Szampan – rodzaje i smak bąbelków

2
0
szampan

Szampan – synonim świętowania i luksusu. Strzelające korki, utrzymywane są przed wystrzeleniem przez specjalne koszyczki. W  przeszłości były podtrzymywane przez zabezpieczenia uplecione z lin.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Szampan i sekrety

Champagne, chociaż brzmi dostojnie, to nic innego jak wino musujące. Wyjątkowość  szampana bierze się ze smaku, który powstaje na skutek procesu wytwarzania.

Nie nasyca się go sztucznie dwutlenkiem węgla, tylko pozwala się, aby „bąbelki”powstały samoistnie w procesie produkcji. W tym celu butelki lub beczki napełnia się młodym, nie do końca przefermentowanym winem.

Nazwa Champagne (Szampan) – może być używana tylko przez francuskich producentów z Szampanii. Wszystkie pozostałe produkty, nawet jeśli produkowane są w podobny sposób i smakują równie wyśmienicie, mogą nosić nazwę wina musującego lub nazwę własną jak na przykład Cava czy Prosecco.

Najdroższe, a zarazem najbardziej rozpoznawalne są oczywiście wina z francuskiej Szampanii, ale inne kraje również mogą poszczycić się swoją „bąbelkową specjalnością”.

Korki od szampana
Korek od szampana i od wina

Francuski Champagne

Szampan, którego nazwa wywodzi się z francuskiego słowa champagne, swoją nazwę zawdzięcza Szampanii – regionowi w północno-wschodniej Francji.

Tam bowiem rosną znakomite szczepy winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, z których produkują białe wina musujące.

Białe, pomimo, że odmiany pinot noir i pinot meunier, to wina czerwone, które – aby nie zabarwiły szampana – muszą oddać swój sok bardzo szybko i w miarę nieinwazyjny sposób.

Specjalne butelki, bo z grubszego szkła, niż do produkcji wina, napełnia się młodym winem. „Licencjonowany” szampan musi przeleżeć w butelce przynajmniej 15 miesięcy.

champagne
Butelka szampana

Szampan hiszpański Cava

Hiszpańska Cava, podobnie jak szampan, powstaje w butelkach. Młode wino, po zakończeniu pierwszej fermentacji wędruje do butelek i rozpoczyna okres swojego dojrzewania, które trwa przynajmniej 9 miesięcy.

Cava może być – i jest – produkowana w całej Hiszpanii, chociaż największa produkcja pochodzi z rejonu Katalonii.

Włoskie Prosecco

Bąbelki w Prosecco również są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od francuskiego Champagne czy hiszpańskiej CavyProsecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu gaz powstający w czasie produkcji nie ulatnia się.

Dopiero po zakończeniu procesu produkcji przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od wyżej wspomnianych “kuzynów”.

Szczepy do jego produkcji uprawiane są w regionie: Wenecja Euganejska (wł. Veneto) w północno – wschodnich Włoszech, na żyznych i zielonych wzgórzach przedgórza Alp.

Toskania
Wzgórza Veneto

Perfumy Champagne

Francuska firma kosmetyczna Yves Saint Laurent, zapożyczyła od dostojnego trunku nazwę i wypuściła  1994 roku na rynek perfumy o Champagne. Jednak producenci szampana wytoczyli YSL proces i nazwę zmieniono. Pozostając jednak w konwencji alkoholowej, bo na …PijaństwoYvresse.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułHistoria Flamenco
Następny artykułDietetyczne zupy krem – jak je przygotować?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erynia
8 miesięcy temu

Przyznam szczerze, że francuski szampan z Maison Pommery, spożywany na degustacji w ich siedzibie w Reims, był jednym wielkim nieporozumieniem. Płaci się wyłącznie za markę (w końcu to jedna z grandes maisons). Dużo lepszy był szampan od małego małego producenta, kupiony w promocji za… 2EUR. Do listy win musujących powinnaś dorzucić niemieckie sekty. Tym ostatnim wznosiliśmy noworoczny toast. Wkusny był…

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.