się luksusem i ekstrawaganckim jedzeniem. Warto poznać w jaki sposób serwować kawior, aby móc rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem.

Najbardziej klasyczny, znany i najdroższy jest kawior z jesiotra, uchodzący za symbol luksusu. Czy smaczny? Czy warto zachwycać się nim? Przekonaj się osobiście.

Znalazłam na stronie Produkty ze wschodu różne rodzaje kawioru i poniżej podaję kilka sposobów na jego podanie.

Musisz znać kilka zasad, aby rozkoszować się w pełni smakiem kawioru.

Po pierwsze, najważniejsze, kawioru nie wolno rozsmarowywać! Tylko całe ziarenka oddają jego smak i aromat.

Doskonale wyostrza smak kawioru towarzystwo cytryn i zwykły tost, na który nakłada się po kilka ziarenek kawioru. Dobrze jeśli kawior jest schłodzony. W tym celu można go umieścić na pokruszonym lodzie i obłożyć posiekanymi kawałkami cytryny.

Najbardziej popularnym produktem z którym podaje się kawior, są: jajko na twardo i bliny.

Jajko na twardo z kawiorem

Kawior sam się broni pysznym smakiem. Są zwolennicy podawania go w towarzystwie gęstej śmietany (ok, może być) i (o zgrozo- moim zdaniem) majonezu. Co kto woli, ale proponuję najprostszą wersję, dzięki której poczujemy w pełni rozwijający się smaczek.

  • Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół
  • Na każdą połówkę jajka kładziemy kilka kulek kawioru
  • Jeśli chcemy, można na kilka jajek położyć kapkę bardzo gęstej śmietany i przyozdobić ją kuleczkami kawioru

Bliny z kawiorem

Potrzebujemy do zrobienia blinów:

  • 10 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 0,25 litra tłustego mleka
  • 15 gram świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • odrobina soli
  • olej do smażenia

Jak zrobić bliny?

  1. Drożdże utrzeć z cukrem, dodać odrobinę połowę ciepłego mleka i łyżkę pszennej mąki. Rozetrzeć dobrze, aż znikną grudki zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż zaczyn podwoi swoją objętość, co zwykle trwa około 30 minut.
  2. Do zaczynu dodać: utarte żółtka, stopione masło, sól i ucierając dodać pozostałą mąką pszenną, mąkę gryczaną i resztę ciepłego mleka.
  3. Ciasto dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu, przykrywając miskę z ciastem bawełnianą ściereczką) na dwie godziny.
  4. Ubić pianę z białek i dodać do wyrośniętego ciasta i odstawić jeszcze na klika minut.
  5. Smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
  6. Na każdy placek położyć kleks z gęstej, kwaśnej śmietany i kilka ziarenek kawioru.

Bliny z żółtkiem i kawiorem

Jeszcze innym sposobem na podanie kawioru jest połączenie powyższych przepisów. Czyli na upieczone -najlepiej zrobić do tej potrawy małe- bliny kładziemy posiekane, ugotowane żółtka jaj i dekorujemy je kuleczkami kawioru.

Rodzaje kawioru

Jeśli na szklanym półmisku -bo przyjęło się, że kawior najlepiej właśnie na takim się prezentuje- obok blinów czy jajek podamy jeszcze plastry wędzonego jesiotra potrawa zyska na atrakcyjności.

To wersja najdroższa, bo z kawioru z jesiotra. Niekonicznie jednak musimy kupować (szczególnie na początek naszej przygody z tym przysmakiem) najdroższy kawior. Znakomity jest również kawior z pstrąga lub kawior z łososia czerwonego, które podajemy w ten sam sposób.

Do czarnego kawioru serwuje się kieliszek wódki lub szampana, a do czerwonego kieliszek białego, wytrawnego wina.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułOwies. Odkryj niedoceniane zboże
Następny artykułDolina Pałaców i Ogrodów. Co warto zobaczyć
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.