
Zapach i smak pysznego, domowego, upieczonego na zakwasie nęci. I uzależnia. Do smakowania i pieczenia co kilka dni. Jeżeli chcesz sama upiec chleb w domu – doskonale trafiłaś! Otrzymasz ode mnie przepyszny, gotowy przepis na domowy chleb!
Domowy chleb – do przygotowania w zwykłym piekarniku
Chleb upieczony w domu, na prawdziwym zakwasie – jest po prostu znakomity.
I nie wierz w te bzdury, że potrzebujesz maszyny do wyrabiania chleba i specjalnego pieca czy też urządzenia do jego wypieku.
Od lat piekę chleb w domu i dopiero jakiś czas temu zainwestowałam w robot, który pomaga mi nieco wyrabiać chleb. Ale i bez tego doskonale dawałam sobie radę – jak to niegdyś bywało – gdy piekarz wyrabiał rękami zaczyn.
Natomiast piekarnika używam jak najbardziej zwyczajnego. Takiego, w którym na co dzień ląduję ziemniaki, warzywne zapiekanki czy mięso do pieczenia.
Pobierz przepis na domowy chleb
Ten smak domowego chleba Cię zauroczy

Aby powstał dobry chleb, oprócz przyzwoitej mąki potrzebny będzie Ci zakwas na chleb. Zakwas czy zaczyn – różną nosi nazwę, ale charakteryzuje się takim samym działaniem.
Musi – bez pomocy drożdży – spowodować, że mąką wymieszana z wodą zamieni się w bochenek chleba.
Jak zasmakujesz we własnoręcznie upieczonym chlebie, to bardzo trudno będzie Ci wrócić do takiego zwykłego, sklepowego.
Przygotowanie zakwasu na chleb daje nam możliwość upieczenia swojego chleba. Najpyszniejszego. Najzdrowszego. Bez dodatku drożdży i polepszaczy wszelakich.
Przepis jest do pobrania całkowicie ZA DARMO!
Wystarczy, że podasz adres e-mail, a otrzymasz go bezpośrednio na skrzynkę pocztową!
Pobierz przepis na domowy chleb
Co znajdziesz w tym przepisie?
W przepisie polecam przygotowanie zakwasu na mące żytniej. I właśnie ten rodzaj mąki polecam na pierwsze chlebowe próby, jako że jest najbardziej przyjazna przy tworzeniu zakwasu.
Poprowadzę Cię – krok po kroku – przez kolejne etapy tworzenie zarówno zakwasu, jak i samego chleba. Od pierwszego wymieszania wody z mąką, aż po wgryzienie się w chrupiącą skórkę.
Tekst okraszony jest ilustracjami z procesu tworzenia. Dodatkowo wkleiłam pytania i odpowiedzi, które do tej pory pojawiły się na moim blogu w związku z tematem pieczenia domowego chleba.
Zamieściłam także informację o ekologicznych mąkach, których używam do pieczenia. Bo uważam, że jak coś robić dobrego, to na sto procent.
Jednak możesz użyć normalnej mąki zakupionej w sklepie – też tak czasem robię.
Kromka domowego chleba – najlepszy smak na świecie!
Życzę Ci przyjemności w odnajdowaniu smaków w najprostszym jedzeniu. Kromka świeżo upieczonego chleba ( oj, jak niezdrowo) posmarowana masełkiem lub nawet smalczykiem ( jeszcze bardziej niezdrowo)… Ależ pychota. Smacznego.
Pobierz przepis na chleb
Jeżeli chcesz pobrać przepis – kliknij tutaj
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!