4 regiony znane z dobrego wina

0
0
winnica i zachód słońca
Regionu znane z wina

 Rocznie produkowane są setki milionów hektolitrów wina na całym świecie. Szacuje się, że rocznie ludzie wypijają ponad 210 mln hektolitrów tego napoju.

Mimo kryzysu pandemicznego i spadku popytu, regiony winiarskie dalej są mitycznymi kopalniami złota. W niniejszym artykule dowiesz się o 4 najciekawszych rejonach, które są znane z plantacji winogron oraz produkcji wina.

Francja

Jeśli myślimy o Francji, to do głowy przychodzi nam Wieża Eiffla, pyszne bagietki i właśnie wino. Żyzne gleby i bogata flora od setek lat umożliwia produkcję najbardziej wybitnych szczepów tego trunku. Ziemie Burgundii, Bordeaux oraz Szampanii (skąd pochodzi nazwa znanego nam dobrze wina musującego, szampana) to tereny stanowiące podstawę dzisiejszej kultury wina.

Natomiast czerwone wina z rejonu Côte d’Or nie bez powodu są uważane za jedne z najlepszych.

Z terytorium Francji pochodzą również niezwykle popularne szczepy białego wina: ChardonnayPinot Noir czy Pinot Meunier. Szeroką ofertę francuskich win można kupić przykładowo w sklepie „Zielone Butelki”.

winnica
W winnicach produkuje się znakimite wina

Włochy

Włosi, chociaż słyną z pizzy, makaronów oraz mafii, to są niesamowicie rozwiniętym państwem winiarskim. Dowodem tego jest zajmowanie od lat pierwszego miejsca w produkcji tego trunku.

W samych czasach pandemicznych są zdolni wytworzyć aż 44-48 mln hektolitrów rocznie, co odpowiada za (szacunkowo) 15-20% światowej produkcji wina. Jest to również kraj, w którym historia tego trunku sięga aż początków Imperium Rzymskiego, czyli grubo ponad 2000 tysięcy lat.

Najpopularniejsze regiony winiarskie to z pewnością Toskania, Sycylia, Umbria i Piemont.

Hiszpania

Hiszpania to kolejny czołowy reprezentant produkcji wina na świecie. Region Rioja to obok Szampanii jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich w Europie. Zbierane są tam winogrona z takich szczepów jak chociażby Tempranillo, Mazuelo czy Graciano.

Półwysep iberyjski słynie ze świetnych czerwonych win, ze względu na ich niezwykłe aromaty.

Innym terenem winiarskim jest La Mancha, w której to produkuje się większość białych win. Szczep airen, bardzo wytrzymały na gorąco, jest wykorzystywany do produkcji wina stołowego, które jest następnie spożywane w całej Hiszpanii.

Określa się, że sama La Mancha produkuje od 15 do 20 milionów hektolitrów wina rocznie. W całym kraju produkuje się w sumie aż ok. 38-42 milionów hektolitrów tego trunku rocznie.

Australia

Ostatnim regionem jest Australia, której to wina białe są spotykane i uznane na całym świecie.

Mimo tego, że pierwszą sadzonkę zasadzono w tym kraju niecałe 300 lat temu, to i tak Australijczycy produkują ponad 11 milionów hektolitrów wina rocznie.

Luksusowym regionem winiarskim jest tutaj Barossa Valley, a chlubą nazywa się szczep Shiraz. Wytwarza się z niego wina dosyć ciężkie, jednakże zawierające aromaty mięty i eukaliptusa.

W wielu regionach pojawiają się równie znane, francuskie szczepy, takie jak chociażby Chardonnay, Pinot Noir oraz Sauvignon Blanc.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!