Obróbka ciasta w restauracji, czyli dlaczego mikser planetarny jest Ci potrzebny!

0
0
ciasto czekoladowe w misie i. mikser
Mikser planetarny doskonały do wyrobu ciasta

 Każdy, kto choć raz własnoręcznie ugniatał ciasto wie, że nie jest to łatwe zadanie.

Pracując w restauracji ilość ciasta do obróbki jest jednak znacznie większa niż w warunkach domowych. Ciężko więc wyobrazić sobie, by jakikolwiek pracownik gastronomii wykonywał tę pracę ręcznie lub z użyciem tradycyjnego, ręcznego miksera. Na szczęście z pomocą przychodzą miksery planetarne!

Czym jest mikser planetarny?

Nazwa tego urządzenia wzięła się od sposobu pracy robota. W mikserach planetarnych mieszadła obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale także poruszają się ruchem wirującym wokół misy. Przypomina to ruch charakterystyczny dla ruchu planet w układzie słonecznym. Taki sposób pracy pozwala na lepsze wymieszanie wszystkich składników, bez konieczności nadzoru ze strony pracownika.

Koniec ery mikserów tradycyjnych?

Klasyczny mikser ręczny wymaga stałej kontroli ze strony człowieka. Ktoś musi trzymać urządzenie i manewrować nim dookoła misy, by wszystkie składniki zostały odpowiednio dobrze wymieszane. Co więcej, klasyczny mikser nie daje możliwości wyrobienia gotowego, gęstego ciasta na pizzę czy chleb. Po wstępnym wymieszaniu składników trzeba robić to ręcznie.

Efekt jest prosty do zauważenia – klasyczny mikser angażuje sporo czasu oraz energii osoby, która go obsługuje. Przyczynia się więc do znacznego wydłużenia czasu obróbki oraz fizycznego zmęczenia pracowników, co czyni go kompletnie niewydajnym w restauracji, w której ilość ciasta do przygotowania jest znacznie większa niż w przeciętnym gospodarstwie domowym.

Miksery planetarne – lepsza alternatywa dla mikserów ręcznych

Miksery planetarne pozwalają niemal całkowicie rozwiązać problem przygotowywania i ugniatania dużych ilości gęstego ciasta. Doskonale radzi sobie również z ubijaniem piany i mieszaniem różnych składników. Wystarczy wrzucić produkty do misy, założyć odpowiednią końcówkę i włączyć urządzenia – całość dzieje się już bez naszej ingerencji. Dzięki dużej mocy są w stanie osiągnąć znacznie wyższą prędkość niż miksery ręczne, a co za tym idzie – lepiej radzą sobie z dużą ilością składników. Dobrej jakości miksery planetarne są w stanie nawet pokruszyć lód.

Możliwości mikserów planetarnych

Tradycyjny mikser ręczny zwykle posiada zaledwie dwie końcówki: do ubijania piany i mieszania lekkich ciast. W mikserach planetarnych oprócz tego dostępny jest również specjalny hak, który służy do ugniatania ciężkich, gęstych ciast, takich jak na pizzę czy inne wypieki. Urządzenia dedykowane dla gastronomii posiadają duże misy, które są w stanie pomieścić 20, 30, a nawet 80 litrów. Dodatkowo istnieje możliwość dołączenia różnego rodzaju przystawek, które pozwolą zastąpić inne urządzenia w kuchni restauracyjnej i zaoszczędzić miejsca na blatach.


Artykuł przygotowany we współpracy z partnerem serwisu.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!