Buraki kiszone oraz sok (kwas) z buraka dla zdrowia
Przepis na buraki kiszone oraz sok z czerwonych buraków nie zajmuje dużo czasu, a ile dobrego daje dla naszego zdrowia! I co najważniejsze, przygotujemy sok z buraków na zimę jak i na lato.
Kwas z buraków powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, dzięki której wszystkie składniki odżywcze buraków pozostają, a dodatkowo cukier – niestety dość mocno obecny w świeżych burakach i soku ze świeżych buraków – zostaje w znacznej części „wchłonięty” przez dobre bakterie.
Właściwości kwasu z buraków to naturalne probiotyki, dzięki którym zadbamy o dostarczenie dobrych bakterii do naszych jelit. A wiadomo, że zdrowie naszego organizmu płynie z jelit – prawidłowa praca jelit jest podstawą dobrej kondycji całego organizmu.
Sok z buraków czerwonych wykorzystujemy bezpośrednio do picia lub do przyprawiania zup. Najlepiej pić kwas z burak rano, kilka minut przed zjedzeniem posiłku.
Pity na czczo działa mocno zasadowo. Oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. w tym celu należy wypijać codziennie (najlepiej kilkanaście minut przed śniadaniem) zakwas buraczany w proporcji z przegotowaną wodą 1:1. Pijemy rozcieńczony, aby pomóc nerkom w przefiltrowaniu. Taką kurację robimy od 2 do 6 tygodni i możemy ją powtórzyć kilka razy w roku.
Ponieważ zakwas posiada bardzo silne właściwości oczyszczające organizm, należy go wprowadzić do naszego jadłospisu małymi kroczkami.
Na początku 2 – 3 łyżki (można dodatkowo rozrzedzić je wodą), stopniowo zwiększając ilość, aż dojdziemy do szklanki soku z buraka dziennie.
Jeśli zaczniemy kurację od większej ilości, nic złego się nie stanie. Jednakże większa ilość wypitego kwasu może mieć działanie które, może zbyt obciążyć zanieczyszczony organizm koniecznością usuwania dużej ilości toksyn – bóle głowy, objawy grypopodobne czy wzdęcia nie należą wtedy do rzadkości.
Jak ukisić buraki?
Kiszenie buraków jest proste i łatwe. Do przepisu dodałam – dla wzmocnienia działania nieco korzenia imbiru, kurkumę i papryczkę chilli. Jednak, jeśli mamy przeciwwskazania, do stosowania tychże produktów, można zakisić same buraki bez dodatków.
Mieszać zakwas na barszcz czy nie mieszać? Różne są zdania na ten temat. Ponieważ kiszę zakwas przez cały rok „na okrągło”, robiłam różne próby. Mieszałam kilka razy dziennie, raz dziennie, w ogóle nie mieszałam…
I powiem, że nie ma rady na jedną rzecz. W każdym z tych przypadków może wystąpić pleśń, jeśli była na buraku. Więc jeśli zauważysz maleńką plamkę pleśni na buraku – wyrzuć go! Tak samo, jeśli okaże się, że na Twoim zakwasie z buraków pojawiła się pleśń. Wylej całość i zakiś zakwas buraczany na nowo.
Na mojej stronie zamieściłam przepis na zakwas na barszcz bez żadnych dodatków – stosuję go do kuracji oczyszczających i jako kwaśny smak do barszczu, zupy z botwinki, chłodniku z botwinki czy barszczu ukraińskiego.Sprawdź przepis na barszcz ukraiński.
Jak zrobić sok z kiszonych buraków?
Zamieszczony poniżej przepis otrzymałam od Zosi – entuzjastki zdrowego jedzenia, weganki (kilka razy w roku, gdy robi dietę oczyszczającą organizm), kobiety miłującej podróże i rozsiewającej pogodny nastrój wokół siebie.
Konkluzja mojej pisaniny. Zamiast wpisywać w Google zapytanie „Sok z buraka gdzie kupić?” – zrób go sama/sam!
Na zdrowie! 🙂
Kwas z buraka: przepis
Kwas z buraka: składniki
- 1 kg buraków
- kilka ząbków czosnku
- 1,5 litry wody – przegotowanej i ostudzonej, a najlepiej użyć mineralnej. Ważne, żeby woda była bez chloru, bo chlor powstrzymuje fermentację.
- kawałek kurkumy lub szczypta kurkumy w proszku
- kawałek imbiru
- 1 mała ostra papryczka – przekrojona na pół
- łyżeczka soli z Kłodawy lub himalajskiej
- słój lub kamienne naczynie do kiszenia
Kwas z buraka: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Kurkumę, imbir i czosnek obrać, pokroić i włożyć na dno naczynia.
- Buraki wyszorować pokroić na plastry lub w grubą kostkę i wrzucić do naczynia. Buraki można kroić ze skórką (lepiej) lub obrać ze skórki.
- Zalać wodą. Woda musi przykrywać buraki. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
- Naczynie z burakami zakryć – gazą lub ręcznikiem papierowym obwiązaną sznurkiem lub gumką – aby zakwas mógł oddychać.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni. Warto przemieszać zakwas – jeden lub dwa razy dziennie. Czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia – im jest cieplej tym szybciej będzie przebiegała fermentacja.
- Pojawiająca się na powierzchni biała piana jest normalnym zjawiskiem, natomiast gdy zdarzy się, że pojawi się pleśń ( a tak bywa – bo na przykład pleśń była w buraku) – nie żałujemy zakwasu, tylko wszystko wyrzucamy i kisimy od nowa.
- Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych (wyparzonych), szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
- Pozostałe z kiszenia buraki zużywam na pyszną sałatkę z kiszonych buraków. Sprawdź przepis na sałatkę z kiszonych buraków.
Ciekawostka:
- Kwas z buraków – znany także jako sok z kiszonych buraków – znany jest nie tylko w Polsce, ale także w ukraińskiej i rosyjskiej kuchni. Któż nie zna „Barszczu po ukraińsku”?
- Kwas z buraków jest jednym z obowiązkowych produktów stosowanych podczas diety owocowo – warzywnej oczyszczającej organizm ( znanej jako dieta dr Dąbrowskiej).
- Przeciwwskazania picia soku z kiszonych buraczków: dla osób cierpiących na reumatyzm i schorzenia nerek. Diabetycy powinni zachować ostrożność.
Kiszone buraczki oraz sok z buraków to istotny dodatek do wielu potraw:
Zakwas z buraków – odmładzający napój
Zupa barszcz ukraiński – wegetariański
Sprawdź pozostałe przepisy na kiszonki:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Kiszone buraki nie tylko są smaczne ale posiadają dobre właściwości. Zostaw komentarz jeżeli Ci smakowały!
Co przygotowałaś? Sok z buraków czy kiszone buraki? A może wykorzystałaś obydwa przepisy? Przygotowałaś barszcz na własnoręcznie przygotowanym zakwasie? Daj znać jak wszystko smakowało Tobie i Twoim najbliższym!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Bardzo dziękuję za tak zdrowy przepis. Mam buraczki w ogródku i kurkumę zarówno świerzą jak przyprawę. Czosnek również tylko po imbir podlecę, bo ten w lodówce ma już ślady pleśni. Nie wiedziałam, że należy te buraczki docisnąć i pewnie dlatego mi ostatnio nie wyszły ( od zapachu nos wykręcała i wylądowały na kompostowniku) teraz ładnie docisnę i poczekam.
Pozdrawiam serdecznie ❤️?
Witaj, dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że tym razem kwas z buraków jest pyszny. Pozdrawiam dana