Przepis na domowy chleb – pobierz za darmo!

6
2320
chleb, kromki chleba i rozsypane ziarna
Potrawa - chleb na zakwasie

Zapach i smak pysznego, domowego, upieczonego na zakwasie nęci. I uzależnia. Do smakowania i pieczenia co kilka dni. Jeżeli chcesz sama upiec chleb w domu – doskonale trafiłaś! Otrzymasz ode mnie przepyszny, gotowy przepis na domowy chleb! 

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Domowy chleb – do przygotowania w zwykłym piekarniku

Chleb upieczony w domu, na prawdziwym zakwasie  – jest po prostu znakomity.

I nie wierz w te bzdury, że potrzebujesz maszyny do wyrabiania chleba i specjalnego pieca czy też urządzenia do jego wypieku.

Od lat piekę chleb w domu i dopiero jakiś czas temu zainwestowałam w robot, który pomaga mi nieco wyrabiać chleb. Ale i bez tego doskonale dawałam sobie radę – jak to niegdyś bywało – gdy piekarz wyrabiał rękami zaczyn.

Natomiast piekarnika używam jak najbardziej zwyczajnego. Takiego, w którym na co dzień ląduję ziemniaki, warzywne zapiekanki czy mięso do pieczenia.

Pobierz przepis na domowy chleb 

Ten smak domowego chleba Cię zauroczy

chleb smarowany żółtym pędzlem
Potrawy – gorący chleb najlepiej posmarować zimną woda – zyskamy pyszną, chrupiącą skórkę

Aby powstał dobry chleb, oprócz przyzwoitej mąki potrzebny będzie Ci zakwas na chleb. Zakwas czy zaczyn – różną nosi nazwę, ale charakteryzuje się takim samym działaniem.

Musi – bez pomocy drożdży – spowodować, że mąką wymieszana z wodą zamieni się w bochenek chleba.

Jak zasmakujesz we własnoręcznie upieczonym chlebie, to bardzo trudno będzie Ci wrócić do takiego zwykłego, sklepowego.

Przygotowanie zakwasu na chleb daje nam możliwość upieczenia swojego chleba. Najpyszniejszego. Najzdrowszego. Bez dodatku drożdży i polepszaczy wszelakich.

Przepis jest do pobrania całkowicie ZA DARMO!

Wystarczy, że podasz adres e-mail, a otrzymasz go bezpośrednio na skrzynkę pocztową!

Pobierz przepis na domowy chleb 

Co znajdziesz w tym przepisie?

W przepisie polecam przygotowanie zakwasu na mące żytniej. I właśnie ten rodzaj mąki polecam na pierwsze chlebowe próby, jako że jest najbardziej przyjazna przy tworzeniu zakwasu.

Poprowadzę Cię – krok po kroku – przez kolejne etapy tworzenie zarówno zakwasu, jak i samego chleba. Od pierwszego wymieszania wody z mąką, aż po wgryzienie się w chrupiącą skórkę.

Tekst okraszony jest ilustracjami z procesu tworzenia. Dodatkowo wkleiłam pytania i odpowiedzi, które do tej pory pojawiły się na moim blogu w związku z tematem pieczenia domowego chleba.

Zamieściłam także informację o ekologicznych mąkach, których używam do pieczenia. Bo uważam, że jak coś robić dobrego, to na sto procent.

Jednak możesz użyć normalnej mąki zakupionej w sklepie  – też tak czasem robię.

Kromka domowego chleba – najlepszy smak na świecie!

Życzę Ci przyjemności w odnajdowaniu smaków w najprostszym jedzeniu. Kromka świeżo upieczonego chleba ( oj, jak niezdrowo) posmarowana masełkiem lub nawet smalczykiem ( jeszcze bardziej niezdrowo)… Ależ pychota. Smacznego.

Pobierz przepis na chleb

Jeżeli chcesz pobrać przepis – kliknij tutaj 

Oceń artykuł
[Głosów: 29 Średnia: 3.9]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLetnia surówka z selera naciowego z gruszką
Następny artykułZamek w Heidelbergu – jak romantyczne mogą być ruiny

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
WagabundaSandraWagabundaElżbietaWiktoria Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Wiktoria
Gość
Wiktoria

Ja wczoraj prosiłem o przepis, ale nie dostałem żadnego linka do aktywacji

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Piekę też chleb na zakwasie i na drożdżach ale pokuszę się o nowe przepisy

Wagabunda
Gość
Jawagabunda.pl

Zapraszam i życzę udanych wypieków 🙂

Sandra
Gość
Sandra

Pobrałam i upiekłam rewelacja

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.