Podróże Świat Tajlandia

Woda kokosowa – właściwości, kalorie i korzyści zdrowotne. Czy warto pić?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 13 grudnia 2024

Woda kokosowa, nazywana „napojem życia”, to jeden z najzdrowszych i najbardziej naturalnych napojów dostępnych na rynku. To po prostu naturalny izotonik.

Znajduje się wewnątrz młodych, zielonych, niedojrzałych kokosów i różni się od mleka kokosowego, które powstaje z miąższu dojrzałych owoców.

Dlaczego woda kokosowa zyskuje na popularności i jak wykorzystać jej właściwości? Odpowiem na te pytanie w tym artykule.

Woda kokosowa na jelita

Pij wodę kokosową w tropikach! A masz sporą szansę, że nie zachorujesz na problemy jelitowe. A na pewno uzupełnisz ubytki elektrolitów, które wypocisz podczas pobytu.

To lepsze niż różne chemiczne elektrolity, które dodajemy do wody.

Zaczęłam pić wodę kokosową kilkanaście lat temu, podczas mojego pierwszego pobytu w Indiach.

Hindusi codziennie rano przynosili mi owoc i kazali pić sok. Miąższ – mówili – możesz zjeść, ale to jak chcesz. Oni go wyrzucają. My jednak, spragnieni innych smaków, zazwyczaj zjadamy.

W Polsce można kupić owoc kokosu w niektórych marketach. Różnie się zdarza, jeśli chodzi o jego zawartość. Zdarzyło mi się kupić pyszny, spleśniały i zupełnie wyschnięty owoc kokosowy.

W sprzedaży jest także sok kokosowy (nazwa używana zamiennie) w puszkach. Kupując w takiej formie, zwróć uwagę na datę ważności i na zawartość. Najlepiej żeby to był 100 % sok z kokosa, ewentualnie z dodatkiem miąższu. Ale bez cukru!

Próba dostania się do wody kokosowej

Co daje woda kokosowa?

  1. Bogactwo elektrolitów
    Woda kokosowa zawiera elektrolity takie jak potas, magnez, wapń i sód, które wspierają nawodnienie organizmu. To naturalny izotonik, idealny po treningu lub w gorące dni.
  2. Naturalny detoks
    Jej skład sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i wspiera pracę nerek. Często polecana jest przy problemach z układem moczowym.
  3. Wsparcie dla skóry
    Woda kokosowa nawilża skórę od wewnątrz. Można jej także używać zamiast tonika. Wlewam nieco wody kokosowej do butelki ze spryskiwaczem i pryskam na skórę lub smaruję skórę nasączonym wacikiem.
  4. Wsparcie dla serca i układu krążenia
    Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, a jednocześnie wysokiej zawartości potasu, woda kokosowa pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspiera zdrowie serca.
  5. Nieco odchudza. Dzięki niskiej kaloryczności (około 19 kcal na 100 ml) i zdolnościom do poprawy metabolizmu może wspierać redukcję masy ciała. Dodatkowo zastępując nią słodzone napoje, można znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii.
Woda kokosowa z młodych orzechów na straganie

Woda kokosowa jak pić?

Woda kokosowa najlepiej smakuje schłodzona i pita bez dodatków. Można ją jednak wykorzystać w smoothie, koktajlach czy jako bazę do zdrowych deserów. Ważne jest, aby wybierać produkty naturalne, bez dodatku cukru i konserwantów.

W tropikach, w miejscach gdzie rosną palmy kokosowe, „serwuje” się ją jak na poniższym zdjęciu. Sprzedawca otwiera maczetą owoc i podaje do picia z rurką.

Jeśli kupisz na straganie, to podejdź po wypiciu i poproś o rozłupanie orzecha. I wtedy dodatkowo dostaniesz się do pysznego miąższu orzechowego. W nieco lepszym barze lub restauracji dostaniesz łyżkę do wydrążenia kokosa.

Nie przesadzaj z ilością. Jeden maksymalnie dwa owoce dziennie. To nie znaczy, że większa ilość Ci zaszkodzi, ale może mieć właściwości przeczyszczające.

Tak się serwuje wodę kokosową
Miąższ kokosa można zjeść po wypiciu wody kokosowej

Mleczko kokosowe, a woda kokosowa

Często słyszę, że ludzie mylą te dwa, jakże różne, produkty. Myślą o wodzie kokosowej, a mówią mleczko kokosowe. Na wodę kokosową mówi się także sok z kokosa.

Mleczko z kokosa właściwości

Mleczko kokosowe powstaje poprzez miksowanie miąższu kokosa (z dojrzałych orzechów) z wodą, a następnie jego przecedzanie. Ma gęstą konsystencję i białą barwę. A smak wyrazisty, mocno kokosowy.

Mleczko kokosowe stosuje się głównie w kuchni – jako baza do zup (np. tajskiej zupy Tom Kha), sosów, curry, deserów, a także w smoothie i wypiekach.

Jest bardziej kaloryczne niż sok z kokosa (ok. 150 kcal na 100 ml), bo zawiera dużo tłuszczu.

Transfuzja krwi wodą kokosową

Ciekawostką związaną z wodą kokosową jest to, iż podczas II wojny światowej wody kokosową używano w tropikach jako naturalny płyn dożylny w sytuacjach awaryjnych, gdy trzeba było nawodnić organizm i uzupełnić elektrolity.

Skład wody kokosowej jest na tyle zbliżony do osocza krwi, że świetnie sprawdzała się jako szybki środek na nawodnienie.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments