Jak pięknie przystroić wigilijny stół?

0
253
Świąteczny stół
Świąteczny stół

Wigilijny, świąteczny stół najczęściej przykryty białym obrusem, jest centralnym punktem Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia, wokół którego zbiera się rodzina i goście.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Wigilijny stół

Wigilijny wieczór i świąteczny czas wymusza na domownikach przygotowanie nie tylko potraw, ale i udekorowanie stołu.

Bowiem nic tak nie podnosi smaku jedzenia, jak ładna zastawa, której urok dodatkowo podkreślają świąteczne dekoracje.

Obrus biały lub kolorowy, do niego odpowiednio dobrane talerze, szklanki, kieliszki, sztućce i serwetki ( o których na co dzień zazwyczaj zapominamy) stworzą doskonałą bazę do świątecznego wystroju.

Zdecydowanie najpiękniej na stole prezentuje się zastawa porcelanowa z delikatnym wzorkiem lub biała. Tak dobrane barwy dobrze komponują się z każdego rodzaju dodatkami.

Odpowiednio dobrane serwisy obiadowe doskonale podkreślą doniosłość i magiczny nastrój chwili.

Jak ozdobić świąteczny stół – kilka aranżacji

stół świąteczny

Świąteczny stół

Świąteczny stół

stół wigilijny

Wigilijny wieczór

Dla większości z nas wigilijny wieczór jest bardzo ważną częścią świątecznych celebracji. Tradycjonaliści preferują domowe klimaty – w swoim domu lub u rodziny. Coraz częściej jednak rodziny wyjeżdżają do hoteli i ośrodków, które organizują wigilię.

Tradycja obchodzenia wigilii ( wigilia pochodzi z łacińskiego słowa vigilia, co znaczy upływający czas i czuwanie) sięga czasów starożytnego Rzymu.

W krajach różna jest tradycja obchodzenia tego dnia: począwszy od zwykłego, roboczego dnia, poprzez zajadanie się najlepszymi szynkami i wyrobami mięsnymi ( jak na przykład w Hiszpanii), aż po skromne, do niedawna postne jedzenie w polskich domach.

Nasza polska tradycja nakazuje wypatrywania pierwszej gwiazdki na niebie, będącej synonimem Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Dzieciątka Jezus.

Dwanaście potraw i inne tradycje na wigilijnym stole

Dwanaście potraw, będące niegdyś obowiązkową ilością, przetrwały do dnia dzisiejszego w wielu domach. W zależności od regionu, różne są dania, jednak w prawie wszystkich domach przewija się mak, będący synonimem płodności i pomyślności według jednych wierzeń, a mistycznym połączeniem ( dzięki lekkiemu „oszołomieniu”  umysłu i senności ) z duchami przodków według innych przekazań.

Tradycyjne 12 potraw symbolizujące płody ziemi powinny być postne, czyli przygotowane bez użycia tłuszczów zwierzęcych i bez mięs. Wszyscy  uczestnicy kolacji wigilijnej powinni spróbować każdego dania, aby mieć zapewnioną pomyślność przez cały następny rok, czyli przez nadchodzące dwanaście miesięcy.

Oprócz skosztowania odpowiedniej ilości potraw, także odrobina siana, umieszczona pod obrusem obok talerza  ma zapewnić dobrodziejstwo w nadchodzącym roku.

Nakrywając stół do wigilijnej wieczerzy, koniecznie należy pamiętać o dodatkowym nakryciu, przeznaczonym dla zbłąkanego wędrowca, bowiem  w ten szczególny wieczór nikt nie powinien zostać samotny. Zwyczaj ten wywodzi się z obrządków starosłowiańskich, kiedy to pozostawiano nietkniętą część jedzenia dla duchów przodków.

W moim regionie – mieszkam na Śląsku – zawsze nakrywamy dodatkowe nakrycie i dbamy, aby odrobina każdej potrawy pozostała na stole do końca wigilijnej kolacji, ale jednocześnie przestrzegamy innej tradycji, która nieco  wyklucza sens dodatkowego nakrycia.

Siadając do wigilijnego stołu, nie można od niego wstać, aż do zakończenia posiłku. Złamanie tej tradycji, miałoby skutkować śmiercią w rodzinie w nadchodzącym roku. Jak w takim razie wpuścić potencjalnego wędrowca, które dobija się do drzwi?

