Jak ugotować fasolę na miękko?

4
1398
Jak ugotować fasolę? Dowiesz się z tego przepisu.
Najważniejsze to namoczyć fasolę przed jej ugotowanie.

Pierwszym krokiem do jakiegokolwiek dania z fasolą: czy to będzie czerwony barszcz, do którego wrzucimy fasolę jako dodatek, czy inne danie z fasolą jest poprawne ugotowanie fasoli.

Poprawne. Celowo użyłam tego słowa, bo większość gotujących (w tym i ja kiedyś) popełnia kilka podstawowych błędów i fasola nie wychodzi „jak należy”. O błędach nie będę wspominać – żeby ich nie utrwalać – natomiast zwięźle i krok po kroku wypunktuję jak z twardego ziarna uzyskać pyszny, miękki, bogaty w dobrze przyswajalne białko składnik dania. Pysznego i nie powodującego wzdęć.

Fasolę – bez względu na gatunek – należy ugotować. Dla wzmocnienie smaku można ją ugotować w wywarze warzywnym –  ale bez soli – wtedy będzie miała mocno warzywny aromat.

Rodzajów fasoli jest naprawdę wiele, ale – bardzo ogólnie mówiąc – sposób gotowania jest jeden. Najpierw  trzeba namoczyć – później ugotować.

A na pytanie „Jak gotować fasolę bez namaczania?” odpowiem krótko –  nie gotować, tylko wcześniej namoczyć.

I to nie tylko dlatego, że będzie dłużej się gotowała, ale przede wszystkim dlatego, że suszona fasola – podobnie jak inne ziarna – pokryta jest składnikami ochronnymi dla ziarna (chronią one zawartość ziarna przed atakami z zewnątrz i wiążą zawarte w nim składniki aż do momentu, kiedy z ziarna będzie mogła wyrosnąć nowa roślinka), a niezbyt dobrze trawionymi przez nasz organizm. Nazywa się je składnikami antyodżywczymi.

W momencie gdy zamaczamy ziarno, ochronne składniki otrzymują informację, iż nie muszą już ochraniać ziarna i składniki antyodżywcze zaczynają się rozkładać. I tym samym ziarno staje się lepiej strawne.

Przekonałam Cię tym opisem do chwili pracy więcej i namoczenia fasoli przed gotowaniem? Mam nadzieję, że twoja odpowiedź brzmi: „tak”. :).

Jak gotować fasolę?: przepis

Składniki:

  • fasola – rodzaj i ilość według potrzeby
  • szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie, ale zalecana)

Jak gotować fasolę?: przygotowanie krok po kroku

  1. Fasolę dobrze opłukać i zalać wodą poczwórnie przekraczającą ilość fasoli.
  2. Do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej – świetnie działa anty – wzdęciowo.
  3. Fasolę należy moczyć – w zależności od wielkości fasoli – od 8 do 12 godzin. Największą fasolę, czyli fasolę Jaś moczyć 12 godzin.
  4. Po wymoczeniu wylać wodę, fasolę wypłukać i ponownie zalać świeżą, zimną wodą.
  5. Nie solić fasoli.
  6. Woda powinna sięgać ponad fasolę – jakieś trzy centymetry.
  7. Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia. Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut.
  8. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować (pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.
  9. Po około 40 minutach gotowania najlepiej jest wyjąć jedną fasolę i spróbować, czy już jest miękka.
  10. Fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała.
  11. Nie odlewać fasoli na sicie, ponieważ cała skórka na niej popęka.
  12. Fasolę posolić po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolona w czasie gotowania –  będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza – najlepiej posolić wodę, w której zostaje do ostygnięcia.
Wskazówka
  • Fasoli  – bez względu na gatunek  – nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne.
  • Wylanie wody, w której fasola się moczyła, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu fasola staje się bardziej strawna. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczyła – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.

Chcesz poznać ciekawe dania z fasolą?

Zerknij do moich przepisów na stronie, w których znajdziesz propozycje dań z fasolą.

Wegetariański barszcz z fasolą

  Fasolka po bretońsku wege z warzywami

Sałatka z fasoli Jaś

Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty

Zupa z fasoli czerwonej

Udało się ugotować fasolę?

Wierze że, mój poradnik Ci pomógł. Będę wdzięczna jeżeli odwzajemnisz się opinią w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 42 Średnia: 4.2]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułBotwinka z ziemniakami i śmietaną – prosta i dobra zupa
Następny artykułSurówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok temu

Ja do gotowania każdej fasoli daję dużo cząbru (latem krzaczek świeżego), świetnie zapobiega wzdęciom, a o sodzie nie wiedziałam.

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Fasolę gotuje się z solą

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.