
Gęś długo pieczona w niskiej temperaturze jest po prostu wyśmienita. Idealne połączenie miękkości i soczystości mięsa z chrupiącą skórką.
W mojej rodzinie gęsina zawsze pojawiała się na stole w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Babcia triumfalnie wnosiła ją na stół w dużej, żeliwnej brytfannie i rozpoczynała się uczta.
Odkąd nauczyłam się przyrządzać dobrze gęsinę, przynajmniej kilka razy w ciągu zimy rozsmakowujemy się jej pysznym – i zdrowym – mięsem.
Gęsi zamawiam na wsi, ale w ostatnich latach można także kupić gęsinę w sklepach. A oprócz smażonej gęsi, uzyskuję najlepszy i najzdrowszy gęsi smalec i aromatyczny rosół z gęsi.
Pierś z gęsi pieczona w niskiej temperaturze (około 130°C ) jest bardzo delikatna, krucha i soczysta.
Jedyną rzecz, o jakiej musimy pamiętać, jeśli zdecydujemy się na pieczenie gęsi w niskiej temperaturze, to czas. Pieczona gęś w niskiej temperaturze w piekarniku w taki sposób potrzebuje co najmniej 7 – 8 godzin, aby była dobra do jedzenia. Planując gęsinę na obiad, należy włączyć ją już rano.
Jeśli chcę przyrządzić gęś szybciej, wtedy piekę gęś krócej, w wyższej temperaturze. Sprawdź przepis na gęś pieczoną w piekarniku.
Także jest pyszna, i co ciekawe, pomimo używania tych samych przypraw, o nieco innym smaku.
Gęś jakie przyprawy? Moim zdaniem takie, które podkreślą smak gęsi, a nie zdominują jej. Dodaję tylko majeranek, tymianek, sól i pieprz.
Gęś pieczona w niskiej temperaturze świetnie smakuje z połączeniu z sałatką z ziemniaków i kiszonej kapusty. Sprawdź przepis na sałatkę z ziemniaków i kiszonej kapusty.
Przepis na danie: Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Składniki dania: Gęś pieczona w niskiej temperaturze
- 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
- 2 duże jabłka
- sól – 1 łyżka
- świeżo zmielony pieprz – 2 łyżki
- majeranek – 3 łyżki
- suszony tymianek – 1 mała łyżeczka
- sok jabłkowy – 1 szklanka (opcjonalnie)
Przygotowanie dania: Gęś pieczona w niskiej temperaturze
- Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
- Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec.
- Gęsią, szyję i podroby (ja także odkrawam skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu drobiowego.
- Gęś natrzeć pieprzem, solą i ziołami – wewnątrz i na zewnątrz, do środka włożyć pokrojone jabłko. Najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin.
- Na dno gęsiarki lub dużego naczynia żaroodpornego położyć kratkę metalową.
- Na dno naczynia wlać sok jabłkowy (opcjonalnie), dzięki czemu gęś uzyska dodatkowo jabłkowy aromat.
- Do piekarnika włożyć gęś w naczyniu i przykryć. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 °C i ustawić czas pieczenia 7 – 8 godzin.
- Po 8 godzinach naczynie z gęsią wyjąć. Wyjmować należy bardzo ostrożnie, bowiem jest tak miękka, że się dosłownie rozsypuje.
- Zostawić na kilka minut, pokroić i podawać – to pierwsza wersja.
- W drugiej wersji będzie jeszcze lepsza, jeśli nieco ją przypieczemy.
- W tym celu piekarnik rozgrzać – do temperatury 230 stopni. Jeśli mamy funkcję Grill, to włączamy go. Wyjętą z sosu gęś położyć na blaszce i piec po kilka minut z każdej strony, aby uzyskać przypieczoną i chrupiącą skórkę. Wyjąć, zostawić na kilka minut i pokroić na porcje.
- W czasie pieczenia wytworzy się sporo sosu – to 100 procentowy tłuszcz z gęsi z przyprawami. NIE WYRZUCAĆ – przelać do pojemnika lub woreczka (np. na mrożonki), zamrozić i używać do pieczenia, zaprawiania zup w zimie. Mało kto wie ,że gęsi smalec jest bardzo zdrowy. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- Tak przyrządzoną gęś podaję z kluskami śląskimi, modrą kapustą i buraczkami na ostro. Sprawdź przepis na kluski śląskie.
Wskazówki
- W pozostałych przepisach na pieczenie gęsi w piekarniku, zaznaczam, żeby nie posypywać gęsiny z zewnątrz ziołami. Jednak gęś pieczoną w niskiej temperaturze jak najbardziej możemy natrzeć przyprawami – podniosą smak mięsa, a na pewno nie spalą się.
- Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi i twardości mięsa.
- Jeśli pozostaną jakieś kawałki gęsi, proponuję zrobić z nich sałatkę. Sprawdź przepis na sałatkę z gruszką i rukolą.
- Gęsią szyjkę, skrzydła i podroby dodać do sporządzenia rosołu z gęsi.
Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w całości piekarniku
Pyszne prawda? Daj znać jak tobie smakowała pierś z gęsi pieczona w niskiej temperaturze!
Jak długo Ty piekłaś gęś by była pyszna i soczysta? Może zastanawiasz się jakie dodatki będą najlepsze do długo pieczonej gęsi? Pisz w komentarzu – postaram się odpowiedzieć 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!