Świąteczny stół

Potrawy wigilijne na stole

Po nakryciu stołu, kiedy wszystkie potrawy znajdą się na swoim miejscu, uczestnicy kolacji zasiadają do stołu, uprzednio łamiąc się opłatkiem i składając sobie życzenia.

W wielu domach czyta się także fragment z Pisma Świętego z Ewangelii według św. Łukasza ( Ewangelii o narodzeniu Pana Jezusa Łk 2,1–14) i odmawia krótką modlitwę, wspominając zmarłych z rodziny.

Potrawy, które pojawiają się na stole, zależą od regionu. Oprócz wspomnianego wyżej maku, obowiązkowo ryba – najczęściej karp – nawiązująca w symbolice do chrztu chrześcijan.

Kolację wigilijną „otwierają” zupy. Najczęściej serwowane są: barszcz czerwony z uszkami, grzybowa, rosół rybny, owocowa.

Na Śląsku, w niektórych domach kultywuje się rozpoczęcie wigilii zupą z nasion konopi, noszącą nazwę Siemieniotka. Smak zupy jest niezwykły. Przez wielu wręcz nielubiany, bo taki “nijaki”. Ja ją jednak lubię, bo jest znakomitym wprowadzeniem smakowym do – jakże aromatycznej i w gruncie rzeczy kalorycznej – wieczerzy wigilijnej.

Makówki śląskie i kompot ze śliwek to kolejne dwa dania, które muszą znaleźć się na moim wigilijnym stole.

Przepis na coraz rzadziej gotowaną zupę - Siemieniotka

Składniki dania: Zupa siemieniotka

  • 10 dkg nasion drobnych konopi
  • woda
  • 1 szklanka mleka, przynajmniej 2%
  • 2 – 3 łyżki kaszy jaglanej
  • nieco soli do  doprawienia
  • ugotowany biały ryż do dodania

Przygotowanie dania: Zupa siemieniotka

  1. Konopie opłukać na sicie.
  2. Dać do garnka i zalać pół litrem wody, pogotować pięć minut. Wodę wylać – najlepiej przecedzić przez sito.
  3. Konopie ponownie zalać wodą – szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu pół godziny, uważając, żeby woda się nie wygotowała. Gotować aż nasiona popękają.
  4. Jeżeli zostanie woda, to ponownie ją odcedzić.
  5. Konopie zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, najlepiej dwa razy.
  6. Do zmielonej masy dodać pół litra wody i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
  7. Przetrzeć przez gęste sitko, aby zostały na nim łuski z nasion.
  8. Dodać mleko i gotować około 5 minut, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała.
  9. Lekko dosolić do smaku.
  10. Kaszę jaglaną zmielić i otrzymaną mąką zatrzepać siemieniotkę.
  11. Siemieniotka musi być konsystencji lekko gęstawej.
  12. Podawać z odrobiną ryżu ugotowanego na sypko lub można jeść bez dodatków.

Święta – czas spotkań

Okres Świąt Bożego Narodzenia sprzyja spotkaniom rodzinnym i z przyjaciółmi. Po postnej wigilii, w czasie kolejnych świątecznych dni stoły zazwyczaj uginają się od wymyślnych, niejednokrotnie tłustych mięsnych dań.

Stół nakryty do posiłków nadal powinien zachwycać oko, a zastawa stołowa godnie prezentować podawane smakołyki.

Oczywiście, spożywamy pozostałe z wigilijnej wieczerzy potrawy, ale przygotowujemy także inne, którymi możemy zaskoczyć gości. I siebie:).

Kiedy po obfitym świątecznym posiłku, wydaje się, że już nikt nic nie zje, to jednak na małe słodkie „co nieco” zawsze znajdzie się miejsce.

Makowiec, sernik czy patera z domowymi ciasteczkami – zachęcają do chrupania.

Przepisy na proste desery ( bo tylko takie potrafię przygotować, więc masz pewność, że – nawet jeśli nie umiesz piec, deser bedzie udany) znajdziesz w mojej zakładce na stronie Desery

świąteczne ciasteczka na paterze

Nalewka Bożonarodzeniowa – kieliszeczek

… tylko dla dorosłych, dla lepszego trawienia. „Kieliszeczek dobrej nalewki dla lepszego trawienia”  – jakby powiedzieli w niemieckojęzycznym kraju – schnapps.

nalewka Bożonarodzeniowa w karafce i kieliszku
Nalewka Bożonarodzeniowa własnej produkcji

Artykuł powstał przy współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!