
Jak ugotować fasolę na miękko?
Pierwszym krokiem do jakiegokolwiek dania z fasolą: czy to będzie czerwony barszcz, do którego wrzucimy fasolę jako dodatek, czy inne danie z fasolą jest poprawne ugotowanie fasoli.
Poprawne. Celowo użyłam tego słowa, bo większość gotujących (w tym i ja kiedyś) popełnia kilka podstawowych błędów i fasola nie wychodzi „jak należy”. O błędach nie będę wspominać – żeby ich nie utrwalać – natomiast zwięźle i krok po kroku wypunktuję jak z twardego ziarna uzyskać pyszny, miękki, bogaty w dobrze przyswajalne białko składnik dania. Pysznego i nie powodującego wzdęć.
Fasolę – bez względu na gatunek – należy ugotować. Dla wzmocnienie smaku można ją ugotować w wywarze warzywnym – ale bez soli – wtedy będzie miała mocno warzywny aromat.
Rodzajów fasoli jest naprawdę wiele, ale – bardzo ogólnie mówiąc – sposób gotowania jest jeden. Najpierw trzeba namoczyć – później ugotować.
A na pytanie „Jak gotować fasolę bez namaczania?” odpowiem krótko – nie gotować, tylko wcześniej namoczyć.
I to nie tylko dlatego, że będzie dłużej się gotowała, ale przede wszystkim dlatego, że suszona fasola – podobnie jak inne ziarna – pokryta jest składnikami ochronnymi dla ziarna (chronią one zawartość ziarna przed atakami z zewnątrz i wiążą zawarte w nim składniki aż do momentu, kiedy z ziarna będzie mogła wyrosnąć nowa roślinka), a niezbyt dobrze trawionymi przez nasz organizm. Nazywa się je składnikami antyodżywczymi.
W momencie gdy zamaczamy ziarno, ochronne składniki otrzymują informację, iż nie muszą już ochraniać ziarna i składniki antyodżywcze zaczynają się rozkładać. I tym samym ziarno staje się lepiej strawne.
Przekonałam Cię tym opisem do chwili pracy więcej i namoczenia fasoli przed gotowaniem? Mam nadzieję, że twoja odpowiedź brzmi: „tak”. :).
Jak gotować fasolę?: przepis
Składniki:
- fasola – rodzaj i ilość według potrzeby
- szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie, ale zalecana)
Jak gotować fasolę?: przygotowanie krok po kroku
- Fasolę dobrze opłukać i zalać wodą poczwórnie przekraczającą ilość fasoli.
- Do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej – świetnie działa anty – wzdęciowo.
- Fasolę należy moczyć – w zależności od wielkości fasoli – od 8 do 12 godzin. Największą fasolę, czyli fasolę Jaś moczyć 12 godzin.
- Po wymoczeniu wylać wodę, fasolę wypłukać i ponownie zalać świeżą, zimną wodą.
- Nie solić fasoli.
- Woda powinna sięgać ponad fasolę – jakieś trzy centymetry.
- Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia. Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować (pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.
- Po około 40 minutach gotowania najlepiej jest wyjąć jedną fasolę i spróbować, czy już jest miękka.
- Fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała.
- Nie odlewać gorącej fasoli na sicie, ponieważ cała skórka na niej popęka.
- Fasolę posolić pod koniec gotowania, dzięki czemu będzie miała miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolona w czasie gotowania – fasola będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza.
Wskazówka
- Szczyptę sody możesz także dodać do gotowania fasoli.
- Fasoli – bez względu na gatunek – nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne.
- Wylanie wody, w której fasola się moczyła, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu fasola staje się bardziej strawna. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczyła – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.
Chcesz poznać ciekawe dania z fasolą?
Zerknij do moich przepisów na stronie, w których znajdziesz propozycje dań z fasolą.
Wegetariański barszcz z fasolą
Fasolka po bretońsku wege z warzywami
Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty
Udało się ugotować fasolę?
Wierze że, mój poradnik Ci pomógł. Będę wdzięczna jeżeli odwzajemnisz się opinią w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Ja do gotowania każdej fasoli daję dużo cząbru (latem krzaczek świeżego), świetnie zapobiega wzdęciom, a o sodzie nie wiedziałam.
Witaj, dziękuję za przydatny komentarz. Tak, cząber też jest świetny, ale nie każdy lubi specyficzny smak ( szczególnie, jeśli dodamy go sporo). Spróbuj też z sodą 🙂 pozdrawiam dana
Fasolę gotuje się z solą
Witaj, ja znam – i stosuję – taki sposób gotowania fasoli. Nie zaprzeczam, że gotuje się fasolę z solą, ale opisałam mój sposób gotowania i dlaczego taki preferuję. pozdrawiam dana
Dzięki za przepis 😀
Witam, bardzo proszę. Ja uwielbiam fasolę do wielu potraw – także dodaję ją zamiast makarony do rosołu i do czystego barszczu. Pozdrawiam dana
Do czystego barszczu fasola jest świetnym dodatkiem. Mniam.
O tak! Ja też lubię fasolę Jaś dodać po prostu do rosołu 🙂 Radzę spróbować – też pyszne 🙂
„Nie odlewać fasoli na sicie, ponieważ cała skórka na niej popęka.”
Jak zatem „wydobyć” ugotowaną fasolę z wody, jeśli sito odpada?
Witam, dziękuję za komentarz. Chyba niezbyt precyzyjnie opisałam, ten punt odnosił się do poprzedniego punktu, żeby nie odlewać gorącej fasoli na sicie. Poprawię. Oczywiście, fasolę po ugotowaniu wystygnięciu odsączamy na sicie. pozdrawiam dana
Opis bardzo czytelny. Dziękuję 😀 Zawsze miałam wątpliwości, czy dobrze ją gotuję. Wiedziałam o moczeniu, ale pozostałych szczegółów nie znałam. Mam tylko jedno pytanie….. Czy sodę oczyszczoną dodajesz do moczenia, czy do gotowania?
Witaj, sodę oczyszczona dodaję zawsze do moczenia fasoli, a do gotowania fasoli czasem też wrzucę szczyptę. Cieszę się, że mój artykuł okazał się pomocny. Pozdrawiam dana
Chętnie zaglądam na pani stronę, żeby się upewnić, że właściwie postępuję. A przy garnkach spędziłem już kilkadziesiąt lat! Nie bez błędów. 🙂
Patent z sodą jest znakomity! Znowu wyszła mi idealna, mięciuchna fasola 🙂 Pozdrawiam.
Witam 🙂 Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Super, że przydał się „patent” z solą 🙂 pozdrawiam dana i dziękuję za zaglądanie na moją stronę
a ja fasole Jaś obieram ze skóry po namoczeniu przez 1 godzinę w sodzie i soli i używam tylko obranej fasoli przepłukanej do gotowania i wtedy już problemów jelitowych nie mam