Szampan – rodzaje i smak bąbelków

2
0
szampan

Szampan – synonim świętowania i luksusu. Strzelające korki, utrzymywane są przed wystrzeleniem przez specjalne koszyczki. W  przeszłości były podtrzymywane przez zabezpieczenia uplecione z lin.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Szampan i sekrety

Champagne to po prostu wino musujące. Wyjątkowy smak szampan zawdzięcza procesowi wytwarzania.

Nie nasyca się go sztucznie dwutlenkiem węgla, tylko pozwala się, aby „bąbelki” powstały samoistnie w procesie produkcji. W tym celu butelki lub beczki napełnia się młodym, nie do końca przefermentowanym winem.

Nazwa Champagne (Szampan) – może być używana tylko przez francuskich producentów z Szampanii. Wszystkie pozostałe produkty, nawet jeśli produkowane są w podobny sposób i smakują równie wyśmienicie, mogą nosić nazwę wina musującego lub nazwę własną jak na przykład Cava czy Prosecco.

Francuski Champagne

Szampan, którego nazwa wywodzi się z francuskiego słowa champagne, swoją nazwę zawdzięcza Szampanii – regionowi w północno-wschodniej Francji.

Tam bowiem rosną znakomite szczepy winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, z których produkują białe wina musujące.

champagne
Butelka szampana

Szampan hiszpański Cava

Hiszpańską Cavę, podobnie jak szampan, produkuje się w butelkach. Młode wino, po zakończeniu pierwszej fermentacji wędruje do butelek i rozpoczyna okres swojego dojrzewania, które trwa przynajmniej 9 miesięcy.Stolica Cavy jest hiszpańska Katalonia.

Włoskie Prosecco

Bąbelki w Prosecco również pochofzą z samej fermentacji wina.  Prosecco fermentuje w hermetycznie zamkniętych zbiornikach, a nie w butelkach. 

Po zakończeniu procesu produkcji wino musujące przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej Szampana czy Cavy. Prosecco produkowane jest w regionie włoskiej prowincji Venetto.

Toskania
Wzgórza Veneto

Perfumy Champagne

Francuska firma kosmetyczna Yves Saint Laurent, zapożyczyła od dostojnego trunku nazwę i wypuściła  1994 roku na rynek perfumy o Champagne.

Jednak producenci szampana wytoczyli YSL proces i nazwę zmieniono. Pozostając jednak w konwencji alkoholowej, bo zmieniła nazwę na  Yvresse, wywodzącym się z Ivresse co znaczy Pijaństwo :).

Niezależnie od nazwy tradycyjnie pija się szampana bezalkoholowego lub alkoholowego z okazji Sylwestra i innych, doniosłych uroczystości.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułKąpiele siarkowe w Malinowych Hotelach dla poprawy zdrowia
Następny artykułSzampan – nieodłączny towarzysz Sylwestra
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erynia
2 lat temu

Przyznam szczerze, że francuski szampan z Maison Pommery, spożywany na degustacji w ich siedzibie w Reims, był jednym wielkim nieporozumieniem. Płaci się wyłącznie za markę (w końcu to jedna z grandes maisons). Dużo lepszy był szampan od małego małego producenta, kupiony w promocji za… 2EUR. Do listy win musujących powinnaś dorzucić niemieckie sekty. Tym ostatnim wznosiliśmy noworoczny toast. Wkusny był…

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.