Przybory barmańskie w domowym barku
Jesienią i zimą, kiedy szaruga i zimno za oknem, dobrze jest od czasu do czasu przyrządzić w domowym zaciszu alkoholowy, rozgrzewający napój.
Jakich akcesoriów nie może zabraknąć wśród przyborów barmańskich?
Kultura spożywania napojów alkoholowych w naszym kraju wciąż się zwiększa. Na stołach Polaków miejsce tradycyjnej „czystej” coraz częściej zajmują wyrafinowane whisky i koniaki, wina oraz starannie przyrządzane koktajle. Niezależnie od tego, jaki jest Twój ulubiony trunek i czy kompletujesz wyposażenie baru profesjonalnego, czy też domowego, warto poznać podstawowe akcesoria barmańskie.
Dobrze zaopatrzony bar – epicentrum każdej imprezy
Nie da się ukryć, że alkohol nierozerwalnie łączy się ze spotkaniami towarzyskimi. Spożywany w umiarze rozluźnia i sprzyja nawiązywaniu kontaktów, dlatego nic dziwnego, że to właśnie bar (lub domowy barek) jest epicentrum większości mniejszych i większych uroczystości. Aby zaserwować nawet najprostszy napój, potrzebne są jednak pewne akcesoria – chociażby szkło czy otwieracz do butelek. Bardziej wyrafinowane napoje będą z kolei wymagać bardziej zaawansowanego sprzętu. Na szczęście użytkowanie większości przyborów barmańskich jest proste i każdy może się tego nauczyć!
Otwieracze do butelek do podstawa
Jednymi z najprostszych, a jednocześnie najbardziej przydatnych przyrządów są otwieracze do butelek. Wbrew pozorom jednak ich wybór jest dość szeroki – w zasadzie każdy producent otwieraczy do butelek stosuje inne formy i funkcje. Dwa podstawowe typy to otwieracz do kapsli, czyli w warunkach barowych głównie do piwa, oraz otwieracz do wina. Każdy z tych przyrządów występuje w kolejnych kilku wariantach. Jak pokazuje jednak asortyment branżowego sklepu Technica, najpopularniejszym wśród profesjonalistów typem narzędzi są tak zwane otwieracze kelnerskie – typ składanego korkociągu z nożykiem do obcinania folii pokrywającej szyjkę butelki z winem. Zwykle kelnerzy i barmani zawsze mają też pod ręką osobne otwieracze do piwa, jednak można też spotkać urządzenia, które łączą tę funkcję z korkociągiem. Takie przyrządy mogą się dobrze sprawdzić również w warunkach domowych.
Otwieracz to przybór, który powinien być na wyposażeniu u każdego barmana. Zdjęcie pochodzi ze strony https://sklep.technica.pl/otwieracze-do-butelek.
Shaker, czyli podstawowe narzędzie do koktajli
Jeśli poza piwem i winem zechcesz serwować koktajle, niezbędny będzie shaker używany do przyrządzania bardzo wielu drinków. Wstrząsanie połączonych składników alkoholowej mikstury w shakerze pozwala na ich idealne połączenie i jednoczesne schłodzenie, ponieważ dodaje się do nich również lód. Wybór shakerów na rynku jest również bardzo szeroki. Najczęściej spotykane to te dwuczęściowe – złożone ze szklanicy i puszki (bostoński) lub dwóch puszek – oraz trzyczęściowe, które składają się z kubka, głowicy z sitkiem pozwalającym na odcedzanie drinków oraz przykrywki.
Pozostałe akcesoria barmańskie – miarka, sitko, muddler
W przygotowywaniu drinków pomogą też inne akcesoria. Miarka (z ang. jigger) zwykle występująca w postaci dwustronnej i wykonanej ze stali nierdzewnej to narzędzie niezastąpione szczególnie do przygotowywania klasycznych koktajli, w których dla uzyskania odpowiedniego smaku trzeba zachować precyzyjne proporcje składników. Z kolei sitko (strainer) służy do odcedzania drinków z shakera bostońskiego. Muddler to z kolei ubijak-tłuczek służący do rozgniatania owoców i wydobywania aromatu z ziół – niezbędny np. przy przyrządzaniu popularnego mojito.
W barze przyda się oczywiście znacznie więcej akcesoriów, jednak otwieracze do piwa, wina, shaker i parę dodatkowych przyrządów w zupełności wystarczą na początek. Z ich udziałem zaserwujesz ogrom drinków i zadowolisz wielu gości. Nie wolno zapominać jednak również o odpowiednim szkle do podawania przyrządzanych napojów.
Artykuł został przygotowany przy współpracy partnera serwisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!