Gęś pieczona w niskiej temperaturze

7
4491
upieczona gęś w brytfannie
Potrawy - gęś pieczona w całości

Gęś  długo pieczona w niskiej temperaturze jest po prostu wyśmienita. Idealne połączenie miękkości i soczystości mięsa z chrupiącą skórką.

W mojej rodzinie gęsina zawsze pojawiała się na stole w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Babcia triumfalnie wnosiła ją na stół w dużej, żeliwnej brytfannie i rozpoczynała się uczta.

Odkąd nauczyłam się przyrządzać dobrze gęsinę, przynajmniej kilka razy w ciągu zimy rozsmakowujemy się jej pysznym – i zdrowym – mięsem.

Gęsi zamawiam na wsi, ale w ostatnich latach można także kupić gęsinę w sklepach. A oprócz smażonej gęsi, uzyskuję najlepszy i najzdrowszy gęsi smalec i aromatyczny rosół.

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze powoduje (około 130°C ), że gęsina jest bardzo delikatna, krucha i soczysta.

Jedyną rzecz, o jakiej musimy pamiętać, jeśli zdecydujemy się na pieczenie gęsi w niskiej temperaturze, to czas. Pieczona gęś w niskiej temperaturze w taki sposób potrzebuje co najmniej 7 – 8 godzin, aby była dobra do jedzenia. Planując gęsinę na obiad, należy włączyć ją już rano.

Jeśli chcę przyrządzić gęś szybciej, wtedy piekę gęś krócej, w wyższej temperaturze, według przepisu: gęś pieczona w piekarniku.

Także jest pyszna, i co ciekawe, pomimo używania tych samych przypraw, o nieco innym smaku.

Gęś jakie przyprawy? Moim zdaniem takie, które podkreślą smak gęsi, a nie zdominują jej. Dodaję tylko majeranek, tymianek, sól i pieprz.

Gęś pieczona w niskiej temperaturze świetnie smakuje z połączeniu z sałatką z ziemniaków i kiszonej kapusty.

Przepis na danie: Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Składniki dania: Gęś pieczona w niskiej temperaturze

  • 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
  • 2 duże jabłka
  • sól  – 1 łyżka
  • świeżo zmielony pieprz – 2 łyżki
  • majeranek  – 3 łyżki
  • suszony tymianek – 1 mała łyżeczka
  • sok jabłkowy – 1 szklanka (opcjonalnie)

Przygotowanie dania: Gęś pieczona w niskiej temperaturze

  1. Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
  2. Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec.
  3. Gęsią, szyję i podroby (ja także odkrawam skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu drobiowego.
  4. Gęś natrzeć pieprzem, solą i ziołami – wewnątrz i na zewnątrz, do środka włożyć pokrojone jabłko. Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin.
  5. Na dno gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego położyć kratkę metalową.
  6. Na dno naczynia wlać sok jabłkowy (opcjonalnie), dzięki czemu gęś uzyska dodatkowo jabłkowy aromat.
  7. Do piekarnika włożyć gęś w naczyniu i przykryć. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 °C i ustawić czas pieczenia 7 – 8 godzin.
  8. Po 8 godzinach naczynie z gęsią wyjąć. Wyjmować należy bardzo ostrożnie, bowiem jest tak miękka, że się dosłownie rozsypuje.
  9. Zostawić na kilka minut, pokroić i podawać – to pierwsza wersja.
  10. W drugiej wersji będzie jeszcze lepsza, jeśli nieco ją przypieczemy.
  11. W tym celu piekarnik rozgrzać –  do temperatury 230 stopni. Jeśli mamy funkcję Grill, to włączamy go. Wyjętą z sosu gęś położyć na blaszce i piec po kilka minut z każdej strony, aby uzyskać przypieczoną i chrupiącą skórkę. Wyjąć, zostawić na kilka minut i pokroić na porcje.
  12. W czasie pieczenia wytworzy się sporo sosu – to 100 procentowy tłuszcz z gęsi z przyprawami. NIE WYRZUCAĆ – przelać do pojemnika lub woreczka (np. na mrożonki), zamrozić i używać do pieczenia, zaprawiania zup w zimie. Więcej o bardzo zdrowym smalcu i tłuszczu gęsim przeczytasz  TUTAJ.
  13. Tak przyrządzoną gęś podaję z kluskami śląskimi, modrą kapustą i buraczkami na ostro. 
Wskazówki 
  • W pozostałych przepisach na pieczenie gęsi w piekarniku, zaznaczam, żeby nie posypywać gęsiny z zewnątrz ziołami. Jednak gęś pieczoną w niskiej temperaturze jak najbardziej możemy natrzeć przyprawami – podniosą smak mięsa, a na pewno nie spalą się.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi i twardości mięsa.
  • Jeśli pozostaną jakieś kawałki gęsi, proponuję zrobić z nich sałatkę, na przykład  z gruszką i rukolą.
  • Gęsią szyjkę, skrzydła i podroby dodać do sporządzenia rosołu z gęsi.

Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w całości piekarniku

Gęsi smalec

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułGulasz z indyka z papryką
Następny artykułSmalec z gęsi

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WagabundaKrystynaAniaWagabundaPavvel Zu Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Pavvel Zu
Gość
Pavvel Zu

jakbym czytał przepis z kwestii smaku

Wagabunda
Gość

Witam, zawsze jest jakieś podobieństwo, bo też sposób pieczenia jest jeden…Długo i w odpowiednio niskiej temperaturze. A że czas gęsiny zbliża się, więc gęś znowu zagości. W takim wykonaniu jest dla mnie najlepsza:). pozdrawiam dana

Ania
Gość
Ania

Zrobiłam – faktycznie rewelacyjna! Jedynym problemem jest wyjęcie jej z brytfanki.

Krystyna
Gość
Krystyna

Czy to dobrze, jeśli mam tłuszczu chyba z 5 cm w brytfannie? Do pieczenia nie dałam żadnego tłuszczu.

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.